POSTED IN Asia, Kupp/Fargerevolusjoner

Uroen i Kasakhstan:

Var det et forsøk på «fargerevolusjon» i i kjølvannet av reell misnøye?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Terrorangrepet mot Kasakhstan slått ned; Russland styrker seg i Sentral-Asia

Skrevet av Bjørn Ditlef Nistad

”Fra utlandet kommer det oppfordringer til å føre forhandlinger for å løse problemene på en fredelig måte. For noe tøv! Hvilken form for forhandlinger kan man føre med mordere? Vi har å gjøre med bevæpnede banditter, både lokale og utenlandske. De må elimineres, og det vil snart bli gjort.”

Ordene stammer fra fjernsynstalen Kasakhstans president Qasym-Zjomart Toqajev 7. januar, i etterkant av nedslåingen av terrorangrepet 4. og 5. januar, holdt til nasjonen.

__________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Kaleidoskop
__________________________________________________________________________

Toqajevs tale – kombinert med opplysninger om hvem som har blitt arrestert etter terrorangrepet – gjør at det i dag virker rimelig klart hva som foregikk da bevæpnede bander herjet i Almaty og andre byer i Kasakhstan.

Toqajev taler til nasjonen 7. januar 2022.

Ifølge presidenten skal tusener av væpnede aktivister – ledet av et kommandosenter og støttet av spesialister på manipuleringog desinformasjon – ha deltatt i godt forberedte terroraksjoner i Almaty og andre byer der hensikten har vært å tilrive seg makten ved å besette offentlige bygninger og militære objekter.

Se et utdrag fra Toqajevs tale, dubbet til engelsk, her.

I etterkant av terrorangrepet har Karim Massimov – leder for Det nasjonale sikkerhetsråd og tidligere statsminister og en støttespiller for tidligere president Nursultan Nazarbajev – blitt arrestert og anklaget for høyforræderi.

Også kasakhiske nasjonalister, heriblant organisatorene av såkalte språkpatruljer som har trakassert russiskspråklige, har blitt pågrepet, og sikkerhetsstyrker og politi jakter nå på najonalister og islamister.

Tilsynelatende var terrorangrepet 4. og 5. januar et forsøk fra Massimov og andre som var blitt plassert i høytstående stillinger under Nazarbajev, på å frata Toqajev makten. Og som en del av kuppforsøket har nasjonalister og islamister, heriblant utlendinger, blitt brukt til å angripe offentlige institusjoner og bygninger, samtidig som de har fått frie hender til å plyndre.

Biler, butikker og annen privat eiendom ble påtent, plyndret eller ødelagt under terrorangrepet.

Støtte fra Massimov og andre innehavere av nøkkelposisjoner i sikkerhetstjenesten og statsapparatet forklarer hvorfor det vidtomfattende terrorangrepet ikke ble avslørt av relevante sikkerhetstjenester, og hvorfor spesialstyrker ikke ble satt inn mot terroristene i de første timene av angrepet, slik at terroristene uten nevneverdig motstand kunne besette strategisk viktige objekter.

Hvorvidt vestlige etterretningstjenester har vært innblandet i terrorangrepet er pr i dag uklart.

Tilsynelatende har Massimov hatt gode kontakter til amerikanske myndigheter. Blant annet møtte han 2019, da han var sjef for den kasakhstanske etterretnings- og sikkerhetstjenesten, den daværende amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo; og under møtet skal Massimov, som selv er uighur, ha diskutert behandlingen av uighurene i Kina med den amerikanske utenriksministeren.

Det er også en kjent sak at et stort antall amerikanske fond og organisasjoner for såkalt demokratibygging har virket i Kasakhstan, og at en vesentlig del av deres virksomhet har bestått i å pleie forbindelsene til kasakhiske nasjonalister.

Møte mellom Karim Massimov og Mike Pompeo 26. april 2019.

Russland har utvilsomt styrket sin posisjon som følge av det mislykkede terrorangrepet mot Kasakhstan.

I sin tale til nasjonen 7. januar takket Toqajev Russland og de øvrige medlemmene av Den kollektive sikkerhetspakt, militæralliansen mellom Russland og de asiatiske tidligere sovjetrepublikkene, for å ha bistått kasakhstanske myndigheter med å undertrykke terrorangrepet. Og han rettet også en varm takk til den kinesiske ledelsen. De vestlige landene, derimot, som tilsynelatende har oppfordret til dialog som løsning på krisen i Kasakhstan, avskrev han som allierte og støttespillere med sin fastslåing av at det var uaktuelt å forhandle med terrorister.

Det er grunn til å tro at terrorangrepet mot Kasakhstan har tjent som en vekker ikke bare for den kasakhstanske ledelsen, men også for ledelsen i de øvrige asiatiske tidligere sovjetrepublikkene om at det å knytte seg til Vesten og å la vestlige demokrati- og menneskerettighetsorganisasjoner få utfolde seg innebærer en betydelig sikkerhetsrisiko, og at vestlige menneskerettighetsaktivister heretter vil få langt mindre spillerom. Etter det amerikanske sammenbruddet i Afghanistan er det dessuten bare Russland, og eventuelt også Kina, som kan beskytte de asiatiske tidligere sovjetrepublikkene mot islamisme og andre former for ekstremisme.

Den kollektive sikkerhetspakt, som har blitt avskrevet som en papirtiger, viste seg å være en effektiv militærallianse som i løpet av få timer lyktes i å mobilisere styrker fra medlemsstatene til å slå ned terrorangrepet mot Kasakhstan.

Under de kommende forhandlingene med USA og Nato om et europeisk sikkerhetsarrangement vil Russland kunne opptre ikke bare som forsvarer av egne interesser, men også som forsvarer av interessene til en eurasisk blokk av stater, organisert i Den kollektive sikkerhetspakt.

Forsidebilde: Joel Heard

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Hvilken fraksjon i makteliten økte gassprisene og hvorfor?
  Økte gasspriser var en utløsende faktor i opprøret/kuppet/urolighetene i Kasakhstan.
  .
  Omtrent samtidig med dette økte den norske regjeringen strømkompensasjonen fra 55% til 80%.

  Svar
  • Om dette var ett planlagt kuppforsøk, så ville det være veldig smart å kamuflere det bak «økte strømpriser».
   Når det var slik at bevæpnede «demonstranter » over hele landet samtidig gikk til aksjon, tyder dette på noe veldig premeditert og organisert. Om det var økte strømpriser som førte til uroen, ville det først ha kommet mengder av fredelige demonstranter og en eskaleringsperiode, før voldeligheter ville ha startet.

   Og hvem er det som er Uighurenes venner?

   Svar
 • Dette eg forsøk på take over. Se på dette documentet som viser vijtigheten til the aurasian heartland.

  https://www.britannica.com/place/heartland

  Se også på capital of kazakhstan nor sultan som er fylt av symboler på satanistene og frimureriet. Se også på valutaen og sammenlign med US$.

  PresidentNazarbayev fikk tildelt en Britisk orden, venn med Blair osv. Dette mener jeg var et forsøk på take over fra det Lucifere Davos klubben. Det er også koblinger til Joe fjøsnissen denne fake US precidency og sønnen. Trenger ikke grave så langt ned i skitten før man finner saker.
  https://astanatimes.com/?s=Nazarbayev

  Svar
  • Kan silkeveien ha noe med det her å gjøre ?.Alma Ata er vel en del av silkeveien.
   Telia Sonera har blitt dømt for grov korrupsjon.Sveriges tidligere stasminister har vært involvert og som Bnor sier,pissebøttta Joe og hans glade sønn er selvfølgelig med på å kokke suppe.
   Kan det være at vestlige oligarker har gjort litt for mange avtaler med lokale oligarker uten å ha folkets interesser i tankene ?.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Nato mot Russland

Er «kloke avgjerder» mulig?

Previous Post

Overraskende kjennelse i USA

FØDERAL DOMSTOL GA NYLIG FDA 8 MÅNEDER – IKKE 75 ÅR, PÅ Å LEGGE FRAM ALLE DOKUMENTER RELATERT TIL VAKSINEN FRA PFIZER

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.