Skal vi forstå hvorfor dette nå skjer er det ikke tilstrekkelig å tenke at dette skyldes en holdnings-endring i Tyskland som følge av fornyet innsikt og en bredere forståelse. Det som nå skjer som denne meldingen egentlig sier alt om, er at Tysklands ledelse ser seg tjent med å tone ned støtten til USA og ikke skjerpe konflikter med Kina.
Dette er et resultat av Kinas voksende økonomiske og dermed også politiske innflytelse. Det har vært i emning ganske lenge og har ventet på seg, men den underliggende prosessen skyldes altså Kinas voksende økonomiske makt og Tysklands behov for investeringer og marked for Tyske varer.

Uttalelsen til Merkel markerer et vendepunkt i forholdet mellom USA og Kina.
Denne utviklingen vil forsterke seg fremover fordi prosessen som ligger bak forsterker seg hele tiden i USAs disfavør. Selv om USA fortsatt er den sterkeste vil ikke det kunne vedvare særlig lenge.
Og det samme forholdet, om enn på en noe annen måte, ser vi i Tyskland-Russland-relasjonen. USA prøver å stanse en for Tyskland økonomisk meget gunstig energi-avtale med Russland, ikke bare av politiske grunner men også fordi Tyskland er en konkurrent og USA vil selge sin egen, men dyrere gass, til dem.
USA er ikke lenger kongen på haugen og dette gir Tyskland beskjed om nå.
Knut Lindtner
Merkel holder med Xi for å unngå kald-krig-blokade.
Bidens koalisjon av villige er ikke helt med.
Av Stuart Lau.
Den tyske kansleren Angela Merkel avviste på tirsdag henvendelsen til Europa om å velge side mellom USA og Kina.
Dette som et signal til en appell fra den kinesiske presidenten Xi Jinping dagen før.
Mens administrasjonen til USAs president Joe Biden prøver å samle gruppen av demokratier for å sette en stopper for Kina, så var Merkel helt tydelig imot å danne en slik fraksjon.
«Mitt ønske er at vi unngår å bygge opp slike blokker», sa Merkel til Davos World Economic Forum.
«Jeg tror ikke det vil være rettferdig overfor mange samfunn dersom vi skal si at vi har De Forente Stater er her og Kina er der, og at vi danner grupper slik på den eller andre siden.
Etter min mening er det ikke slik ting bør være».

Merkel refererte til Xis tale i det samme forumet, og sa: «Den kinesiske presidenten talte her i går, og han og jeg er enige om det. Vi ser at det trengs multilateralisme».
«Men det er ett spørsmål vi ikke er helt enige om. Muligens er det spørsmålet om hva det betyr å ha forskjellige sosiale modeller. Når starter innblanding, og når tar det slutt? Når står du opp for enkelte verdier som er usynlige?» sa hun.
Merkel sa hun var «så fornøyd» med EUs og Kinas investerings-avtale, og roste den gjensidigheten og åpenheten som finnes rundt kinesiske statssubsidier, og åpningen mot «mer forutsigbarhet når det gjelder toppmoderne teknologi» i Kina.
Hun appellerte også til den nye USA-administrasjonen ledet av Biden – som hun snakket med på telefon på mandag – for å finne en felles grunn med EU når det gjelder å skattlegge de digitale selskapene.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 438 ganger.
6 kommentarer. Leave new
«velge side mellom USA og Kina»
Dette er hysterisk morsom retorikk, for Kina har kjelleren full av dollar og hvis USA kødder med dem, kan de lage et krakk som USA aldri har sett maken til. Men det er med Kina som med de store globale investeringsselskapene som eier det meste som er verdt å eie verden over: Det er en ting som er veldig dumt å gjøre, og det er å ta livet av kundene sine.
Egentlig et hyggelig utsagn, for de eier også våpenindustrien, og ønsker definitivt ikke en globalt utslettende krig. Det eneste retorikken til USA kan føre til for Tyskland sitt vedkommende er at vi får et felles forsvar i Europa. Og det kan jo være en interessant tanke.
En ting kan man være sikker på med Merkel: Hun vil aldri gjøre det som er bra for sitt folk. At hun, Løfven og Erna ennå sitter der vitner om en total formørkelse i folks sinn.
Helt enig i det utsagnet…
Også interessant å se Russland i dette bildet. For det åpenbart at Europa og EU har fordeler av et godt samarbeid med Putin. Han har råvarene og et marked, vi har teknologien. Den samme fordelen har ikke USA, som etter beste evne forsøker å isolere Russland.
Går det mot et tettere samarbeid EU/Russland/Kina?
USA kommer ikke til å godta Tysklands meldinger om det multilaterale,for skulle USA miste hegemoniet
over Europa har USA tapt i verdens geopolitikk. Det kommer ikke på tale.
For noen år siden skrev jeg en artikkel om hva som vil skje i kampen mellom Tyskland-USA på derimot.
USA vil bruke metoder fra Gladio-terrorisme til å destabilisere Tyskland. Jeg var litt tidlig ute med den artikkelen,men det kan komme allerede i 2021.
Registrer deg og klassifiser min unge sexy fitte - http://photo0193789.e17.club