Neimen, skulle du sett. USA liker ikke at Iran gjør det samme som dem. Sender krigsskip inn i nærfarvannene deres. Dette må det reageres på. Men hva sier USA når Iran klager over at deres hangaskipsflåter med fly, ubåter og mange andre større eller mindre krigsfartøy krysser langs Irans kyster i den persiske gulfen?



Da sier de at de gjør som de vil så lenge det er internasjonalt farvann, naturligvis. Men igjen, den reglen gjelder ikke for andre, bare for USA.
Vi har lenge påpekt hva som ville ha skjedd om kinesiske eller russiske fartøy hadde startet patruljering i Mexicogulfen eller like utenfor USAs kystnære farvann f.eks. på cubansk side. Vi får nå en liten forsmak på dette når to mindre iranske skip kanskje kommer til Venezuela, altså på den vestlige halvkulen der de ifølge USAs regjering ikke har noe å gjøre.
Problemstillingen er enkel og forståelig. Gjelder de samme reglene internasjonalt for alle land eller har vi en verdensorden der USA bestemmer reglene? Men det at dette kanskje skjer nå forteller igjen om hvordan styrkeforholdet i verden endrer seg – til USAs disfavør. De er ikke lenger enerådende og konge på haugen.
Knut Lindtner (redaktør derimot.no)
USA advarer Venezuela mot å ønske velkommen iranske krigsskip i Venezuela.
Venezuela er naturligvis innenfor USAs eiendom.
Av Jason Ditz
Det kan jo se underlig ut at USA parkerer sine krigsskip utenfor den iranske kysten som om det er helt i orden.
Men USAs nasjonale sikkerhetsmyndigheter ser med alvorlig bekymring på at et par iranske krigsskip nærmer seg den afrikanske kysten. Det kan føre til spekulasjoner om at de muligens skal dra til den vestlige halvkule.
De to skipene – en fregatt og et gammelt oljetankskip som er gjort om til en slags base, er fortsatt utenfor den afrikanske kysten.
Man antar at de går sørover og at de antakelig vi gå rundt Afrika, for så å krysse Atlanterhavet. Derfra er det mulig at de dukker opp i Venezuela.



Dette har ført til intens USA-overvåkning av de to, ellers så ubetydelige skipene.
De har sendt en formell advarsel til Venezuela om at det er best de ikke ønsker velkommen disse iranske skipene.
Foreløpig er de jo slett ikke i nærheten av Venezuela, men dersom det skulle komme til å skje.
Denne advarselen betyr lite for Venezuela. I årevis har USA vist seg fiendtlig overfor både Venezuela og Iran.
Det har ført til at de to nasjonene har opprettet et slags arbeidsforhold,
Det er ikke klart hvorfor Iran skulle sende de to skipene til Venezuela. Men om de gjør det er det sannsynlig at de får lov til å gå til havn der.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Olga Kononenko
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 358 ganger.