POSTED IN Endring av politikken, Sverige

Svensk dilemma.

Må viktige prinsipper ofres for Nato-medlemskap?

0
Print Friendly, PDF & Email

Den svenske utenriksministeren Anne Linde sa på søndag at forhandlingene med Tyrkia om NATO «er svært vanskelige».

Saken stammer fra et fotografi der svenske folketingsmedlemmer holder opp et PKK-flagg. PKK er en kurdisk militant gruppe i Tyrkia, og EU betrakter dem som en terroristorganisasjon.

Av Dave DeCamp.

Den svenske utenriksministeren Anne Linde sa på søndag at forhandlingene med Tyrkia i Stockholm om Sveriges NATO-søknad «har blitt svært vanskelige». Dette rapporterer The Cradle.

Linde sier at situasjonen ble vanskeligere etter at det ble tatt et fotografi i juli som viser en gruppe svenske riksdagsmedlemmer og medlemmer av det svenske Venstrepartiet som holder opp et flagg fra Kurdistan Workers Party (PKK) og fra People’s Defense Unit (YPG). Dette er to grupper Tyrkia ser på som terrorist-organisasjoner.

Kurdistan Workers Party flag waving on the wind – JINEOLOJI
Flagget til PKK.

«Forhandlinger med Tyrkia om NATO har blitt mye vanskeligere etter at utsendinger fra Venstrepartiet løftet opp flagget til PKK». sier Linde.

USA og EU har også kalt PKK en terroristgruppen mens de mener YPG er en annen organisasjon.

«Ifølge svensk lov skal det være ytringsfrihet i Sverige. Men vi tror at dette er en svært vanskelig situasjon for regjeringen», sier Linde. 

Tyrkia har så langt blokkert Sverige og Finlands NATO-søknader  med den begrunnelsen at disse to nordiske landene støtter PKK. Men Tyrkia lettet litt på innvendingene etter at det ble signert et memorandum med de to landene tilbake i juni. 

Linde sier at ansatte fra Sverige og Finland og Tyrkia nylig møttes i Helsinki for å diskutere gjennomføringen av dette memorandumet. Et viktig poeng i dette memorandumet er at Sverige og Finland har gått med på Tyrkias utleveringskrav. Tyrkia har bedt Sverige utlevere et antall mistenkte PKK-medlemmer, og også folk fra andre grupper. 

Sverige har kunngjort at de nylig utleverte en mann som var etterlyst i Tyrkia for svindel. Men Tyrkia sier at dette ikke er nok for å leve opp til avtalen. Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har advart det tyrkiske parlamentet at de fortsatt kan blokkere Sverige og Finland fra å slutte seg til NATO om de ikke lever opp til Ankaras krav.

Den svenske regjeringen er under sterkt hjemlig press for å etterkomme Tyrkias krav.

«De vil at vi skal snu, at vi må være villige til å føye diktatoren Erdogan. Alt for å få bli med i NATO», sier Delgado Varas, et av riksdagsmedlemmene som man kunne se var med på å holde opp PKK-flagget.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Steven Erixon1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 158 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Sanksjonene ødelegger EU og Tysklands økonomi.

Trekker USA EU ned i et økonomisk svart hull?

Previous Post

De siste tallene for døde av Covid i Skottland prøves holdt skjult for befolkningen.

De viser at vaksinene har ingen helsefremmende effekt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.