POSTED IN Endring av politikken, Økonomi

Senket levestandard for store deler av befolkningen, men rekordhøyt aksjeutbytte.

Sådan er kapitalismen.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Tyskland i resesjon.

Av Trygve Horgen

VG hadde en overskrift i dag (25/5) hentet fra E24,«Tyskland i resesjon» Resesjon er at brutto nasjonalprodukt er i minus to kvartal på rad. 4. kvt.2022 var -0.5% og 1.Kvt. 2023 var på -0.3%.

For de som følger med på den økonomiske og politiske utvikling i verden, kommer ikke dette som noen stor overraskelse. 

Etter at EU har gjennomført omfattende sanksjoner mot russisk gass og oljeprodukter, og sprengningen av Nord-strøm rørledningen fant sted og som Ursula von der Lyen sa på Trollplattformen i påsken, «Vi har FRIGJORT oss fra russisk gass», så er Tyskland blitt tvunget til å kjøpe energi til minst dobbel så høy pris som tidligere fra USA.

I tillegg kommer nedstengingen av atomkraftverkene som også er med på øke prisene på energi som igjen fører til svekket konkuranseevne. At det er «vanlige» folk som til sist kommer til å lide for denne forfeilete politikken er innlysende. De store bevilgningen til krigen i Ukraina forverrer situasjonen ytterligere. Hvor lenge innbyggerne vil godta dette får vi se.

En annen stor overskrift fra E24 fra dagen før :»Verdens selskaper med rekordhøye utbyttebetalinger til sine aksjonærer».

Utbyttet til aksjonærene i 1. kvt. 2023 var på svimlende 326,7 milliarder dollar, som er hele 12% høyere enn siste kvt. I fjor.

Samtidig opplever vi rekordhøy inflasjon med økte matvarepriser, økte renter og nedgang i kjøpekraften for store deler av befolkningen i de fleste land.  

 Ja «sådan er kapitalismen» som det heter i svensk sang. 

Trygve Horgen

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Terje Aune
  28 mai 2023 11:29

  Helt riktig Trygve. Vi må huske på at mesteparten av befolkningen lever på kredittkort. Men det kommer en dag. Det skjer fort nå.

  Svar
 • Günther Braun
  28 mai 2023 19:02

  > Senket levestandard for store deler av befolkningen, men rekordhøyt aksjeutbytte.

  Typisk utsagn fra kommunister uten forståelse for økonomi eller frihet. Kapitalisme muliggjør frivillig handel hvor alle parter er tjent med transaksjonen. Det er åpenbart ikke hva som skjer når levestandarden synker. Det vi ser idag er korrupsjon hvor eliten stjeler fra folket via systemer rigget mot folket. Dette er misbruk av kapitalisme (korrupsjon) muliggjort med tvang (tyranni). Absurd at ikke gamle kommunister klarer å forstå dette.

  Svar
  • Trygve Horgen
   28 mai 2023 20:44

   Du har helt rett som du sier «eliten stjeler fra folket» .Årsaken til dette er utbyttingen av mennesker og naturresurser som kapitalismen er bygget på. For å få slutt på dette må vi skape et sosialistisk samfunn hvor naturresursene og de viktigste produksjonsmidlene er folkets felleseie. Dette er selve grunnlaget for å utvikle reell frihet og økonomisk trygghet for alle. Når dette er på plass må hvert enkelt lands folk bestemme hvordan dette skal organiseres.

   Svar
   • Günther Braun
    28 mai 2023 23:48

    Enig i at naturresursene må være felleseie, men mener at sosialisme er total katastrofe for lykke, velstand, frihet og personlig utvikling.

    Vannkraften våres må for eksempel være felles eid, men private aktører kan med fordel drifte det. Problemet idag i Norge er at staten er gjennomkorrupt og da vinner korrupte aktører avtaler med det offentlige. Gjerne via lobbyvirksomhet og smøring av politikere. Staten kan kun fungere bra hvis den har en helt minimal rolle, da den ikke vil ha interessekonflikter. Et godt eksempel på interessekonflikt er når staten regulerer gamblingmarkedet fordi det er skadelig for endel med spillavhengighet og samtidig ønsker mest mulig penger fra Norsk Tipping. Staten må kutte ut slike idiotforetak og bare være en kontrollerende myndighet til beste for folket. Jeg tenker at USA under Thomas Jefferson med en minimal stat er det beste sivilisasjonen har sett til nå. Dette går også ganske godt overens med Jesu lære om at man gjør gode gjerninger for andre på frivillig basis motivert av kjærlighet og ikke frykt. Jesus var ikke en sosialist som ønsket å fengsle alle som ikke ønsket å dele like mye som han anbefalte. Han gikk derimot foran som et godt forbilde.

 • ‘Sådan er kapitalismen ‘ er sant. Og sådan er statskapitalismen. Sådan er fascismen. Vår femifascisme er sminka og forkledd som falskt ‘demokratisk’. Statsleiarane er utplukka uintelligente manipulerbare korrupte individer som bøyer nakken for Big Money.

  Svar
  • Ja, vi har på en måte det motsatte av kapitalisme. Vi har superstater som styrer både pengesekken og hva folk skal mene.
   Vi er langt nærmere kommunisme nå, enn kapitalisme.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Sluttreplikk fra Norgesdemokratene:

Våpenhvile og fredsforhandlinger i Ukraina umiddelbart.

Forrige innlegg

USS Gerald Ford:

Russer, vart du redd no?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.