POSTED IN Endring av politikken, Økonomi

Silkeveiprosjektet er et enormt puslespill.

Til tross for Ukrainakrigen vokser det nå frem et handelsnettverk i Asia.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Kina og Russlands ambisiøse transportprosjekter har overvunnet vestlig motstand og trenger nå dypt inn i det asiatiske hjertet.

Innlegget er hentet fra Politikeren

Sentral-Asias sammenkobling er en taoistisk balanseøvelse: bit for bit er komponentene tålmodig satt sammen til et gigantisk puslespill. Det krever tid, dyktighet, framsyn og, selvfølgelig, store gjennombrudd. En viktig brikke i puslespillet har nylig blitt fullført i Usbekistan, og styrker koblingene mellom Belt and Road Initiative (BRI) og North-South International Transport Corridor (INSTC). Vesten prøver kontinuerlig å destabilisere nøkkelnoder i det store nye nettverket, som Afghanistan og nå Ukraina, med mindre og mindre suksess.

Mirzoyoyev-regjeringen i Tasjkent er opptatt med å presse frem en annen sentralasiatisk transportkorridor: en jernbanelinje Kina-Kirgisistan-Usbekistan-Afghanistan. Dette var fokus på et møte mellom administrerende direktør for Usbekiske statsjernbaner, Temir Yullari, og hans kolleger i Kirgisistan og Afghanistan, samt ledere fra det kinesiske logistikkselskapet Wakhan Corridor.

Gitt Xinjiangs komplekse gjensidige avhengighet med Sentral- og Sør-Asia, er dette et landemerke i det jeg kaller krigen om de økonomiske korridorene. Usbekerne har pragmatisk fremstilt den nye korridoren som avgjørende for transport av varer til lave tollsatser – men det går langt utover bare handelsberegninger.

Tenk deg i praksis at lastecontainere fraktes med tog fra Kashgar i Xinjiang til Osh i Kirgisistan og deretter til Hairatan i Afghanistan. Det årlige volumet forventes å nå 60 000 containere bare det første året. Dette ville være avgjørende for utviklingen av produktiv afghansk handel – borte fra den amerikanske okkupasjonens “hjelp”-besettelse. Afghanske produkter kunne endelig enkelt eksporteres til de sentralasiatiske nabolandene og også til Kina, for eksempel til det travle markedet i Kashgar. Og denne stabiliserende faktoren ville fylle opp Talibans kasse, siden ledelsen i Kabul er opptatt av å kjøpe russisk olje, gass og hvete til ekstremt attraktive priser.

Hvordan bringe Afghanistan tilbake i spill

Det er også muligheten for å utlede et veiprosjekt fra denne jernbanen som vil krysse den svært strategiske Wakhan-korridoren – noe Beijing har vurdert i en årrekke. Wakhan-korridoren deles av Nord-Afghanistan og Tadsjikistans Gorno-Badakhshan autonome region, og er en lang, karrig, spektakulær geologisk stripe som strekker seg så langt som til Xinjiang.

Det er nå klart, ikke bare for Kabul, men også for medlemmer av Shanghai Cooperation Organization (SCO) at de ydmykede amerikanerne ikke vil returnere milliarder av dollar de har “konfiskert” fra reservene til den afghanske sentralbanken, noe som førte til den nåværende alvorlige økonomiske krisen i Afghanistan og den truende massesulten vil de i det minste kunne dempe.

Plan B er altså å styrke afghanske forsynings- og handelskjeder – som for øyeblikket er ødelagt. Russland vil ha ansvaret for sikkerheten i hele den sentral- og sørasiatiske kryssingen. Kina vil stå for det meste av finansieringen. Og det er her jernbanen Kina-Kirgisistan-Usbekistan-Afghanistan kommer inn i bildet. Kina ser på en vei gjennom Wakhan – et veldig komplisert foretak – som en ekstra BRI-korridor som kobles til den kinesisk-rehabiliterte Pamir Highway i Tadsjikistan og de kinesisk-ombygde veiene i Kirgisistan.

People’s Liberation Army (PLA) har allerede bygget en 80 kilometer lang adkomstvei fra den kinesiske delen av Karakorum-motorveien – før den når den pakistanske grensen – til et fjellpass i Wakhan-regionen som foreløpig kun er tilgjengelig for biler og jeeper

Neste skritt for kineserne ville være å fortsette langs denne veien 450 km til Fayzabad, provinshovedstaden i Afghanistans Badakhshan. Det ville da være sidekorridoren til jernbanelinjen Kina-Sentral-Asia-Afghanistan.

Poenget er at både kineserne og usbekerne fullt ut forstår Afghanistans svært strategiske plassering: ikke bare som et sentral- og sørasiatisk knutepunkt med forbindelser til sentrale havner i Pakistan og Iran som Karachi, Gwadar og Chabahar, samt Det Kaspiske hav via Turkmenistan, men også for å hjelpe innlandet Usbekistan med å koble seg til markeder i Sør-Asia.

Alt dette er en del av BRI-korridorlabyrinten og samsvarer samtidig med INSTC gitt nøkkelrollen spilt av Iran, selv i økende grad knyttet til Russland.

Teheran bygger allerede en jernbanelinje til Herat i det vestlige Afghanistan, og veien er allerede restaurert. Innen da vil Afghanistan være inkludert i både BRI – som en del av Kina-Pakistan økonomiske korridor, CPEC – og INSTC, som vil gi impuls til et annet prosjekt: en Turkmenistan-Afghanistan-Tadsjikistan (TAT) jernbane som forbinder Iran og Iran dermed kobles til INSTC.

Karakorum | Mongolia | Online Travel Guide
Karakorum var et gammelt palass og sted som tjente som «hovedstad» for Det mongolske rike i en periode på omkring tredve år på 1200-tallet. Dets ruiner ligger i det nordøstre hjørne av provinsen Övörhangay i Mongolia, sørvest for Ulaanbaatar, og nær dagens småby Harhorin, og rett ved Erdene Zuu-klosteret. Wikipedia

Fra Karakorum til Pakafuz

Karakoram-motorveien – den nordlige delen av den ble gjenoppbygd av kineserne – kan før eller siden ha en jernbanesøster. Kineserne har tenkt på det siden 2014.

I 2016 ble en jernbanelinje fra Kina-Pakistan-grensen til Gilgit i nord og deretter videre til Peshawar begått som en del av Kina-Pakistan Economic Corridor (CPEC)-planen. Men så skjedde ingenting: Jernbanen er ikke inkludert i den langsiktige CPEC-planen 2017-2030. Det kan endre seg i løpet av det neste tiåret: teknologi og logistikk er en enorm utfordring, slik tilfellet var med byggingen av Karakoram-motorveien.

Og så er det “følg pengene”-vinkelen. De to viktigste kinesiske bankene som finansierer BRI- og dermed CPEC-prosjekter er China Development Bank og Export Import Bank. Allerede før Covid reduserte de lånene sine. Og med Covid må de nå balansere utenlandske prosjekter og innenlandsk kreditt for den kinesiske økonomien.

Hvor vellykket har Kinas «silkeveibelte» vært til nå? | steigan.no
BRI eller de nye silkeveiene. Dette er handelsruter (Fra gammel tid) som prøves gjenopprettet i moderne form for å fremme den økonomiske utviklingen særlig i en rekke asiatiske land.

Prioriteten til tilkobling ble i stedet flyttet til jernbanelinjen Pakistan-Afghanistan-Usbekistan (Pakafuz). Nøkkelruten fra Pakafuz forbinder Peshawar, hovedstaden i stammeområdene, med Kabul. Når den er fullført, vil Pakafuz Railway være direkte koblet til den fremtidige Kina-Sentral-Asia-Afghanistan Railway: en ny BRI-labyrint direkte koblet til INSTC.

Alle de ovennevnte utviklingene avslører deres sanne kompleksitet når vi ser at de passer samtidig inn i samspillet mellom BRI og INSTC og harmoniseringen mellom BRI og Eurasian Economic Union (EAEU).

Geopolitisk og geoøkonomisk lar forholdet mellom BRI og EAEU-prosjektene Russland og Kina jobbe sammen på tvers av Eurasia uten et kappløp om en dominerende posisjon i hjertet. For eksempel er Beijing og Moskva enige om at Afghanistan må stabiliseres og støttes i å bygge en bærekraftig økonomi.

Samtidig er noen sentrale BRI-medlemmer – som Usbekistan – ikke medlemmer av EAEU, men dette kompenseres for av deres medlemskap i SCO. I tillegg legger BRI-EAEU-alliansen til rette for økonomisk samarbeid mellom EAEU-medlemmer som Kirgisistan og Kina.

Shanghai Cooperation Organization: Perspectives from Central Asia - CHINA US Focus
SCO, Shanghai Cooperation Organization, er i dag verdens største økonomiske samarbeidsprosjekt

Beijing har fått de facto full godkjenning fra Moskva til å investere i Hviterussland, Kasakhstan, Kirgisistan og Armenia, alle EAEU-medlemmer. En fremtidig valuta eller kurv av valutaer som omgår den amerikanske dollaren diskuteres i fellesskap mellom EAEU – ledet av Sergei Glazyev – og Kina.

Kina fokuserer på Sentral-/Vest-Asia

Det er ingen tvil om at proxy-krigen mellom USA og Russland i Ukraina forårsaker alvorlige problemer for BRI-utvidelsen. Tross alt er USAs krig mot Russland også en krig mot BRI. De tre viktigste BRI-korridorene fra Xinjiang til Europa er den nye eurasiske landbroen, den økonomiske korridoren Kina-Sentral-Asia-Vest-Asia og den økonomiske korridoren Kina-Russland-Mongolia.

Den nye eurasiske landbroen bruker den transsibirske jernbanen og en andre forbindelse gjennom Xinjiang-Kasakhstan – via Khorgos Dry Port – og deretter Russland. Korridoren gjennom Mongolia er faktisk to korridorer: en fra Beijing-Tianjin-Hebei til Indre Mongolia og deretter til Russland og den andre fra Dalian og Shenyang og deretter til Chita i Russland, nær den kinesiske grensen.

For øyeblikket bruker ikke kineserne landbroen og den mongolske korridoren like mye som før, hovedsakelig på grunn av vestlige sanksjoner mot Russland. Det nåværende fokuset til BRI er på Sentral-Asia og Vest-Asia, med en gren som deretter deler seg mot Persiabukta og Middelhavet.

Og her ser vi et annet – svært komplekst – nivå av overlapping som utvikler seg raskt: hvordan den økende betydningen av Sentral-Asia og Vest-Asia for Kina blander seg med den økende betydningen av INSTC for både Russland og Iran i deres handel med India. La oss kalle det den vennlige vektoren av krigen av transportkorridorer.

Hardcore-vektoren – den virkelige krigen – blir allerede utplassert av de vanlige mistenkte. De tar sikte på å destabilisere og/eller knuse hver node av eurasisk BRI/INSTC/EAEU/SCO-integrasjon på alle måter: det være seg i Ukraina, Afghanistan, Baluchistan, de sentralasiatiske “Stans” eller Xinjiang.

For de viktigste eurasiske skuespillerne er dette et anglo-amerikansk trekk inn i tomrommet.

Redaktørens merknad: Denne teksten dukket først opp på 21st Century Wire under tittelen ” A Eurasian Jigsaw: BRI and INSTC interconnectivity will full the puzzle ”. Den ble oversatt av Politikeren ti Norsk

Redaksjonen i derimot.no har lag til bilder m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • «Kina vil stå for det meste av finansieringen. »

  Noe også lille Norge kunne ha gjort.
  Penger er uten egenverdi. Det er når de sendes rundt de SKAPER verdi gjennom arbeidskreftenes aktivitet.
  Det ser ut til at det er dette den kinesiske ledelsen har skjønt.
  Penge- ‘fattige’ land er selvfølgelig ikke fattige når de har det virkelige gullet, arbeidskrefter.
  Hvis arbeidskreftene får framtidstro får de arbeidslyst.

  Hvis gærningene som styrer pengetenkningen, og penge-makten, i vesten blir stoppet før de bruker militære våpen for å beholde sin makt, kan utviklingen i hele verden bli positivt spennende de neste tiårene.
  Hvis de ikke blir stoppet, og vesten fortsetter sin barnslige forveksling av penger/tall og realverdier?
  Vår mentalitet er vår skjebne.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

The Economist beregner:

Dyr energi dreper indirekte flere enn Ukrainakrigen.

Forrige innlegg

Krigen i Ukraina dreier seg om fortsatt USA-dominans i verden.

Russland vinner den.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.