POSTED IN Helse

Ting henger sammen.

Blander FHI jodmangel med D-vitaminmangel?

0
Print Friendly, PDF & Email

Bygger vi mennesker på lykke og fromme?

Når vi bygger hus, planlegger vi hver minste detalj. Skal vi sette et nytt menneske til verden, er det tut og kjør, det går sikkert bra.

Innlegget er hentet fra mer D-vitamin!

Når vi skal bygge et hus, sørger vi først for at alle materialene som trengs er til stede. Vi planlegger til og med og må levere dokumentasjon og søke godkjenninger i ei omfattende papirmølle. Slik er det ikke når vi skal lage nye mennesker. Da er det tydeligvis dårlig med planlegging av byggeprosessen.

Materialene som trengs for å bygge et frisk og sterkt menneske mangler ofte når byggeprosessen starter, viser en studie fra Folkehelseinstituttet.

wood businessman man people
Photo by Ivan Samkov on Pexels.com

Folkehelseinstituttet publiserte forleden en ny artikkel om betydningen av jodmangel for fosterutvikling. Artikkelen sier at 50% av gravide i Norge har jodmangel og konsekvensene er ikke helt uten betydning, for å si det mildt:

Data fra Den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa) viser imidlertid at mer enn halvparten av norske gravide i dag har for lite jod. Generelt hadde kvinnene med lavt inntak av melk/yoghurt for lavt jodinntak.
Forskningen viste videre at kvinner som hadde for lite jod brukte lengre tid på å bli gravide og hadde høyere forekomst av for-tidlig fødsel, svangerskapsforgiftning og redusert fostervekst.

Videre viste funnene at barna til kvinner med lavt jodinntak hadde noe dårligere språkutvikling og mer adferdsproblemer ved 3 års alder, dårligere skoleprestasjoner, høyere sannsynlighet for å motta spesialundervisning og mer adferdsproblemer.

https://www.fhi.no/meldinger/jod-er-viktig-for-unge-kvinner-og-gravide—moba-har-bidratt-til-viktig-kun/

Hvordan i all verden kan det være mulig at mer enn halvparten av alle gravide i Norge har jodmangel? Alt som kan krype og gå av ernæringseksperter advarer mot kosttilskudd. Noen bokstavelig talt raljerer over idiotene som «kaster penger ut av vinduet» når de kjøper vitaminer og mineraler for å forsterke inntaket sitt.

Hvitfrakkinfluenser Berit Nordstrand oppsummerer logikken til ernæringsekspertene:

«Gjennom gode meierivarer, egg og 3 fiskemiddager i uka kan vi enkelt styre unna jodkrise i kroppen og hjernen.»

Berit Nordstrand

Og hvor mange tror du spiser tre fiskemiddager i uka, Berit Nordstrand??? Hvor mange serverer egg til frokost på daglig basis? Det er vanskelig nok å få enkelte unger til å drikke melk! For ikke å snakke om voksne kvinner.

Berit Nordstrand tar heller ikke høyde for at jod bare kommer fra hvit fisk. Vi er også anbefalt å spise feit fisk, som ikke inneholder jod, som sild, makrell og laks, for å få i oss nok D-vitamin.

Nordstrand har selvsagt løsningen klar:

Du kan spise feit fisk (ansjos, sardiner, sild, makrell og laks) til middag og som pålegg flere ganger i uken.

Berit Nordstrand

Nordstrand mener altså at fire-fem fiskemiddager i uka er en naturlig del av et «sunt og variert kosthold». Hvor realistisk er det? Norske kostholdsråd ligner mer og mer på julenissens ønskedrøm.

Manglet kvinnene mer enn bare jod?

FHI har funnet at mødre som er lave på jod føder unger som er mer utsatt for problemer. Kan det hende at disse mødrene manglet mer enn bare jod?

En studie fra Havforskningsinstituttet fant at D-vitaminmangelen blant gravide er verre enn jodmangelen som FHI har funnet. Bare 37% av de gravide i Havforskningsinstituttets undersøkelse hadde tilstrekkelige nivåer med D-vitamin. Dette ble direkte overført til barna, der bare 40% etter fødselen hadde tilstrekkelige D-vitaminnivå.

Jod og D-vitamin finnes ofte i samme maten. Hvis du spiser lite fisk og drikker lite melk, får du lite av både D-vitamin og jod. Da er det ikke utrolig å anta at den som får målt jodmangel ofte vil ha D-vitaminmangel og omvendt.

Kan det være at Folkehelseinstituttet lette etter negative konsekvenser fra jodmangel og fant negative konsekvenser fra D-vitaminmangel? Det vet vi ikke, for FHI nevner ikke hvordan det sto til med D-vitaminnivået hos gravide med jodmangel. De har trolig ikke sjekka.

At Folkehelseinstituttet bommer er ikke utrolig, for det er mye forskning som viser sammenheng mellom D-vitaminmangel hos mor og helseproblemer hos barna deres som ligner mistenkelig på problemene FHI fant. Dette har vi skrevet mye om.

Les mer om gravide og D-vitaminmangel.

Forsidebilde: Suhyeon Choi1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 291 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

The Economist beregner:

Dyr energi dreper indirekte flere enn Ukrainakrigen.

Previous Post

Krigen i Ukraina dreier seg om fortsatt USA-dominans i verden.

Russland vinner den.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.