POSTED IN Krig-fred

Til en krig som allerede er tapt:

Polen skal levere fly til Ukraina.

0
Print Friendly, PDF & Email

Den polske regjeringen har vært blant de mest aggressive fra vestlig side i Ukrainakonflikten. Slik sett er ikke meldingen under noen overraskelse. Flyene må leveres til en flyplass i Ukraina og kan ikke opereres fra Polen for det vil gjøre Polen til krigsdeltager direkte.

Det er hårfine grenser her og hvis f.eks. Russland hadde forsynt Mexico med våpen og etterretning (gjennom satellitt-overvåkning, droneflyging osv.) i en tenkt militær konflikt med USA ville naturligvis USA definert Russland som direkte involvert på mexicansk side.

Hva ville USA gjort med en tilsvarende russisk maskin utafor kysten deres i en evt. konflikt med Mexico?

Men Nato opererer under forutsetning at Russland er tilbakeholdne, altså ikke som den aggressive parten som de fremstilles som i Nato-mediene. Nylig tok likevel Russland av silkehanskene og ødela et Nato-kommando-senter i Ukraina. Nå er ikke denne meldingen bekreftet og det kan den ikke bli for det vil eksponere Natos direkte deltagelse i krigen.

Den meldingen forteller dessuten at Russland disponerer våpen det ikke finnes forsvar mot og at de er villige til å bruke disse under visse forutsetninger. Putin annonserte disse våpnene for flere år siden, men i Nato-land tror ikke folk på dette og mange har nok oppfattet det som en russisk bløff – helt til nå.

Russlands defensive sporings-, jamme- missilsystemer har også vært annonsert fra russisk side. Vi får se om de holder mål hvis disse flyene ankommer Ukraina. Flyene vil sannsynligvis ikke gjøre mye fra eller til for krigen er for lengst tapt for Ukraina og Nato.

Det som foregår er en meningsløs og forferdelig menneskeslakting av ukrainske borgere i stedet for forhandlinger om en fredsavtale – en avtale som var klar allerede for for 8-9 år siden og som ville forhindret det som nå skjer.

Polens flylevering er meningsløs hvis våpnene i det hele tatt blir overlevert og bidrar bare til å forverre forholdet til Russland.

Knut Lindtner
redaktør

Polen blir det første NATO-medlemmet som forsyner Ukraina med jagerfly

Warszawa sier de vil sende sovjetproduserte MiG-29 jagerfly i løpet av de kommende dagene

av Dave DeCamp 

Polen vil bli det første NATO-medlemmet som forsyner Ukraina med jagerfly, ettersom Polens president Andrzej Duda sa torsdag at landet hans planlegger å gi Kiev fire sovjetproduserte MiG-29 jagerfly i løpet av de kommende dagene.

Andrzej Duda

«I løpet av de kommende dagene overleverer vi fire fly til Ukraina i full stand,» sa Duda på en pressekonferanse. Ukrainske piloter er opplært til å bruke MiG-29, så de polske flyene kan brukes i kamp når de ankommer. Duda sa at Polen vil sende flere MiG-29 etter at de fire første er levert.

I fjor, i mars 2022, tilbød Polen å gi MiG-29-er til USA for å overføre dem til Ukraina, men Pentagon avslo, med henvisning til bekymring for eskalering. NATO-diplomater sa den gang at Russland kunne oppfatte trekket som at alliansen går direkte inn i krigen.

Men nå er USA og deres NATO-allierte mindre bekymret for eskalering, og Polens trekk kan inspirere andre alliansemedlemmer til å gi Ukraina fly. Polen var ledende i kravet om å gi Kiev tyskproduserte Leopard-stridsvogner.

I følge The Wall Street Journal er Ukrainas MiG-29 allerede bevæpnet med NATO-utstyr, inkludert AGM-88 høyhastighets anti-strålingsmissiler, eller HARMs, som har en rekkevidde på rundt 50 miles. Ukrainas MiG-er avfyrer også USA-leverte Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER), presisjonsstyrte bomber som kan treffe mål opptil 45 miles unna.

Duda sa at han var åpen for å gi Kiev amerikanskproduserte F-16-er, noe som ville kreve omfattende opplæring av ukrainske piloter. USA legger allerede grunnlaget for opplæringen da minst to ukrainske piloter har ankommet USA for å vurdere ferdighetene deres.

Maskinoversatt og bearbeidet av redaksjonen.

Forsidebilde: MIG 29

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nå kommer tallene fra USA.

Økning av hjertebetennelse særlig hos unge menn som følge av vaksinering.

Forrige innlegg

WEF sitt ønske for oss:

You Will Own Nothing And You Will Be Happy

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.