POSTED IN Mat/Landbruk, Norge

Skal vi ha norsk matsikkerhet?

Staten subsidierer bønder i utlandet.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Staten undergraver norsk jordbruk

Innlegget er hentet fra Hvamenerpartiene

Dagsrevyen i dag avslører at bare 20 prosent av offentlige innkjøp av jordbruksprodukter tilfaller norske bønder. Resten går til et billigere utland der bøndene har dårligere betingelser enn i Norge og derfor kan levere litt billigere varer.

Mange norske seere fikk bakoversveis i dag (07.06) kl. 19:08:30 på Dagsreveyen. For på den ene siden sies at norsk mat er viktig, forsyningssikkerhet er viktig, lønnsbetingelser for jordbrukere er viktig, og ikke minst at kortreist mat er viktig for miljøet.

Men så ser vi at selveste Staten snur ryggen til denne viktige næringen og handler importerte grønnsaker istedenfor godt norsk. Slik bidrar det offentlige til å undergrave en viktig næring som politikerne sier de vil prioritere. De bidrar til å undergrave norsk jordbruk og undergrave fornuftige klimamål, for å spare noen skarve kroner i en latterlig anbudsprosess.

Dette er jo ikke noe nytt, og tilsvarende logikk brukes på mange områder og fremstår like latterlig. Det stilles åpenbart ingen verdikrav til politikere, og det må det blir slutt på.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Vel, når skipsfartsnasjonen Norge kan sette ut fregatter på (falske?) anbud til Spania, må jo jordbruket kunne settes ut på anbud til EU. Vi er jo så dyre i dette landet, og trenger jo egentlig ikke verken skipsbyggerier eller bønder, bare spør høyresiden (inklusive AP) i politikken. De siste tre årene har jo vist hvor godt det går med global handel i krisetider.

  Svar
 • Dette er den liberalistiske ide, å kjøpe hvor det er billigst .alltid. At Norsk landbruk er i en klima sone som ikke er så bra som den europeiske taes det ikke hensyn til. Dermed blir det til at landbruk bare skal føres hvor det er best betingelser på kloden for det. Det er en økonomisk og samfunnsmessig feil. Ett blindspor.

  Svar
  • Jone Bjørheim
   9 juni 2023 18:28

   Komparativ fordel bør benyttes mer og ikke mindre. Det er faktisk en fordel både for kjøper og selger at man kjøper er det er billigst pga. den komparative fordel. På denne måten blir utnyttelsen av ressursene optimal både hos kjøper og selger. Det sier seg selv at varmekjære tomater og paprika kan dyrkes i Finnmark, for eksempel i et kunstig oppvarmet og belyst drivhus, men dette fører til lavere verdiskapning og til sløsing med ressursene. Det gir bedre verdiskapning for Finnmark å selge fisk sørover og å importere tomater og paprika fra sør til nord.

   Jeg er klar over at «Derimot» er styrt av sosialister, så\ når det gjelder visse tema, da er de mer eller mindre forhåndsprogrammerte til å tøyse noe aldeles fryktelig.

   Svar
   • «Det gir bedre verdiskapning for Finnmark å selge fisk sørover og å importere tomater og paprika fra sør til nord.»

    Det er vel ikke snakk om å dyrke f.eks. paprika i Norge, hvis det MÅ dyrkes inne og er (for) energikrevende. (?)
    Men å dyrke så mye mat som mulig i Norge ( i hver nasjon) etter forutsetninger.
    At en nasjon kan brødfø seg sjøl er like viktig som et militært forsvar. Og i sum viktig for verden.
    Og Norge kan holde seg med poteter, kjøtt og det meste av grønnsaker fra friland.
    I tillegg kan vi ‘dyrke’ fisk i store mengder så vi kan dekke både innenlands forbruk og til byttehandle for å kjøpe f.eks. paprika eller hvete.
    Og realverdiene som dyrkes er det viktige. Ikke skattingen av produktene.
    Slik sett burde all matproduksjon i Norge, til innenlands forbruk, vært fritatt for alle avgifter og skatter.

   • Jone Bjørheim
    10 juni 2023 5:32

    «Slik sett burde all matproduksjon i Norge, til innenlands forbruk, vært fritatt for alle avgifter og skatter».

    Du er inne på noe, men når det gjelder handel så anerkjenner jeg ingen grenser. Dvs. ma kan godt fjerne momsen på mat, samtidig som man selvfølgelig oppretter fri import av matvarer generelt, samt at alle importavgifter for importert mat settes til null umiddelbart.

    Noe som du kan tenke på, men du trenger ikke nødvendigvis å svare. La oss si at helt tilfeldigvis så var Nordland, Troms og Finnmark en suveren stat og resten av Norge var en annen suveren stat. Skulle man i så fall i Nord, som nå er en separat nasjon, legge import restriksjoner og avgifter på import av tomater, papprika, druer, appelsiner osv. i den hensikt å beskytte innenlands jordbruk? Du må huske på at det er dette som «Derimot» og Valgeir ser ut til å anbefale, siden de i praksis ser ut til å ikke ville benytte seg av den komparative fordel, dvs. kjøpe der det er billigst.

   • Hør ! Hør ! En GLOBALIST taler !!!
    Gi blaffen i forurensning fra unødvendig frakt, gjør hele verden til en matbørs !!!
    Og vi vet jo hvordan det går når krisene oppstår ? Prisene går til himmels, frakten stopper opp, handelen bryter sammen, ingen har kontroll med noe, det er «markedet», dvs. mangel på marked, som bestemmer.

    Nei, dette er høyrepolitikk som stinker.

 • Hva er vitsen med å fremkjempe anstendig lønn, velferdstiltak, krav til HMS og produksjon, for bønder krav til dyrevelferd og krav rundt bruk av sprøytemidler på avlinger, krav til miljøvennlig emballasje osv. osv. – når Staten som lager disse påleggene snur ryggen til næringene og handler der det IKKE er slike krav «fordi det er billigere» ???

  Er ikke dette å skyte seg selv i foten, så vet ikke jeg hva idioti er for noe. Nå må det stilles krav til kortreisthet for ALT vi handler. Å kjøpe lammekjøtt fra New Zeeland og frakte det halve kloden rundt, er akkurat det kloden ikke trenger nå, spesielt hvis norsk overskuddskjøtt blir malt til dyrefor for å bli kvitt beredskapslagrene (vi vil jo ikke selge det billig til forbrukerne, for det kan undergrave markedet – men det er en annen sak …)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Regjeringen er styrt utenfra.

Stortinget er en sandkasse hvor en krangler om bagateller.

Forrige innlegg

Faktaboks:

Korte fakta om ‘Faktisk.no’

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.