POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Stort ukrainsk nederlag i Mariupol.

«Venstresiden» må ta et oppgjør med egne holdninger til krigen.

11 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Etter i lang tid å ha hevdet at Ukraina er i ferd med å vinne krigen skjer nå det stikk motsatte. Den siste stillingen i Mariupol som de ukrainske styrkene har holdt, stålverket Azovstal, blir oppgitt som brohode for disse styrkene. De beordres å overgi seg av den ukrainske regjeringen.

Ser vi bort fra alle frasene som ledsager denne meldingen er realitetene at Ukraina taper krigen og at det har vært klart i lang tid.

Det har også lenge vært klart at kampene om Mariupol var tapt. De omringete styrkene i stålverket ville måtte overgi seg før eller siden – og nå skjer det.

Azovstal – Wikipedia
Stålverket

Men det store spørsmålet er hvordan og ikke minst hvorfor nesten alle store vestlige medier har fordreid det som har skjedd i Ukraina. I stedet for å bringe fakta om utviklingen i krigen har de servert publikum eventyrfortellinger om ukrainske seire, ville spekulasjoner om Putins psykiske og fysiske helse, om oppdiktete jagerflygere som skyter ned titalls russiske fly osv.

Hensikten med denne typen journalistikk kan ikke være å informere befolkningen, men å villede den slik at den godtar stadig større bevilgninger til krigsindustrien, for å produsere og levere våpen til landet. Til stor skade for innbyggerne sin velferd i egne land og med mange tusen flere drepte ukrainere og russere i en krig Ukraina ville måtte tape.

Alternativet har hele tiden vært en diplomatisk løsning som ble innledet rakst etter krigsutbruddet, men som ble blokkert av USA og Storbritannia som ville bruke krigen til å svekke Russland. For å holde oppe støtten i vest måtte de mindre ukrainske seierne fremstilles i mediene som vendepunkter i krigen, fakta om hva som skjedde på bakken måtte omskrives slik at folk trodde at Russland ville tape bare Ukraina ble forsynt med tilstrekkelig våpen.

Mediene avslører seg på denne måten som mikrofonstativer for bestemte krefter i samfunnet og ikke som informasjonskilder til viktige begivenheter i verden. Det er maktens redskaper og brukes for alt de er verdt.

Enda verre i vårt land er at alle de politiske partiene støttet våpenlevering og ikke nevnte nødvendigheten en diplomatisk løsning som ville spart tusenvis av ukrainske og russiske gutters og jenters liv. Det vi politisk har opplevd er et fullstendig knefall for krigskreftene og ikke minst de som kaller seg «venstresiden» må ta et oppgjør med seg selv og deres eget forhold til krig og fred.

En del vil naturligvis fortsatt klamre seg til håpet om en ukrainsk seier så lenge som mulig, men i noen medier er en i ferd med å endre fortellingen fordi opinionen må forberedes på det som er i ferd med å skje.

For «venstresiden» gjenstår et politisk oppgjør om egne vedtak og holdninger. Om det kommer er en annen sak. Hvis det ikke skjer faller den ene veggen ut av deres «politiske hus». Da blir det ikke politisk beboelig.

Knut Lindtner
Redaktør

Ukraina beordrer soldatene i stålverket til å overgi seg.

Kiev hevder at de har fullført sitt oppdrag.

Generalstaben til de væpnede styrker i Ukraina bekreftet på sine sosiale medier tirsdag kveld at tjenestemennene som var på plass ved Azovstal stålverk i Mariupol har blitt beordret til å overgi seg.

«Garnisonen «Mariupol» har fullført det tildelte kampoppdraget. Den høyeste militærkommandoen utstedte en ordre til sjefene for enhetene i Azovstal om å redde livene til personellet,» forklarte den ukrainske militærerklæringen. Ifølge Kiev, mens de hadde stillinger i Azovstal, forhindret soldatene russiske tropper fra å operere i andre teatre.

De to landene har vært involvert i en omfattende konflikt siden februar, da Moskva angrep nabostaten, etter en åtte år lang kamp om Donbass skjebne.

The real and fake reasons for loosing sales

Kiev insisterte på at Azov-nynazistene og medlemmer av deres regulære styrker hadde «hindret implementeringen av den [påståtte russiske] planen for rask seier av [nærliggende] Zaporozhye, og stanset russisk tilgang til den administrative grensen til Donetsk og Zaporozhye regioner.»

Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, sa at arbeidet med deres retur vil kreve «diplomati og tid».

«Takket være innsatsen til de væpnede styrkene i Ukraina, etterretningen, forhandlingsgruppen, Den internasjonale Røde Kors-komiteen og FN, håper vi å redde livene til guttene våre. Jeg vil understreke at Ukraina trenger ukrainske helter i live. Dette er vårt prinsipp. Jeg tror at enhver fornuftig person vil forstå disse ordene. For å bringe våre militære folk hjem igjen, fortsetter vi arbeidet, og dette arbeidet krever forsiktighet og tid,» sa han.

En stor del av disse er medlemmer av det nynazistiske Azov-regimentet. Militæruniformene til gruppen har nazistiske insignier, og medlemmene har blitt fotografert med tatoveringer av symboler som hakekorset. Dens første sjef, Andrey Biletsky, har sagt at han tror det er Ukrainas oppdrag å «lede de hvite rasene i verden i et siste korstog … mot jødisk-ledete undermennesker».

Den første fasen av overgivelsen ble fullført mandag – 264 soldater forlot Azovstal. Det er nå 53 sårede tjenestemenn på et sykehus i Novoazovsk og 211 soldater i Jelenovka, som begge er en del av Folkerepublikken Donetsk.

Russiske kilder har anslått at rundt 2200 mennesker har blitt fanget i kjellerne til det enorme Azovstal-komplekset. Området er 11 kvadratkilometer langt og dens underjordiske seksjoner er designet for å tåle et atomangrep.

I følge viseforsvarsministeren i Ukraina, Anna Malyar, og generalstaben til de væpnede styrkene i Ukraina, vil de som overgir seg bli byttet ut med russiske krigsfanger tatt til fange av Kiev. Vilkårene for byttet er imidlertid ennå ikke bestemt.

Moskva har ennå ikke gitt noen offentlige uttalelser om en utveksling. I mellomtiden har den ukrainske siden forsøkt å unngå bruken av uttrykket «overgi seg».

Når den siste ukrainske soldaten forlater Azovstal, vil kampen om Mariupol være over og Russland vil ha fått total kontroll over den strategisk vitale byen.

https://www.rt.com/russia/555591-azovstal-captives-surrender-ukraine/

Forsidebilde: Nikola Johnny Mirkovic

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

11 kommentarer. Leave new

 • De som driver med eventyr her er derimot.no… Ukraina driver nå å tar langsomt tilbake terreng fra Russland og så langt så går krigen mor Russland mye bedre enn noen kunne forventet og forutsett. Forøvrig så er dette en krig ingen «vinner», det er bare tappere og Ukraina blir ofret og grovt utnyttet som et verktøy for å svekke Russland.

  Svar
 • Det er ganske klart for de aller fleste at Russland har brutt folkeretten på det groveste ved å angripe Ukraina. Dette er veldig skremmende for små land slik som Norge.

  Men samtidig er det på høy tid å spørre hvilke mål USA egentlig har med sin politikk i Europa.
  Antageligvis er NATO-landenes mål å bevare freden i Europa. Men hva så med USA?
  Det ser ut som USAs mål (trolig helt siden 1918) derimot har vært å få til regimeskifte i Russland, og å svekke Russland og å splitte opp Russland.
  Og dette igjen for også å svekke Kina og trolig også for å svekke EU.
  Men riks-media tør ikke å stille slike spørsmål som dette når det gjelder USAs mål.

  USAs mål kan ha vært å få Russland til å gå til krig mot Ukraina for på dette vis å svekke Russland gjennom en hengemyr av en krig i Ukraina (slik som i Afghanistan) og hvor USA er villig til «å kjempe til siste ukrainer».
  Makteliten i USA kan i dag være meget fornøyd med det som inntil nå har skjedd i Ukraina.

  Og hvem blir så neste land? Det Finland gjør nå er farlig for Finland. Det rapporteres at Russland nå frakter raketter (Iskander) til grensen mot Finland. Vil Russland nå komme til å bombe Finland eller vil Russland invadere Finland slik de invaderte Ukraina? Hvis dette siste skjer vil da de landene som har gitt sikkerhetserklæringer til Finland (UK, Norge? mfl), da måtte erklære krig mot Russland og altså gå til krig mot Russland? Er Norge forberedt?

  Hvis situasjonen i Finland fører til at Russland binder opp store styrker langs grensen til Finland (eller internt i selve Finland) vil det kunne føre til endringer av krigføringen i Ukraina (feks full mobilisering i Russland, mye mer brutal krigføring i Ukraina og også bruk av taktiske atombomber i Ukraina).

  Men hva gjør Tyrkia? Er Finland og Sverige så viktige for Tyrkias sikkerhet slik at Tyrkia er villig til å gå til krig mot Russland hvis det skulle oppstå krig mellom NATO-medlemmene Sverige/Finland og Russland (slik NATO-pakten paragraf 5 forplikter alle NATO-land til å gjøre)?

  Svar
  • Hvilken folkerett da SHO ?.
   Krimfolket har värt under konstant angrep av Zelenskys Nazzegutter siden 2014,rett för krigen bröt ut ba Krimfolket,etter at Russland anerkjente de som selvstendige om hjelp med Nazzene.Siden har konflikten eskalert og hva det skyldes,det kommer an på hvilke briller man leser med,men er de sorte eller mörkebrune,da er det Russerne som har skylda.
   Hvilken folkerett da SHO ?.Ukraina har tilhört det storrussiske rike siden 1776.
   Det gjelder å vite,för man skravler ivei.

   Svar
  • «Antageligvis er NATO-landenes mål å bevare freden i Europa. Men hva så med USA?»

   Freden i Euopa ved å angripe et Libya som ikke angrep noe Natoland, og hverken Norge eller Europa?
   Så hva driver (bakmennene i ) USA med?
   Burde ikke Norge ( norske politikere) som alliert til USA stille det spørsmålet klart og høyt ?
   Og burde ikke Norge forby et Ap som stadig bryter norsk Grunnlov , og stille ‘vår’ krigsforbryter Stoltenberg for retten snart?
   Dette burde være god forsvars- politikk og signalisere at det norske samfunn er interessert i fred for alle nasjoner.

   Svar
 • Ifølge The New York Times har 1000 overgitt seg. nyt.com

  Svar
  • Hei e.jeg fölger iEARL GREY på youtube sammen med the dive og Redacted,de ligger liksom ett par tre dager för alle andre med god dekning av det som foregår i Ukraina,the dive har med ganske mye om amerikansk politikk i tillegg og Redacted som nylig ble avstengt fra youtube tar opp det meste.
   Det ser forresten ut som det blåser nordover nå.
   Rinat Akhmetov,eieren av Azovstal,Radeslav Sikorski,polslk utenriksminister og Carl Bildt koste seg på fotballkamp i Donetsk i 2011.
   Bildt blir forövrig kalt «den blodige svensken.
   Ellers så må jeg få si,noen smartinger(ikke deg e,men noen smartinger synes det å skrive om historie,det synes jeg er dumt,särlig når de omskriver vår näre historie,det er faktisk noen som husker lenger enn 14 dager tilbake i tid.
   Det kommer et oppgjör snart,da blir det litt vondt om en notorisk har drevet med lögner.

   Svar
   • Så/hørte med stor interesse hva Earl Grey hadde å si 15. mai; takk for tipset!

  • Ca 1900 pr dagens oppdateringer

   Svar
 • Siden det er flere som er så fryktelig opptatt av «folkerett og «den folkeretten de synes det er greit å propagandere for.
  Greit,la oss snakke da,hvilken folkerett kom först,för sverdet og pennen gjorde oss til papegöyer.
  Var ikke det å bli födt som et fritt menneske,med det ansvar det medfölger ?.Er ikke da det ansvaret,s betydelse at man må leve i balanse med hverandre og resten av jorderiket ?.

  Svar
 • Erdogan,iflg norske medier, sier at de nordiske land synes å virke som et interessesenter for innlosjering av terrorister,kan han mene en del av de med doble statsborgerskap,dere vet,de som med flyktningestatus reiste på ferie til sine hjemland ?.

  Svar
  • Noen medier har oversatt Erdogans beskrivelse av Skandinavia til: GJESTEHUS for terrorister. Gjestene er i ferd med å overta Gøteborg. Orban sier Vesten begår selvmord.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Elektrifisering av verdens bilpark:

Vil ødelegge jorda fullstendig.

Forrige innlegg

Prosessen har pågått over hele Europa lenge:

«Venstresidens» glideflukt mot Nato og EU.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.