POSTED IN EU, Norsk politikk, Olje-Energi

Tunglærte EU-ledere.

Noen lærer seinere enn andre.

0
Print Friendly, PDF & Email

Mange politiske ledere i EU står overfor en meget bratt læringskurve. I uttalelsene under ser det ut til at den Østerrikske kansleren til en viss grad har forstått hvordan verden ser ut. Men det gjenstår mange politikere som fortsatt klamrer seg til illusjoner – bl.a. i Norge som er skjermet fra de alvorligste konsekvensene av en gassboikott av Russland.

Et interessant spørsmål er hvordan folk kunne velge slike virkelighetsfjerne ledere – også i Norge. Alle i vårt land merker nå denne politikken som våre politiskere har vedtatt gjennom EØS-tilknytningen gjennom gassprisene. Men de redder seg unna en del av konsekvensene gjennom oljefondet (pensjonsfondet) som tar toppene av den gigantiske prisøkningen på strøm vi får gjennom ACER.

I Norge er problemet at politikerne er handlingslammet, de har overlatt styringen av en av våre viktigste nasjonale ressurser til EU-systemet gjennom EØS/ACER. Men et fint ord får vi nå «harmoniserte» strømpriser. Vi får EUs priser som de har påført seg selv ved hodeløse sanksjoner mot Russland.

Det er på tide ar noen ledere begynner å skjønne hva som skjer, men en del vil ikke forstå hva som politisk traff dem før «hodene er falt» og de er skiftet ut.

Knut Lindtner
Redaktør

EU-forbud mot russisk gass «umulig» – Østerrike

En embargo ville skade blokken, sier kansler Karl Nehammer.

Den europeiske union kan ikke forby russisk naturgass, fordi det vil skade EU-medlemmene mer enn Russland, advarte Østerrikes kansler Karl Nehammer torsdag, som blir sitert av østerrikske medier.

Kansler Nehammer kom med kommentarene til Ungarns statsminister Viktor Orban under et besøk i Wien.

«Sanksjoner må ramme de som de er rettet mot, men ikke skade de som beslutter dem,» sa Nehammer til Austria Press Agency.

Et forbud mot gassforsyninger fra Russland – en idé som har sirkulert i EU siden Moskva startet sin militære operasjon i Ukraina – ville føre til en dominoeffekt i Europa, sa den østerrikske kansleren.

«Østerrikes holdning er at en embargo på gass er umulig. Ikke bare fordi Østerrike er avhengig av russisk gass, den tyske industrien er også avhengig av den, og hvis den kollapser, vil den østerrikske industrien også kollapse, og vi vil få massearbeidsledighet, sa Nehammer.

Viktor Orban kritiserte tidligere denne uken gassrasjoneringsplanen godkjent av EU. Den tar sikte på å redusere gassforbruket innenfor blokken med 15 % fra august til mars neste år. I følge den ungarske statsministeren er den obligatoriske rasjoneringen av naturgass «det første tegn på en krigsøkonomi», og advarte om en mulig resesjon og arbeidsledighet i Europa.

Europa har nå redusert gass-strøm fra Russland – på grunn av tekniske problemer ved en større rørledning. Nord Stream 1 opererer for tiden med 20 % kapasitet. Reduksjonen kommer ettersom kontinentet prøver å fylle på gassreservene i forkant av fyringssesongen.

EU lovet tidligere i år å avslutte blokkens avhengighet av russisk energi. Det ble enighet om en delvis embargo mot olje, men flere runder med sanksjoner har ikke inkludert lignende restriksjoner på russisk naturgass.

https://www.rt.com/business/559774-eu-ban-russian-gas-impossible/

Forsidebilde: Alex Azabache

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Blinken kryper til korset:

Ringer for å snakke med Lavrov.

Forrige innlegg

Maskert ran!

Norge som Europas grønne batteri skulle gjøre susen

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.