POSTED IN Krig-fred

Vesten ønsker ikke avspenning

USA innrømmer at våpen levert til Kiev kan nå russisk territorium

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Lucas Leiros Almeida
Oversatt av Northern Light

USA insisterer på å eskalere situasjonen i Ukraina og forverre den globale sikkerhetskrisen. Den 4. oktober kunngjorde den amerikanske regjeringen nok en pakke med militærhjelp til Kiev, verdt mer enn 625 millioner dollar. Til tross for at USA er under en alvorlig politisk, sosial og økonomisk krise, med den offentlige gjelden på over 30 billioner dollar, er støtte til Kievs nynazistiske regime førsteprioriteten til den upopulære Biden-administrasjonen.

Men mer alvorlig enn bare å hjelpe Ukraina er den typen bistand som har blitt gitt. For noen måneder siden begynte USA å sende M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) til Ukraina, og ignorerte russiske advarsler mot at slike våpen leveres til Kiev. Da sa amerikanske tjenestemenn at slike våpen bare ville bli brukt innenfor ukrainske territorielle grenser, og ikke vil treffe mål i Russland.

Problemet er at USA ikke anerkjenner russisk suverenitet over de nylig innlemmede regionene og ikke engang over Krim, som i 2014 ble tatt opp som en del av Russland etter at folket der stemte for i en folkeavstemning. Dermed er man i en blindvei; for USA kan våpen brukes innenfor hele territorialgrensen som Kiev hevder å ha, og som inkluderer russiske områder, som Krim og de 4 nye innlemmede regioner.

Laura Cooper

Den amerikanske assisterende forsvarsministeren for russiske, ukrainske og europeiske anliggender, Laura Cooper, understreket evnen til våpnene som leveres til å nå russiske Krim: «Det er vår vurdering at med den eksisterende GMLRS [Guided Multiple Launch Rocket System]-kapasiteten som de har på HIMARS, og som vi gir mer av med denne pakken, kan de nå de aller fleste mål på slagmarken, inkludert Krim og vil bidra til å møte Ukrainas kritiske forsvarsbehov”.

Det var forventet at den USA vil kreve en rasjonell holdning fra sine ukrainske fullmektiger, som begrenser bruken av våpnene til soner innenfor det omstridte territoriet. Krim er ikke engang en konfliktsone, ettersom russisk suverenitet i regionen har blitt tolerert siden 2014. Å treffe Krim, slik ukrainske styrker allerede har gjort flere ganger og Russland har ignorert for å unngå eskalering, er en offensiv på russisk territorium. Og Coopers ord høres ut som en slags «autorisasjon» fra Washingtons side for at denne typen angrep skal utføres av Kiev.

(Redaksjonenes bemerkning: Sabotasjen på broen til Krim-halvøya som skjedde i morgentimene lørdag den 8. oktober kan sees i sammenheng med at USA har gitt ‘grønt lys’ til at Krim kan angripes)

Faktisk er situasjonen mer alvorlig enn som så. Selve begrunnelsen for denne nylige pakken var «behovet» for å reagere på de russiske folkeavstemningene, som av Vesten betraktes som en ulovlige. Dette ble bekreftet av utenriksminister Anthony Blinken, som sa: «Russlands falske folkeavstemninger, forsøk på annektering, og til nye avsløringer av brutalitet mot sivile på ukrainsk territorium tidligere kontrollert av Russland, styrker bare vår besluttsomhet».

Uttalelsene fra Laura Cooper og Anthony Blinken bekrefter bare at USA ikke vil respektere beslutningen til folkene i regionene om å være en del av Russland, og derfor er det ikke noe krav fra Washingtons side for at Kiev skal begrense sin angrepskapasitet. Bombing mot Kherson, Zaparozhye, Donetsk, Lugansk og til og med Krim er «autorisert», og oppmuntres til og med av Vesten, som en måte å avslutte det som anses som en ulovlig russisk okkupasjon.

Det ville være absolutt mulig for Washington, selv uten å anerkjenne legitimiteten til russisk suverenitet i disse regionene, å hindre Kiev i å bombe dem, for å unngå en enda større militær eskalering. For USA og NATO var det imidlertid aldri en prioritet å bremse konflikten og å søke fred. Vesten virker virkelig klar til å ta kampene til sine ytterste konsekvens, og Russland fortsetter å bli konfrontert og angrepet på alle mulige måter.

Konflikten endrer karakter radikalt fra det øyeblikket den russiske føderasjonen blir mål for angrep. Den spesielle militæroperasjonen for demilitarisering og denazifisering av Ukraina, eksisterer nå side om side med territorielt forsvar av regioner som nå er en del av Russland. Beskyttelse av territoriell integritet er en topp prioritet for enhver nasjonal stat, og Moskva vil absolutt ta alle nødvendige tiltak for å forhindre at de innlemmede regionene blir bombet av utenlandske regimer.


Fra Global Research, publisert 6 oktober 2022, skrevet av Lucas Leiros Almeida, forsker i samfunnsvitenskap ved universitetet i Rio de Janeiro.
Oversatt fra engelsk, redigert og noe forkortet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Jeg vil vel si at uttrykket «denazifisering» blir helt feil å bruke på et vestlig publikum, fordi i vest blir nazisme ene og alene assosiert med det påståtte forsøket på å utrydde jødene, og derfra assosiert med alle tilstøtende «nazistiske» brudd på menneskerettighetene uansett, mens det jødiske holocaust er selve beviset på nazismens fryktelige karakter. Ellers så hadde jo den andre verdenskrig bare vært enda en krig mellom kolonimakter, men jødene er særmerket. «Nazist» hos oss er noen man er uenig med, og en som ikke er med på Vestens nyliberale ideologiske framstøt som LGBTQ, universelle menneskerettigheter, total inkludering, frigjørende kriger, slutten på nasjonalstaten og på nasjonal identitet -for ikke å si kjønnsidentitet. Dette er «nazisme» i Vesten og kan bare føre til at Russland nå framstår som mer «nazistisk» enn de ukrainske nazistene, mens sist nevnte uten hensyn til sakens realiteter for Vesten er frihetskjempere. Spesielt fordi de jo visstnok skal kjempe på vegne av oss. Det siste og største poenget tror jeg faktisk alle som har fått med seg et par vestlige nyhetssendinger om krigen har oppfattet.

  Uten egentlig å ha satt meg inn i emnet så tror jeg å kunne påstå at nazisme og nazister i Russland er noe som invaderer, dreper og ødelegger Russland og det russiske. Det jødiske aspektet er rett og slett underordnet det russiske folkets lidelser under verdenskrigen, noe som både er fullgodt dokumentert og ved selvsyn konstatert hos den daværende nordnorske befolkningen. Russefangenes dødsmarsjer er i motsetning til jødenes uvesentlige. Der fantes jo til og med dødsmarsjer med sivile tyskere, til og med tidlig i krigen, uten at noen har blitt vesentlig oppbragt av den grunn! Hadde man funnet en massegrav med jøder ved siden av en med russefanger så ville bare den ene vært fryktelig og man ville ha bedrevet kransenedleggelser hver årlig minnedag. Heldigvis fikk man ikke dette nokså pinlig logiske dilemmaet i fanget noen steder i vårt land, men altså mener jeg det blir feil å bruke betegnelser om nazisme i Ukraina på Vestens folk. Man får beregne sitt publikum bedre enn som så.

  Svar
 • Vesten nekter Russland deltakelse i å finne ut mer om sabotasjen «vi» utførte i Østersjøen. Men brosprengningen er på russisk territorium, så ved å sjekke hvilke våpen som ble brukt og hvor de kom fra kan det bli fatalt langt utenfor Ukrainas grenser, som Medvedev sa for lenge siden.
  Nærmeste nabo, Norge, har olje, gass, NATObaser, havner, våpenproduksjon, ammunisjon, Svalbard og Stoltenberg.

  Svar
 • Nazist er Putins favoritt skjellsord og det er han ikke alene om. Nazist har overtatt første plassen som det aller verste skjellsordet. Nazist ble også brukt som skjellsord om de partiene som vant valget i Italia og Sverige.

  Svar
 • Begrepene man bruker i media og slynger mot politiske motstandere som leninist, kommunist, nazist, soslialist, marxist, rasist, antisemitt etc. er begreper oppfunnet av de som ønsker krig og konflikt i verden. Andre konfliktskapende begrep som humanisme, menneskerettigheter, miljø, klima, det grønne skifte etc. fungerer også. Hvem står bak å tjener på virkningen av disse ord og begrep? Finanseliten, banker, media. Dette er ord som er våpen.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Glenn Diesen:

NATO har et medansvar for krigen i Ukraina.

Forrige innlegg

Endelig er russerne begynt å skjønne tegningen.

Vesten er ikke interessert i dem som partner men som byttedyr.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.