Det har helt siden våpenhvilen vinteren 2015 versert rykter om ny krig, enten iverksatt av Kiev-regjeringen eller av Russland. Vestlig orienterte kommentatorer mener at Russland truer med krig. Russland på sin side sier at de ikke ønsker å ta noe ansvar for Ukraina, men at krigstrusselen kommer fra ultra-høyrekreftene i landet som drømmer om gjenerobring av opprørs-regionene i øst.
Men realiteten er at regjeringen i Kiev ikke har villet gjennomfør avtalen (Minsk-avtalen) som var utgangspunktet for en fredelig løsning av konflikten. Den avtalen forpliktet den ukrainske regjeringen til direkte forhandlinger med selvstyremyndighetene i de to opprørsregionene, Donetsk og Luhansk. Det har den ukrainske regjeringen hardnakket satt seg imot.
Signetarmakter til Minskavtalen har ved siden av Russland vært Tyskland og Frankrike. Russland har bedt både den franske og tyske regjeringen å legge press på Kiev-regjeringen for å få den til forhandlingsbordet uten at en har lyktes med det. Situasjonen har vært fastlåst helt frem til nå.
Ukraina står imidlertid overfor en meget dyp energikrise. De har hverken penger eller vilje til å kjøpe energi fra Russland. Men nå tigger samtidig EU om russisk gass og har derfor ikke noe gass til overs å selge til Ukraina. Gassrørledningen som har gått gjennom Ukraina vil bli stengt. De vil ikke bare miste transitt-inntekter men også tilgangen til gass.
Russland har dessuten antydet at hvis Ukraina prøver seg militært østover vil de reagere militært.
Ukraina har meget dårlig økonomi, kritisk dårlig energitilgang og ingen kreditt-troverdighet. I denne situasjonen sender USA våpen og rådgivere til landet. Det er det siste de trenger i dagens situasjon.
Russland vil ikke røre Ukraina hvis de kan unngå det for det følger bare utgifter med landet nå i den situasjonen det befinner seg. Ukraina er, slik Russland ser det, et svart økonomisk hull. Alt som renner inn i landet av penger og bidrag blir borte. Alt som sendes havner i korrupte lommer og ikke til bruk for befolkningen.
Problemet er at situasjonen nå er så kritisk at Ukraina risikerer å gå i oppløsning. De trenger en ny politikk, ikke flere våpen. En statsoppløsning vil være en katastrofe, ikke bare for landets innbyggere, men for hele Europa. Vi risikerer dessuten å få en ny flykningekrise, langt verre enn den vi har sett fra Midt-Østen.
Knut Lindtner
Redaktør
En rapport sier at USA vurderer å sende militære rådgivere og våpen til Ukraina.
Moskva sier at dersom USAs militære sender mer hjelp til Ukraina vil det bare øke spenningen i regionen.
Av Dave DeCamp
CNN rapporterte på mandag at Biden-administrasjonen nå vurderer å sende militære rådgivere og flere våpen til Ukraina.
Dette er et trekk som Russland vi oppfatte som en stor opptrapping.
CNNs rapport siterer personer som skal være «kjent med saken». Den forteller at USAs våpenpakke antakelig vil inkludere de nye Javelin anti-tank-missiler, bombekastere og luftforsvars-missiler.
Biden-administrasjonen vurderer også å sende militær hjelp som skulle ha gått til Afghanistan, inkludert russisk-produserte M-17-helikoptre.
Etter at USA støttet kuppet i Ukraina i 2014 har Washington forsynt Kiev med militærhjelp til over 2 milliarder dollar. USA og NATOs militære aktivitet har økt betydelig i regionen.
Rapporten kommer midt i påstander fra USA om at Russland forbereder en invasjon i Ukraina. Dette er basert på påstander om russiske troppe-oppbygging langs grensen til Ukraina.
For sin del benekter Moskva på det sterkeste at de planlegger et angrep og peker heller på at det er USA og NATOs aktiviteter og støtten til Ukraina som øker spenningen i regionen.

På tirsdag sa Kremls talsmann Dmitry Pesjov at dersom USA sender mer våpen og militære rådgivere til Ukraina, vil dette bare fyre opp under spenningen i regionen.
Peskov er slett ikke overrasket over CNNs rapport, og sier at slik støtte til Ukraina allerede «er i full gang».
«Militære rådgivere har allerede kommet dit, og våpenforsyninger også – ikke bare fra USA men også fra andre NATO-land».
Alt dette fører natuligvis til ytterligere aggresjon av situasjonen langs grensen, sier han.
Kilder har også fortalt CNN at det offisielle USA har hatt diskusjoner med sine europeiske allierte om muligheten for å innføre nye sanksjoner mot Russland på grunn av troppeoppbyggingen langs Russlands grense mot Ukraina.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Jeffrey Blum
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 409 ganger.
1 kommentar. Leave new
Nedskytingen av dette passasjerflyet i 2014 er ikke oppklart. Kiev-juntaen som er en mistenkt part ble en del av etterforsknings-teamet. Jeg tror ikke det var verken Russere eller noen i utbryter-oblastene som gjorde dette.