POSTED IN Tyskland

Tysk sosialistisk arbeiderungdom:

Å stanse krig er det viktigste av alt!

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Tyskland et et av Europas største land og det som skjer der er viktig. Vi presenterer her et kort intervju med en representant for den tyske venstresiden. Det er alltid viktig og interessent å holde seg orientert om hva en tenker i andre land om den aktuelle situasjonen vi befinner oss i. At de presenterer freds-saken som den viktigste mener vi er til ettertanke for norsk venstreside som åpenbart ikke er opptatt av det spørsmålet i særlig grad.

Knut Lindtner
redaktør

SDAJ, Tysk sosialistisk arbeiderungdom, er klar til nødvendig innsats i 2022. Hovedsak: Å hindre krig!

Luxemburg-Liebknecht-markeringen i år starter lørdag 8/1-22 med protestmøte foran minnestøtten for KPD-leder Ernst Thälmann i Greifswalder Strasse 52, Hitlers mest omtalte fange, henrettes på førerens ordre 18/8-1944 i KZ Buchenwald. Patrik Köbele, dkp-leder og Ivet López, ambassaderåd for Cuba i Berlin, vil tale for «anti-krigs-kampanjen» mot alle krisebelastninger på arbeidsfolk og demontering av demokratiet.  Rosa Luxemburg-konferansen går digitalt. Hva gjør SDAJ? Unsere Zeit (UZ), hovedorganet til de tyske kommunistene i dkp, tar opp de mest brennende sakene i dagens Tyskland i samtale med SDAJ-leder, Andrea Hornung.  

UZ: LL-helgen er en tradisjonell start på året for tysk venstreside. Hva gjør SDAJ i 2022?

Statement Andrea Hornung - DKP
Andrea Hornung

Andrea Hornung (AH): Vi skal fortsatt til Berlin i helgen og se konferansen sammen. Vi vil også delta med stort engasjement i LL-demonstrasjonen søndag, 9/1. Det er viktig, for hvert år angripes demonstrasjonen mer og politi-tilstedeværelsen øker.  Vi er som vanlig involvert i Rosa Luxemburg-konferansen. Vi har vårt ungdomspodium, som kan følges på nett. Tema: En ny tysk regjering, krise og pandemi. På podiet, sitter jeg for SDAJ i debatt om hvordan vi kan hindre neste krig.

Vårt landsmøte holdes i mars 2022. Fokus: Hva er unge opptatt av og våre svar. I krise og under pandemi stiller fundamentale spørsmål. Hvorfor er helsesystemet vårt så elendig? Må alt være profitt-basert? Hvor blir det av unges rettigheter? Vi forklarer de unge årsakene ut fra vårt revolusjonære ståsted. Forbedringer krever kamp. Det betyr mer innsats i skoler og på arbeidsplasser. På landsmøtet vil vi derfor drøfte tiltak for å etablere skole- og bedrifts-grupper i SDAJ. Selvsagt blir vi aktive på gateplan, som 19/2-22 mot Natos årlige sikkerhets-konferanse i München. Nylig deltar 50 unge for å mobilisere mot München-konferansen, men også i påskemarsjene sier vi tydelig i fra: Stans all propaganda for opprustning og krig! Fred med Russland og Kina! Vi har pinseleir i mai og deltar samtidig på UZ-pressefest. Dessuten foreslår landsstyret brigader til Cuba i 2023 og Cuba-kampanje. Kanskje vedtar landsmøtet revisjon av prinsipp-program.  

UZ: Hvorfor revidere framtids-vyene nå?

AH: Dagens program er 10 år gammelt. Mye er endret siden da. Ny økonomisk krise fra 2019 og korona-pandemi fra 2020. Det forskyver styrkeforhold globalt og framskynder nedgang for USA og Nato. Krigsfaren forsterkes pga. militarisering. Vi ser Bundeswehr i vårt eget land på måter som er utenkelig før pandemien. Forklaring kan være at tyske Nato-arméen er opptatt av å verve ungdom. Vi ser en reaksjonær statlig om-strukturering, som presses fram av nye forsamlings-lover eller reviderte politioppgave-lover.

Vi ser at de unges situasjon stadig forverres. Disponible læreplasser synker, og prestasjons-presset øker. Fattigdom blir tydelig. Hver 5. person under 18 år er fattige. Samtidig har vi «Fridays for Future»-bevegelsen dvs skolestreik for klima hver fredag. Så ser vi press mot et universelt helsesystem fra kommersielle profitører. Vi må reagere på dette og reflektere det i et oppdatert program. Det sentrale fortsatt er kamp for de unges grunnleggende rettigheter: Rett til utdanning, arbeid, vern mot rovdrift av folk og natur. Programmet skal være et egnet instrument for å vise ungdom hva som faktisk er mulig, men imperialismen tar fra oss mye. Derfor står vi foran en nødvendig kamp i 2022.

UZ: SDAJ uttaler seg for tiden mot obligatorisk vaksinasjon. Hvorfor?

AH: Vi er sikre på at vaksine er viktig i kamp mot pandemi, og ber folk la seg vaksinere. Men regjeringen vil ha obligatorisk vaksine. Det er billigste tiltak som avsporer fra de egentlige årsakene til den fæle pandemien: Hvorfor er sykehus fortsatt «i knestående»? Hvorfor er det for få i første linje og på grunnplan i helsevesenet? Andre syke følges heller ikke opp. Hvorfor installeres ikke luftfiltre på skoler? Skoleklasser er udelte. PCR-tester er ikke gratis. Hvorfor?

Vi deltar ikke i hets mot uvaksinerte. Avgått og ny regjering gjør dem til pandemiens synde-bukker. Vi sier nei til tvang og krever lav-terskel-informasjon om viruset. Vi sier også nei til straff av uvaksinerte fra en monopolist-stat, som tjener makta til multinasjonale konsern. I delstaten Bremen er antallet vaksinerte høyere enn i landet ellers. Der virker lavterskel-info på alle språk og i bydeler. Vi må bruke tid på å forklare hvorfor det er fornuftig å vaksinere seg. I Frankfurt am Main står folk i kø i 4 timer for 3. dose, om de i det hele tatt får den. Nød-doser avlyses fordi det ikke er nok vaksiner. 

The year of understanding: COVID-19 and the humanity of the unvaccinated -  The Boston Globe
SDAJ vil ikke deltat i hets eller kampanje mot uvaksinerte.

Utdrag fra SDAJ-brosjyren: «Studie fra Robert Koch-Institutt klargjør: 

Mye av folks tillit til myndighetenes tiltak mot pandemien forsvinner En klar trend ser vi i mars 2021: «35 % har ingen tillit, 11 % liten tillit». Det overrasker ikke, for enten det er snakk om masker, luftfiltre, ned-stengninger, restriksjoner mot rekreasjon, går tiltakene konstant fram og tilbake og skaper permanent usikkerhet. Og i stedet for å sørge for at folk klarer å takle pandemien best mulig, holdes produksjon i gang ved å pumpe milliard-gaver inn i storselskap. Skepsis mot regjeringen er mer enn berettiget. Det er ingen gode grunner til å stole på spesial-tiltak fra et hold, som ligger under for legemiddel-industriens profitt-hunger. –

Når makta legger skyld for pandemien på uvaksinerte, er det lettere å presentere obligatorisk vaksine som selve metoden.  I stedet for å overbevise, skal folk tvinges med trusler om bøter og oppsigelser. Det rammer fattige mye hardere. Og tvang fører kun til at ansatte, som ikke vil la seg vaksinere, må si seg opp og mangel på folk i helsevesenet vokser.

SDAJ foreslår alternative metoder: Folks frykt og bekymringer må møtes med en ærlig og åpen dialog, spesialister og oversettere som støtter folk i sine personlige valg. 

Og: 1) Frigi vaksine-patenter! Lavterskel-tilbud på vaksine med god informasjon! Milliardene til første-linje-tjenester, ikke BioNTech! 

2) Mer penger til helse, ikke til stridsvogner og konsern! Stans privatisering og nedlegging av klinikker/ sykehus! 

3) Avlastning for helse-arbeidere; Flere stillinger, bedre arbeidsmiljø og høyere lønn! 

4) Gratis PCR-tester og masker, i skoler og bedrifter,! 

5) Mindre skoleklasser, flere lærere! Luftfiltre på skoler og universitet!

Per Lothar Lindtner, 12/1-2022. 

Innlegget er noe forkortet.

Forsidebilde: Egor Myznik

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Wasan Totland
    16 januar 2022 20:15

    Landet er praktisk talt okkupert. USA har Ramstein med taktiske atomvåpen og flere andre baser. Tyrkia har tre millioner islamister der.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

WHO en del av en global konspirasjon?

Har instruert alle regjeringer om å jukse med covid-dødsfall.

Forrige innlegg

«Si ikke nei til «kongeørnen»»!

Det lukter bananrepublikk

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.