POSTED IN Virkelighetsforståelse

Tyske og franske ledere minnes ofre for tyske massakre, men glemmer dagens situasjon.

Gaza langt verre enn Oradour-sur-Glane eller Telavåg.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Vi nevner også Telavåg-aksjonen som er kjent som en tysk gjengjeldelses-aksjon på vestlandet under 2. verdenskrig hvor rundt 30 mennesker på det lille kystsamfunnet Telavåg til sammen døde som følge av tyske reaksjon mot norsk terrorisme. Når vi bruker den tyske okkupasjonsmaktens briller og beskrivelse av hendelsen minner den svært om den israelske retorikken i deg, men med en helt annen tyngde og valør.

Er motstand mot Israels okkupasjon terrorisme? Har en okkupasjonsmakt folkerettslig krav på å forsvare okkupert område? Brillene og ordene vi bruker bestemmer forståelsen vi får av det som skjer.

Knut Lindtner
Redaktør

60 ganger Oradour-sur Glane

Av Paul J. Midtlyng

In nyhetene av i dag (10 juni) vises bilder av både den tyske og franske presidenten som minnes den forferdelige aksjonen som tyskerne gjennomførte i den franske landsbyen Oradour-sur-Glane for 80 år siden.  Som gjengjeldelse for partisan-(«terrorist-) virksomhet, deriblant likvidasjonen av den tyske SS- Sturmbandführer Helmut Kämpfe drepte de tyske soldatene 643 mennesker, deriblant 307 kvinner og barn.  Udåden har blitt stående som et historisk enestående symbol på krigsforbrytelser som begås av en okkupasjonsmakt. 

Den 10. juni 1944, fire dager etter D-dagen, ble landsbyen Oradour-sur-Glane i Haute-Vienne i det nazi-okkuperte Frankrike ødelagt da 643 sivile, inkludert ikke-stridende menn, kvinner og barn, ble massakrert av en tysk Waffen-SS-avdeling som kollektiv straff for motstandsaktivitet i området inkludert tilfangetagelse og påfølgende henrettelse av Waffen SS Sturmbannfuhrer Helmut Kämpfe.(Fra Wikipedia)

Det finnes fortsatt noen som hevder at Israels krig i Gaza er berettiget som gjengjeldelse for Hamas- (partisan-) angrepet den 7. oktober 2023, og ikke kan brennmerkes som krigsforbrytelse.   I følge helsemyndighetene i Gaza er hittil 37124 mennesker blitt drept av det Israelske militæret siden den 7 oktober i fjor, hvorav nærmere 2/3 er kvinner og barn.  Dette er nesten 60 ganger antallet ofre for okkupantmaktens massakre i Oradour-sur-Glane.  Men parallellen til dagens situasjon i Midt-Østen ble behendig unngått både av Steinmeier og Macron, ei heller i spørsmål eller rapporter fra norske eller vestlige mainstream media.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Når gjordet nordmenn dette mot tyskerne, brente voldtok knuste spebarn og lovet å gjøre det til det ikke var noe igjen av «okupasjonsmakten» Du som skriver dette hvor er hode ditt?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Utenkelig nå, men hva i en håpefull fremtid:

Kan Russland og Tyskland bli Europas samarbeidshegemoner?

Forrige innlegg

Du skal ikke tåle så inderlig vel…

Det står ikke bare bra til i Norge.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.