POSTED IN Coronavaksiner, Endring av politikken

Upopulær president leker med ilden:

Erklærer unntakstilstand i Canada.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Trudeaus unntakstilstand er en lek med ilden

Av Jan Herdal

Canada er et enormt, tynt befolket land, større i utstrekning enn USA. Landet er delt opp i 10 provinser og tre territorier. Provinsene har et sterkt sjølstyre, og slik vil kanadierne ha det. En fra før upopulær statsminister i Ottawa som aktiverer unntaksloven spiller et farlig spill.

Mange misliker at en føderal regjering i Ottawa gir seg sjøl fullmakter. Spesielt hvis statsministeren bare har 16 prosent av befolkningen i ryggen. 

Emergencies Act ble vedtatt i 1988, og har aldri vært brukt før. Forgjengeren med det mer tydelige navnet War Measures Act fra 1914, ble bare brukt en gang i fredstid. Det var da Justin Trudeaus far Pierre Trudeau slo ned det regionale opprøret i fransktalende Quebec i 1970.

Mottakelsen i provinsregjeringene har følgelig vært lunken. Da dette ble skrevet, hadde bare Doug Ford i Ontario gitt åpen støtte til unntakstilstanden. Jason Kenney i Alberta har erklært at han har nok ressurser til å håndtere demonstrasjonene, og at dette bare vil virke mot sin hensikt.

Canada er verdens nest største land i utstrekning med en befolkning på 38 milloner.

Hva vil Trudeau oppnå? Ikke godt å si. Klokelig nok forsikrer han at det er uaktuelt å sette inn hæren. Dagens unntakslov inneholder dessuten en uttrykkelig erklæring om at den ikke kan sette Canadas sterke menneskerettslovgivning til side.

Ser ut til at det er prestisjen som prioriteres. En svak politiker vil gjenopprette sin tapte ære. Leke sterk mann. Det er ingen god resept på deeskalering og konfliktløsning. 

Hva man ellers måtte mene om landets såkalt konservative parti, så har det tatt seg opp i løpet av konflikten. Lederen Candice Bergen er nå befriende klar. Unntakstilstand er feil kurs. Det hele er enkelt – opphev koronarestriksjonene, og saken er løst.

Hun vet at hun ikke bare har 54 prosent av folket i ryggen. Det er den veien det går i verden nå. Ikke minst takket være kampen til en gjeng standhaftige kanadiske trailersjåfører og deres støttespillere som våget å stå opp mot overmakten.

Forsidebilde: Bruno Soares

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Kunne ikke vært mer enig!

    Svar
  • Jen Stoltenberg og Nato må snarest sende tropper til Canada for å redde det Canadiske folk fra en diktator. Han bruker politi og militære mot sitt eget folk. Stenger motstanderes bankkonti. Dette er et fryktelig overgrep. «Du må ikke sove!» skrev Arnulf Øverland.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

«Antistatlig overbevisning» som overvåkingsgrunn

PST er styrt av CIA og Mossad – Utvider skjellsorda med «antistatlig»

Forrige innlegg

Kort høringsfrist:

Forslag til innføring av diktatur i Norge.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.