POSTED IN Krig-fred, NATO

Selv om krigen er tapt.

USA eskalerer Ukraina-konflikten.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Nato nekter for å være involvert i krigen, men Tysklands utenriksminister slapp sannsynligvis katta av sekken da hun fortalte at Nato var i krig med Russland. Hvis ikke denne eskaleringen innebærer at Nato er en direkte krigførende part, vet ikke jeg.

Slik Russland ser det er de part i krigen. Om Russland svarer med f.eks. missilangrep på Nato-baser i Tyskland eller i Polen har vi et helvete løs. La oss be om at de russiske lederne er så ansvarlige at de ikke gjør noe slikt. De vinner krigen mot Ukraina uansett.

I norsk politikk råder blodtåken. Det ser ikke ut til at noen skjønner hva det betyr hvis Russland reagerer overfor Nato-land som om de er i krig med alliansen. Lavrov har uttalt at det er det som er tilfellet. Men det ser ut til at Russland så langt nøyer seg med å avvæpne Nato og tømme deres våpenlagre gjennom bakkeoperasjonene i Ukraina.

Knut Lindtner
Redaktør

USA skal væpne Ukraina med missil med «lengre rekkevidde»

Washington skal ifølge Reuters førebu ein ny hjelpepakke til 2 milliardar dollar, inkludert ammunisjon som kan nå mål djupt inne på russisk territorium.

President Joe Bidens administrasjon skal ha bestemt seg for å sende rakettar med lengre rekkevidde til Ukraina. Med det gir dei Kiev sine styrkar kapasiteten til å treffe mål lengre bak frontlinjene, rett etter at ein av toppane innan Ukrainas etterretningstenester trua med fleire angrep djupare inn i Russland.

Er Nato i krig med Russland?

Gåva, som mellom anna består av rakettartilleri-ammunisjonen Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB, bakkeutskotne bomber med liten diameter) med ei rekkevidde på 150 kilometer, vil bli del av ein komande militærhjelpspakke til Ukraina til ein verdi på over $2 milliardar, rapporterte Reuters på tysdag, siterande to uidentifiserte US-amerikanske offisielle tenestemenn som har kjennskap til planane. Pakken vil og inkludere fleire Javelin anti-tank-våpen, mine-resistante køyretøy, multirakettsystem (multiple-launch rocket systems, MLRS), og støtteutstyr til luftvernsystemet Patriot.

GLSDB-rakettane vil gjere ukrainske styrkar meir langtrekkande, ei nesten dobla rekkevidde i forhold til MLRS og HIMARS, som Washington og deira NATO-allierte tidlegare har levert. Biden har før nølt med å sende våpen som kunne nå russisk jord og risikere ei eskalering av konflikten med Moskva, men under dei siste vekene har han autorisert stadig meir provokativ støtte.

Washingtongodkjende i førre veke planar om å sende stridsvognene M1 Abrams til Kiev, sjølv om Biden tilbake i mars hevda at USA ikkje ville levere tanks eller fly: «Det blir kalla Tredje verdskrig.» Medan dei USA-produserte tanksa er venta å bli leverte til Ukraina først ved slutten av dette året eller til og med i 2024, så er første parti av dei før godkjende 60 Bradley Fighting Vehicles allereie en route, stadfesta US Transportation Command på måndag.

GLSDBblir utvikla av den US-amerikanske forsvarskontraktøren Boeing Co. under planar om å raskt sette nye våpen i produksjon for Kiev. Våpenet kombinerer smådiameters-bomba GBU-39 med rakettmotoren M26. Begge finst, og kan hentast, på eksisterande våpenlager i USA. Washington vil angiveleg sette ned foten for Ukrainas president Vladimir Zelenskys stadig gjentatte krav om MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS), som har ei rekkevidde på 300 kilometer, dobbelt så lang som GLSDB si.

Offisielle talsmenn for Washington har hevda at dei ikkje har meint at våpena dei har gitt til Ukraina skal brukast til angrep inne på russisk territorium, men Kiev-styrkane verkar ikkje li av samvitsnag i høve til slike angrep. Talsmann for USAs utanriksdepartement Ned Price gjentok Washington sitt standpunkt tidlegare denne månaden – at Kiev står fritt til å velje sine eigne mål, inkludert på Krim, som han hevda framleis er ukrainsk territorium.

Den ukrainske etterretningssjefen Kirill Budanov svor på tysdag at «til Ukrainas territoriale integritet er gjenoppretta, vil det bli problem inne i Russland». Han sa og at Kiev har eit mål om å ta tilbake Krim innan førstkomande sommar.

Kreml har insistert på at alle truslar mot russisk territorium, inkludert Krim og territoria som røysta for å slå seg i hop med Russland i september, vil resultere i bruk av «kraftigare våpen» frå Moskva si side. Leiaren for Dumaen (Russlands parlaments underhus), Vyatsjeslav Volodin, åtvara tidlegare denne månaden om sjansen for ein «global tragedie» for menneskeslekta dersom nasjonane i Vesten held fram med å forsyne Kiev med våpen som kan brukast til angrep på sivile byar og forsøk på å legge beslag på russiske territorium.

Omsett av Monica Sortland

Forsidebilde: Lexica

https://www.rt.com/news/570784-us-glsdb-rockets-ukraine/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Skyggefolket har panikk, dette stopper ikke før A-rakettene flyr rundt i Europa. Håper Russland retter de første mot amerikanske mål. Det er på tide at USA selv får smake litt av alle de kriger de har forårsaket rundt omkring i verden.

  Svar
  • Må si meg enig i den. Det kan også virke som om enkelte land (deriblant norge) har glemt hvordan korn mm kom ut i verden gjennom svarthavet. Rett skal være rett. Usa hadde ikke noe å gjøre med det. Tyrkia var en viktig aktør. Jeg syns ikke noe om krigen. Den får usa og nato også ta på sin kappe. Det var/er ikke bare russland

   Svar
 • Mange tyskere er IKKE begeistret over å sende tanks til Ukraina viser en meningsmåling med 28000 deltagere, hvor 3/4 er imot, 80% frykter krig på tysk jord, kun 13% tror mer våpen forkorter krigen.
  freewestmedia.com

  Svar
 • Ifølge oberst Douglas MacGregor var det en artikkel i New York Times forleden der det ble luftet «fred» og «forhandlinger» fra «seriøse kilder». Kanskje freden er nærmere enn vi tror ?

  Svar
 • MSM preker hele tiden kollapsen av Russland og Putin, mens Derimot hele tiden preker om den forestående kollapsen av den ukrainske hæren og regjeringen. Jeg har faktisk hørt om det i nesten et år. Jeg hører også om en enorm dødsrate for ukrainere, men betyr det hæren de har hovedsakelig består av amerikanske, rumenske,britiske, osv., leiesoldater? Hva er det egentlig som foregår? Jeg forsvarer ikke den vestlige medielinjen, men jeg stiller alvorlig spørsmålstegn ved den «russiske/østlige» linjen også. Hele denne greia stinker, ikke bare døden og blodbadet, men de fordømte fortellingene på begge sider. Jeg tror vi blir lurt noe så JÆVELIG. Både Putin og Zelensky kysser Netanyahus ræv, begge er omgitt av Chabad. Jeg mistenker sterkt at dette er mer Jødisk/Talmudisk dialektikk. Hensikten med krigen er at INGEN av de krigførende skal vinne. Hensikten med krigen er å tappe Europa for blod og penger, og både Putin og Zelensky er sprellemenn som spiller en rolle.

  Svar
 • Hva ender dette med?
  På et eller annet tidspunkt kan Russland komme til å utføre et motangrep mot de land som leverer krigsmateriell til Ukraina. Sverige kan ligge dårlig an (er ikke NATO-land og har ikke grense mot Russland). Et russisk rakettangrep mot våpenfabrikker og våpenlagre i Sverige (feks på en fridag/søndag) kan vise alvoret i situasjonen før Europa eventuelt havner opp med en storkrig. Et slikt rakettangrep kan føre til en realitetsorientering i NATO-landene slik at alle bedre forstår hvor alvorlig situasjonen egentlig er. NATO-landene er vant til at de kan drive med krigføring i andre land uten at det kommer et motangrep. Men nå er situasjonen mer alvorlig for Europa enn tidligere og det er en fordel om befolkningen i Europa blir klar over dette (vhja ord eller vhja bomber?)

  Skulle det bli sluppet en taktisk atombombe i Europa (feks over Sverige eller Finland eller i Ukraina) så vil dette skade Europa i mye større grad enn USA som ligger på andre siden av Atlanterhavet. Men det er USA som styrer det som skjer i denne krigen, mens slagmarken derimot altså ligger i Europa og rammer Europa i større grad enn USA (også når det gjelder sanksjoner mot Russland). På tide at Europa tar styringen med egen skjebne?

  Men det kan være for sent, Russland kan være i ferd med å bli et lydrike underlagt Kina, dette vil styrke Kina kraftig og vil svekke Europa og også USA.
  Kina vil ikke la Russland gå til grunne, før eller senere vil Kina sende forsendelser med ammunisjon og krigsmateriell til Russland slik at Russland kan slå tilbake.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Jeffrey Sachs ber om fred.

Det er puslinger som ønsker krig.

Forrige innlegg

USAs finansminister:

Hvis statsgjelden fortsetter å øke kan det føre til økonomisk katastrofe.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.