POSTED IN Olje-Energi, Sanksjoner, Tyskland

Tyskland setter North Stream 2 på vent.

Det er vanskelig å forstå at det er rasjonelle mennesker som leder Tyskland.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

USA handler nesten ikke med Russland, og sanksjonene som ble innført for 8 år siden har ikke fått noen dramatiske konsekvenser for Russland – tvert imot. De har rammet EU-landene, som har mistet et viktig marked, mens Russland har vendt seg østover mot Kina og de andre store asiatiske markedene.


At USA ikke har sanksjoner å komme med, som vil bite i særlig grad, har Russland lenge visst om. Denne voldsomme retorikken om egne krefter og evner til å straffe andre er ment for hjemmepublikumet og alle i vest som er gjennomdynket anti-russiske holdninger.


For dem er dette naturligvis en salve på sjelen – men i praksis er det som å blåse på et skrubbsår når en unge har falt og skrapt seg opp; Det trøster, men er ellers uten helsemessig betydning.


I virkeligheten sitter Russland med de gode kortene på hånden: de har en stabil og voksende økonomi, en kvalitativt meget sterk militærmakt – sannsynligvis langt sterkere enn Natos – med meget avanserte både angreps- og forsvarsvåpen. Nesten ingen i vesten er klar over dette, men i dag er det Russland som militært er konge på haugen i Europa.


De har riktignok ikke de samme mengdene våpen som USA – det har de ikke økonomi til – men i europeisk sammenheng er de overlegne. Og Kina dekker ryggen deres mot USA i Asia.


I tillegg har de jokeren – den russiske energieksporten som verdensøkonomien er avhengige av. Mister en den russiske oljen får vi ødeleggende oljepriser, for den kan ikke erstattes av andre land i dag. Og gassen som Russland sender til EU er unionen helt avhengig av. Den kan heller ikke erstattes.

stack of books on table
Det tyske tiltaket kan faktisk få en paradoksal konsekvens: Russland tjener penger på at North Strem 2 stanses.


Det blir derfor komisk når den tyske kansleren setter North Stream 2 på vent. Det var Tyskland som i sin tid ba Russland om å bygge ledningen. Russland kan selge gassen til Kina. Rørledningen Sibir 1 leverer allerede gass østover, og snart står Sibir 2 klar for levering med meget stor kapasitet. Nr. 3 er under bygging.


Og følgen av det tyske «Nein!» til North Stream 2 fører til en prisstigning på verdensmarkedet når det gjelder olje og gass. Den fører til økte russiske inntekter som kompenserer for de russiske utgiftene til byggingen av denne ledningen. Tyskland får imidlertid denne prisstigningen, som må betales, midt i fanget .


I stedet for en billig energi som kunne gjøre den konkurransedyktig bl.a overfor USA vil dette kunne føre til avindustrialisering av landet, mens USA blir kvitt en ekkel konkurrent.


Snakk om om å sparke bein under seg selv.


Når en er så fylt med anti-russiske følelser mister en åpenbart evnen til å tenke rasjonelt.
Dette er muppet-show levert av den tyske kansleren i beste sendetid.


Redaksjonen.

Forsidebilde: Dim Hou

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Wasan Totland
  25 februar 2022 12:22

  Tyskerne vil nå følge opp med å legge ned flere reaktorer i vinterkulda. Det sier oss mye.

  Svar
 • Dette likner på hva som «førte til» 😉 2. verdenskrig.
  Tidligere ( før «krigsoppgjøret» etter 1. v.) tysk område i Polen med tyskfødte innbyggere ble trakkasert av polske myndigheter.
  Tyskland/Hitler/nasjonalsosialistene kunne ikke godta dette selvfølgelig, og sendte ut mange forespørsel til vestmaktene om forslag til en løsning. Alle ble trenert eller avslått.

  Det var ikke et militærisert Tyskland vestmaktene( bakmennene i ) fryktet. – Men et sterkt industrialisert Tyskland som ville true deres kontroll over verdenshandelen og verdensvalutaen ( og rentene- deres viktigste våpen).

  ‘ Tysklands utilgivelige forbrytelse i tiden før den 2. verdenskrig var å trekke sin store økonomiske virksomhet vekk fra verdens handelssystem og utvikle sine egne vekslingssystemer for utenlandsk valuta slik at de som kontrollerer verdens finanser ikke lenger fikk tjene penger på den tyske handel’. 
  Kilde: Churchill til lord Robert Boothby i Winston Churchill «The Second World War,» Scherz, München 1960.

  ‘ ”Vi benekter ikke og er ikke redde for å innrømme at denne krigen er vår krig og er utkjempet for å befri Jødedommen… Sterkere enn alle fronter til sammen er vår front, den jødiske. Vi gir ikke denne krigen bare økonomisk støtte som hele krigsproduksjonen er basert på, vi gir ikke bare vår fulle propagandamakt som utgjør den moralske energi som får denne krigen til å fortsette. Garanti for seier er basert på en svekkelse av de fiendtlige styrkene, å ødelegge dem i sine egne land, innen motstanden. Og vi er den Trojanske hest innenfor fiendens forlegninger.
  …og bringe det tyske folk til fornuft gjennom å ødelegge deres eksporthandel, en eksporthandel som er deres eksistensgrunnlag.” – Samuel Untermeyeri en radiosending på WABC i New York, 6 august 1933. Gjengitt i New York Times, 7 august 1933.
  Sammen med Samuel Untermeyer i agitasjonen for krig mot Tyskland, talte Bernard Baruch samtidig for forberedelser for denne krigen. ”Jeg understreket at et nederlag for Tyskland og Japan og deres påfølgende utestengelse fra verdenshandelen ville gi Storbritannia en fantastisk mulighet til å øke sin utenlandshandel både i volum og profit.” ‘

  Det er ikke et sterkt militærisert Russland ( bakmennene i) USA er redd for Det er heller ikke omtanke for Ukraina.
  Det er et sterkt industrioppbygget Russland( og Kina) , og å miste kontrollen over verdenshandelen og verdensvalutaen ( og rentene) det dreide/dreier seg om.

  ‘ Men minst siden Sovjetunionens sammenbrudd, handler det for Russland først og fremst om å forsvare krav om regional hegemoni og få sikkerhetsgarantier mot det amerikanske imperiet, som ekspanderer inn i den russiske innflytelsessfæren. Av denne grunn alene har Russland stor interesse av kontinuitet og stabilitet. ‘
  https://midtifleisen.wordpress.com/2019/04/25/den-pastatte-destabiliseringen-av-vesten-er-reinhekla-dobbeltenkning/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Er verden snudd på hodet?

Ny studie forteller: Fullvaksinerte blir superspredere.

Forrige innlegg

«Ikke siden andre verdenskrig»

Har de glemt Natos og Norges bombing av Jugoslavia uten FN-mandat i 1999?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.