POSTED IN Helse

Psoriasis og D-vitaminer:

Mange rapporterer om svært gunstig effekt.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Går behandling med D-vitamin under jorda?

Innlegget er hentet fra Mer D-Vitamin!

Studiene som er omtalt på enebak.no (her og her) er små pilotstudier, men de er entydige: Pasientene blir symptomfrie uten negative bivirkninger.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er psoriasis-1.jpg
Før og etter inntak av D-vitamin. Faksimile fra rapporten «A pilot study assessing the effect of prolonged administration of high daily doses of vitamin D on the clinical course of vitiligo and psoriasis«

Tilbakemeldinger fra folk med psoriasis her i Norge tyder nå på at D-vitamin er i ferd med å bli en undergrunnsbehandling.

Det er folk med psoriasis som nå tar kontakt med enebak.no og forteller om erfaringer med vitamin D. De fleste sier at de blir symptomfrie med daglige doser mellom 10.000 og 30.000 IE vitamin D. De fleste tar også magnesium og sink i tillegg. Noen tar vitamin K2. Ingen har meldt tilbake om negative helseeffekter.

Positive «bivirkninger»

De som tar kontakt forteller derimot at de opplever positive «bivirkninger», som at håret blir tjukkere og blankere:

At håret blir tykkere når du øker D-vitaminnivået er da også godt beskrevet i vitenskapelig litteratur, selv om frisørene gjerne holder det hemmelig:
https://www.enebak.no/funfact-om-hartap/

Andre «bivirkninger» som meldes tilbake er klarere syn, mindre hard hud under føttene, mindre snorking om natta/stålånde om morran og lavere forbruk av fuktighetskrem. Mindre leddsmerter er nevnt av flere.
Til og med den kroniske tannsykdommen periodontitt har vist seg å gå tilbake. Dette har også ei vitenskapelig forklaring.
https://www.enebak.no/?s=Periodontitt

Det er helt klart noe på gang når det gjelder psoriasis og D-vitamin, men foreløpig skjer det bare på undergrunnsnivå. Ingen som tar kontakt ønsker å stå fram med historien sin og det skjønner jeg veldig godt. Hvis de står fram, vil det bli belastende.

Psoriasisforbundet kjøpt og betalt

Psoriasis- og eksemforbundet er kjøpt og betalt av legemiddelindustrien. Selv oppgir de på hjemmesida at de har minst seks store legemiddelkonsern som samarbeidspartnere:

 • Abbvie
 • Janssen
 • Leo Pharma
 • Novartis
 • Pfizer
 • Sanofi

Kilde: https://www.hudportalen.no/informasjon/om-oss/samarbeidspartnere

Vi har presentert pilotstudiene om psoriasis og D-vitamin Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) og spurt om dette er informasjon det er aktuelt å fortelle medlemmene om. Det er det absolutt ikke. PEF forholder seg til offisielle anbefalinger for D-vitamin, får vi opplyst.

religious painting
Troen er viktig for mange, men legevitenskapen bygger på kunnskaper og forskning som det er sparsomt av vedrørende D-vitaminer.

Religiøst forhold til legemidler

Det som forundrer er at medlemmene i interessegruppen ser ut til å være nærmest religiøst opptatt av leger og medisin. Hvis noen nevner andre måter å håndtere problemet på, blir stemningen ofte aggressiv.

Den kronikeren som står fram først og snakker høyt om positive erfaringer med D-vitamin må regne med å bli tatt hardt. Derfor er det lurt å gå under jorda med vitamin D. Men det ser ut til å gro godt under overflata.

Fastlegene er med

Det kanskje mest interessante er at fastlegene ser ut til å bli med på undergrunnsbehandlingen. Når du tar så store doser D-vitamin som psoriasispasientene gjør (opptil 75 ganger anbefalt dose), er det nødvendig å overvåke blodverdier jevnlig. Tilbakemeldingene sier at det er fastlegene med på, selv om de ikke har lov til å anbefale at psoriasispasenter tar store doser D-vitamin.

Dermed oppnår psoriasispasiente en medisinsk forsvarlig behandling med D-vitamin uten at legen risikerer å miste autorisasjonen.

Vi samler erfaring

Selv om pilotstudiene på vitamin D og psoriasis er entydig positive blir det ikke forsket videre på disse resultatene.

Derfor er det positivt at vi har mulighet til å samle erfaringer fra virkeligheten. Erfaringer vil neppe trumfe «vitenskapelige bevis» fra legemiddelindustriens forskning, som konkluderer med det motsatte.

Erfaringer fra virkeligheten ser ut til å virke i virkeligheten.

Hvis noen vil dele erfaringer om psoriasis og D-vitamin på godt og vondt, tar vi gjerne mot epost til john.enebak@ntebb.no. Vi holder det mellom oss. Det er unødvendig å lage bølger.

Forsidebilde: Joe Caione

Redaksjonen har lagt til bilde m/tekst.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Har ikke psoriasis, men historien er likevel positiv både for psoriasispasienter og andre. Har delt dette tidligere her, men ikke sikkert at alle har fått det med seg – gjør det gladelig en gang til.

  Var for kort tid siden i kontakt med ernæringsfysiolog på sykehuset. Alle innsendte prøver var fine og uten noen merknader. Helt til slutt ville ernæringsfysiologen vite om jeg brukte vitaminer eller kosttilskudd ..? Ja, svarte jeg. Jeg tar 2 til 3 x 80 µg D-Vitamin i kombinasjon med Zink, daglig … (tilsvarer 6400 – 9600 IE. Internasjonale Enheter) Fortsett med det, fikk jeg beskjed om.

  Heldigvis ikke alle som motarbeider noe som beviselig fungerer. Jeg har nemlig møtt dem også.

  Takk til John Enebak som deler sin kunnskap med oss og takk til Derimot.no som formidler det videre

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Baneheia

Samfunnets lønte tillitsvalgte svikta — i flokk! Igjen. Ustraffa?

Forrige innlegg

En helt annen fortelling:

Bok om bakgrunnen for Ukraina-krigen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.