POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Ungarn foreslo våpenhvile med Russland.

Fredsforhandlinger avvist av Ukrainas Zelensky.

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

At vår Nato-politiske skjødehund, Jonas Gahr Støre, lederen for den selverklærte fredsnasjonen Norge, skulle gjøre noe slikt er utenkelig. Å ta noe fredsinitiativ for å stoppe Ukrainakrigen kan ikke «fredsnasjonen» gjøre uten godkjenning fra sin Master som driver krigen.

Men Ungarns leder gjør det til stor bestyrtelse fra en rekke krigshissere i vest. Og her finner en av grunnene til ar den ungarske lederen har stor støtte i befolkningen, mens vår norske ikke har det. Han opptrer som en leder og ikke som en funksjonær underlagt USA eller EU.

At Zelenski avviser forslaget var ikke uventet for han er ingen leder for sitt folk. Han er USAs nikkedukke i Ukraina, en leder uten fullmakter (valgperioden er forbi) og som snart vil bli skiftet ut. Det er ingen i dagnes ukrainske ledelse som kan erstatte han for alle er tilsmusset av den forferdelige krig som kunne vært unngått og som har tatt livet av en stor del av den unge, mannlige befolkningen i landet.

Knut Lindtner
Redaktør

Ungarns Orban besøker Ukraina, foreslår at Zelensky vurderer en våpenhvile

En ukrainsk tjenestemann sa at Zelensky avviste forslaget

av Dave DeCamp

Ungarns statsminister Viktor Orban avla sitt første krigsbesøk i Ukraina tirsdag og foreslo Ukrainas president Volodymyr Zelensky at han skulle gå med på en våpenhvile med Russland.

Zelenskys såkalte «fredsformel», som han har presset på som en måte å avslutte krigen på, krever en fullstendig russisk tilbaketrekning fra Ukraina før forhandlinger i det hele tatt kan skje, en ikke-starter for samtaler med Moskva. Orban sa at han fortalte Zelensky at han burde vurdere å gå med på en våpenhvile først.

«Jeg ba presidenten tenke på om vi kunne snu rekkefølgen, og fremskynde fredssamtalene, med å inngå en våpenhvile først,» sa Orban på en felles pressekonferanse med den ukrainske lederen. «En våpenhvile knyttet til en frist ville gi en sjanse til å fremskynde fredssamtalene. Jeg utforsket denne muligheten sammen med presidenten, og jeg er takknemlig for hans ærlige svar og forhandlinger.»

Ihor Zhovkva, nestlederen for Ukrainas presidentfunksjonær, sa senere at Zelensky avfeide Orbans forslag. «Ukrainas president lyttet til ham, men som svar uttalte han Ukrainas posisjon – klar, forståelig og velkjent,» sa Zhovkva ifølge The Kyiv Independent.

Mens Ungarn er NATO-medlem, har Orban vært en av de mest fremtredende europeiske kritikerne av proxy-krigen i Ukraina. Han har gjentatte ganger forsinket EUs hjelpepakker til Ukraina og mildnet noen sanksjoner mot Russland. Orban tillater heller ikke at hans lands territorium brukes til å overføre våpen til Ukraina.

Siden februar 2022 har Orban konsekvent oppfordret til fredssamtaler og en våpenhvile i Ukraina, noe som har satt ham i strid med USA og andre NATO-land. USA har frarådet fredssamtaler gjennom hele krigen, inkludert i mars og april 2022, da en faktisk fredsavtale lå på bordet.

Forsidebilde: Alessandro De Bellis

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  4 juli 2024 9:01

  I 2011 visste Nato at folket i Ukraina ikkje ville inn i Nato. Det såg Nato som eit problem, og statskuppet i 2014 vart ein viktig del av «løysinga». Glenn Diesen dokumenterer:

  https://steigan.no/2024/07/om-a-odelegge-ukraina-med-idealisme/

  Ukraina har enno ikkje halde folkerøysting om Nato-medlemskap, og har sjølvsagt ikkje planar om å gjera det. NTB, NRK og fleire har enno ikkje oppfatta at Zelensky er privatmann, ikkje president.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  4 juli 2024 9:12
  Svar
 • Torfinn Slettebø
  4 juli 2024 14:52

  Stoltenberg ville gi om lag 450 milliardar til Kiev-styret kvart år framover, men Nato sa nei, og innvilga berre for eitt år:

  https://www.rt.com/news/600392-reports-nato-rejects-ukraine-pledge/

  Stoltenberg er med andre ord den villaste i klassen.

  Svar
  • Ja, T.S.

   Stoltenberg som brøt norsk grunnlov som statsminister da han brukte våre forsvarsfly til å angripe /bombe et Libya som ikke angrep noe annet land. – Natoland eller ikke. Med 30 000 drepte. Og en ødelagt port til Middelhavet /Europa der antagelig samme antall har dødd i denne overfarten.
   Gadaffi ‘angrep’ bare Fed/amerikanske bankkarteller som fortsatt ville ha valutakontroll over deler av Afrika. Og som ikke likte at Libyas olje ble solgt i annet enn dollar.
   For dette fikk han altså sekretær/bombe- embetet i Nato.

   Stoltenberg, en norsk krigsforbryter, bør selvfølgelig hentes hjem og stilles for en domstol.
   ( Eller eventuelt i det Libya ( Afrikas best fungerende land) som han ødela.)

   OG Ap, partiet hans som applauderte, bør selvfølgelig forbys i Norge.
   Som det terroristpartiet de har vist at de er.
   ( Både ww. og mot egne innbyggere i Norge, gjennom strømavgiftene og rentene som har terrorisert norske innbyggere. )

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  4 juli 2024 21:54

  Putin vil ha slutt på krigen:

  https://www.rt.com/russia/600454-putin-us-ukraine-responsible/

  Det vil ikkje vår statsminister eller stortingspresidenten.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  5 juli 2024 9:19

  Noeg støttar steling av russiske pengar til bruk for Kiev-styret:

  https://steigan.no/2024/07/verdensbanken-oppgraderer-russland-til-hoyinntektsokonomi/

  Då må det vel vera greitt at andre land stel norske pengar? Og då er det kanskje dumt å samla seg opp so mykje pengar som Noreg har gjort?

  Svar
 • Northern Light.
  6 juli 2024 14:41

  Putin forteller Orban at Moskva er klar for en ‘fullstendig og endelig slutt’ på krigen.

  Av Tyler Durden.
  Putin og Orbans møte varte i timer, og Putin fortalte pressen at han støtter «en fullstendig og endelig slutt» på Ukraina-konflikten i stedet for «en slags våpenhvile eller våpenhvile». Men han understreket også at for at dette skal skje, må ukrainske styrker trekke seg fra Donetsk-, Luhansk-, Kherson- og Zaporizhzhia-regionene – som er de fire østlige territoriene som er erklært en del av den russiske føderasjonen.

  Han sa at andre vilkår for en permanent våpenhvile kan vurderes. Han sa, «Russland er forpliktet til en fullstendig løsning på konflikten. Betingelsene for dette er skissert i min tale til utenriksdepartementet – tilbaketrekking av alle tropper fra Donetsk-, Luhansk-, Kherson- og Zaporizhzhia-regionene». Det er viktig at han i tillegg erkjente Orbans besøk, «Vi oppfatter statsministerens besøk som et forsøk på å gjenopprette dialogen og gi den en ekstra drivkraft».

  Orban sa at Ungarn anser fred i Europa som sin hovedoppgave under presidentskapet i EU-rådet, til tross for at andre EU-ledere fordømmer hans besøk i Moskva. Josep Borrell og andre har insistert på at reisen hans ikke blir gjort i EU-rådets navn.

  «Jeg ønsket å vite hva som er den korteste veien å gå for å avslutte krigen, og jeg ønsket å vite presidentens mening om tre saker – hva mener han om de eksisterende fredsinitiativene mot Ukraina, muligheten for våpenhvile og fredssamtaler – hva som skal til for å holde dem, og visjonen om Europa etter krigen», sa Orban. «Det er fortsatt mange skritt som må tas for å komme nærmere slutten av krigen. Vi har tatt det viktigste steget i dag ved å etablere kontakter og vi vil fortsette i denne retningen», sa han.

  Det har vært andre rapporter denne uken som sier at Putin fortsatt er åpen for en «Trump-fredsplan» dersom Trump blir president. Zelensky har også krevd å få se den, samtidig som den gir uttrykk for et kynisk syn på hva det sannsynligvis inneholder.

  Ungarns statsminister Viktor Orban dukket opp i Moskva fredag, på et overraskende besøk for å møte president Vladimir Putin, som har opprørt europeiske politikere. Orban trosset EU, han skrev om turen på X: fredsoppdraget fortsetter, andre stopp: Moskva.» Dette «fredsoppdraget» kommer bare dager etter at han for første besøkte Kiev, og møtte president Zelensky for å få partene til forhandlingsbordet.

  Det som gjør ting spesielt vanskelig for EU-ledelsen, er det faktum at Ungarn nylig tok over EU-presidentskapet. Putin hentydet til dette i TV-kommentarer, og sa at Orban hadde kommet til Moskva nettopp i denne egenskapen, som topprepresentant for Det europeiske råd. Dette til tross for at en rekke europeiske politikere har fordømt besøket på det sterkeste. «Jeg forstår at du denne gangen ikke bare har kommet som vår mangeårige partner, men som president for rådet», sa Putin til Orban. Putin sa at han forventer at Orban vil legge ut om «ståstedet til europeiske partnere» om Ukraina.

  Mens Orban hadde informert NATO om hans intensjon om å besøke Moskva, kritiserte EUs utenrikssjef Josep Borrell besøket og sa at han «ikke representerer EU». Borrell understreket at reisen kun er i sammenheng med «rammeverket av bilaterale forhold mellom Ungarn og Russland».

  Det europeiske rådspresident Charles Michel sa også at Orban «ikke har mandat til å engasjere seg med Russland på vegne av EU». Han skrev på X like før Orbans møte med Putin, «Det europeiske råd er klart: Russland er aggressoren, Ukraina er offeret. Ingen diskusjoner om Ukraina kan finne sted uten Ukraina». Og Ursula von der Leyen har kalt besøket en «ettergivenhet» av Orban.

  Estlands statsminister Kaja Kallas, som er satt til å bli EUs neste utenrikspolitiske sjef, kom med en rask og hard fordømmelse og sa at Orban «utnytter» EUs formannskapsposisjon. Hauken la til: «EU er samlet, tydelig bak Ukraina og mot russisk aggresjon».

  Likevel forble Orban ubøyelig i møte med fordømmelsene, og fortalte Putin, «Ungarn vil sakte bli det siste europeiske landet som kan snakke med alle». Orban har fordømt sine EU-kolleger for å skape forutsetninger for å forlenge krigen i motsetning til å stoppe den.

  Etter trolig hundretusenvis av liv tapt i en knusende, forferdelig krig som ikke viser tegn til å stoppe og som lett kan vare i over tre år, er fredssamtaler fortsatt ikke i horisonten. Det er faktisk lenge siden at en EU-leder blir sett på vei mellom de stridende partene, i et desperat forsøk på å åpne et vindu for våpenhvilesamtaler som kan føre til et endelig forhandlet oppgjør.

  Men Orbans freds-oppdrag har gjort byråkrater i Europa og NATO opprørte. Denne friksjonen mellom Ungarn og EU og NATO var allerede tilstede, men er nå raskt forverret. Er NATO og EU redde for fred?

  Fra ZeroHedge, publisert 5 juli 2024.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Putin Tells Orban Moscow Ready For ‘Complete & Final End’ To Ukraine War.

  Svar
 • ‘…antallet drepte og sårede soldater i Ukraina til slutt vil gjøre at krigen tar slutt.
  – Tallene varierer, men hvis det er slik at de tapte 30 000 mann i mai måned, er det mange flere enn de mistet i Afghanistan på ti år.
  Det er noen helt enorme tall, sier Støre. ‘
  https://www.nrk.no/norge/store-om-ukraina-krigen_-_-nedslaende-og-farlig-1.16948941

  Støre:
  Hvor mange , stort sett sivile, drepte Stoltenberg og du ( og Ap) i angrepskrigen mot Libya?
  Hvor mange ble drept i Natos løgnaktige angrepskrig i Afghanistan?
  Hvor mange ble drept i deres alliertes løgnaktige angrepskrig i Irak,

  DETTE er noen helt enorme tall, Støre.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvem styrer verden?

Økonomiske og politiske krefter bak Pride.

Forrige innlegg

Hvorfor disse overdrivelsene?

Nasjonaldagen feires en dag. Pride i en måned.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.