POSTED IN Klima

Klimagalskap

Prins Charles vil sette «metanmasker» på kyr, og New Zealand vil beskatte bønder for utslipp fra buskap

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Sofie Persson
Oversatt av Northern Light

Masker på kyr

Ved å tvinge kyr til å bruke masker, vil metangass omdannes til vanndamp og karbondioksid, og bidra til å bremse klimaendringene, en ny oppfinnelse som hylles av prins Charles i Storbritannia. Samtidig fordømmer dyrerettighetsorganisasjonen PETA prinsens uttalelse og sier at han «burde skamme seg» for i det hele tatt å vurdere ideen.

I Storbritannia har selskapet Zelp, sammen med en av landets største kjøttprodusenter, funnet opp det som anses som et fremskritt i «klimakampen». Kyr produserer både metan og karbondioksid, noe som påvirker klimaet og med tanke på hvor stor kjøttindustrien er i verden, blir det mye utslipp fra kyr. En løsning som nå er presentert er å tvinge kyr til å bruke masker, melder The Telegraph.

Metan kommer ut ved at buskap raper og gulper og derfor er det nå laget en ny oppfinnelse som skal omdanne metangass til karbondioksid og vanndamp. Oppfinnelsen er en form for en grime med en slags maske foran som dekker kyrnes nesebor. Når kua puster ut, fanger masken opp metangassen og omdanner den. Selskapet sier at det så langt har oppnådd en reduksjon av metangass på 53 prosent med maskene, men håper å nå 60 prosent neste år.

Oppfinnelsen var en av fire som vant en pris på 50 000 euro fra Royal College of Art, drevet av Terra Carta Design Lab i Storbritannia. Panelet for konkurransen inkluderte prins Charles, som berømmet oppfinnelsen og sa at den var «fascinerende». «Jeg kan bare håpe som et resultat av dette at vi vil ha en bedre sjanse til å vinne denne kampen på kortere tid,» sa han til oppfinnerne.

Samtidig retter dyrerettighetsorganisasjonen PETA svært hard kritikk mot oppfinnelsen og også mot prins Charles for hans ros. Du kan kanskje avskrive det som en grusom spøk, men her er sannheten: de tvinger kyr til å bruke tykke ansiktsmasker i plast, sier PETA-direktør Elisa Allen ifølge Daily Mail. Prinsen av Wales burde skamme seg over å gi dette middelalder-remediet en pris i stedet for å fordømme det.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Skatt på promp

New Zealand ønsker å skattlegge bønder for utslipp fra dyr.

New Zealand sier i et nytt forslag at man bør begynne å skattlegge bøndene for utslippene fra dyrene i form av raping og promping. Hvis forslaget går igjennom, vil landet være det første som skattlegger utslipp fra dyr.

Det er rundt ti millioner kyr og 26 millioner sauer i New Zealand. Nå planlegger de å innføre skatt på deres raping og promping, melder BBC. Dyrene gir fra seg metan, som antas å være skadelig for miljøet og skal være det nest største bidraget til den såkalte drivhus-effekten. Derfor vil de nå skattlegge bøndene for dyrenes utslipp.

«Det er ingen tvil om at vi må redusere mengden metan som slippes ut i atmosfæren, og et effektivt system for utslippsprising for landbruket vil spille en nøkkelrolle i hvordan vi oppnår dette», sier James Shaw, New Zealands minister for klimaendringer.

Andrew Hoggard, en melkebonde og nasjonal president for Federated Farmers of New Zealand, sier at han i stor grad godkjenner forslaget, men at det alltid er «et par døde rotter» i alle avtaler. «Vi har jobbet med regjeringen og andre organisasjoner med dette i flere år for å få til en løsning som ikke legger ned landbruket i New Zealand, så vi har skrevet under på mange ting som vi er fornøyde med.
Men du vet, akkurat som alle disse typene avtaler med mange involverte parter, vil det alltid være et par ting du må svelge, sier han. Hvis forslaget går gjennom, vil New Zealand være det første landet som skattlegger bønder for metangassen buskapen deres slipper ut. Avgjørelsen forventes tatt i desember i år.


Oversatt fra svensk, linker i orginalartiklene.
Orginalartikkel: Prins Charles vill sätta masker på kor – hyllar ny uppfinning
Orginalartikkel: Nya Zeeland vill beskatta bönder för djurens utsläpp

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • Jacinda Ardern, New Zealands statsminister, er en YGL som snytt ut av Klaus Schwabs nase.
  Hun var også primus motor for den totale nedstengning NZ ble gjenstand for under Covid-19 pandemien.

  Svar
 • Panelet for konkurransen inkluderte prins Charles, som berømmet oppfinnelsen og sa at den var «fascinerende». «Jeg kan bare håpe som et resultat av dette at vi vil ha en bedre sjanse til å vinne denne kampen på kortere tid,»

  Det komplette idioti kjenner ingen grenser for tåpelige påfunn. Hvor er dyrevernet når en trenger det – og sist, men ikke minst, er der ingen voksne til stede lengre …?

  Svar
 • Å avskaffe kongehusene ville redusere «karbonfotavtrykk» (et uutholdelig tåpelig ord);
  bare tenk på deres private jetfly de bruker til å farte omkring og kaste glans på et eller annet politisk korrekt tema de neppe vet noe særlig mer om enn vi gjør.

  Svar
 • Dyreplageri for klimaet, noe så dustete! Entusiastisk støttet av Prins Charles og New Zealands Minister For Klimaendringer. På ramme alvor. Stans verden, jeg vil av.

  Svar
 • Northern Light.
  18 juni 2022 16:56

  Giftig plantevernmiddel dreper bier og truer global matsikkerhet.

  Forskere sier at neonicotinoider (neonics), en svært giftige og mye brukt som plantevernmiddel, de dreper bier og andre pollinatorer. Rundt om i verden dør bier og andre pollinatorer i et enormt antall, med langsiktige konsekvenser for økosystemets helse og matsikkerheten.

  Neonics er syntetiske, nevrotoksiske insektmidler som brukes i landbruket, på plener, i hager, på golfbaner og i behandling av kjæledyr med lopper og flått. Neonics ble utviklet på midten av 1990-tallet og er det mest brukte insektmiddelet i USA. Det virker ved å permanent å binde seg til nervecellene til insekter, overstimulere og ødelegger dem. Insekter utsatt for neonics viser ofte ukontrollerbare risting og rykninger fulgt av lammelser før de til slutt dør. Selv ved ikke-dødelige doser kan giften svekke kritiske funksjoner, som for eksempel et insekts immunsystem, navigasjonsevne, utholdenhet, hukommelse og forplantningsevne.

  Neonics er farlige for insekter, det er de noen av de mest dødelige plantevernmidlene som noen gang er laget. Problemet er at de utrydder ikke bare «skadedyr»-insekter, men også utallige sommerfugler, bier og annet dyreliv. Neonics har gjort landbruket nesten 50 ganger mer skadelig for insektlivet. Neonics regnes som «systemiske» plantevernmidler. Dette betyr at de påføres direkte på jorda rundt plantens røtter eller som et belegg på plantefrø, som planten bokstavelig talt suger opp mens den vokser.

  Det gjør hele planten opptar giften med nektar, pollen, blader, stilker og frukt. Verre er det at bare en liten del av neonics kommer inn i mål-planten, omtrent 2 til 5 % for de fleste, og etterlater omtrent 95 % i jorda. Når de først er i jorda, forblir neonics aktive i årevis, og regn eller vanning kan lett frakte dem over lange avstander for å forurense jord, planteliv og vann andre steder. Med giftens utbredte bruk, har resultatet vært stor forurensning av økosystemet, som vi mest finner i vann.

  En studie fra 2015 av U.S. Geological Survey fant forurensing av neonics i mer enn halvparten av bekkene over hele landet. Giften skader også mye av dyrelivet. Studier har knyttet neonics til nedgang i fugl- og fiskebestand, og fødselsskader hos hvithalehjort for å nevne noe. Til tross for trusselen mot miljøet, har ingenting bremset bruken av disse insektmidlene, giften brukes uansett.

  Så mange av neonics bruksområder, på hundrevis av millioner dekar, angriper skadedyrproblemer som ikke eksisterer. Når det brukes kan neonics faktisk gjøre disse skadedyrproblemene verre for bøndene ved å drepe nyttige insekter og jordmikrober som forbedrer avlingenes motstandskraft og produksjon.

  Hundrevis av studier, flere omfattende akademiske vurderinger, omfattende Cornell University-forskning og til og med en større plantevernmiddelindustri-finansiert feltstudie peker alle på neonics som en hovedårsak til stor bie og pollinator-død over hele kloden. Birøktere mistet mer enn 45 % av honningbie-koloniene mellom April 2020 og 2021, det nest høyeste tapet som er registrert.

  Og honningbier er «kanarifuglene i kullgruven» for de over 4000 artene av bier over hele landet, som den rødflekkete humlen. I 2017 kom den første bien i USA på listen over truede arter. Dette bør ha betydning for alle, fordi ville bier er avgjørende for å opprettholde den globale matforsyningen så vel som sunnheten til hele økosystemet.

  Disse plantevernmidlene forurenser også maten vår, rester av neonics finnes i 86 % av amerikansk honning, i epler, kirsebær og jordbær. Og fordi giften er i selve frukten og grønnsakene, kan de ikke skylles eller skrelles av. For det meste er bruken av neonics helt unødvendig. Studie etter studie viser at det gir nesten ingen økonomiske fordeler for bøndene. Enda verre, de reduserer avlingene og skader helsen til matjorden.

  Ytterligere forskning viser at eple-, blåbær- og kirsebæravlinger er redusert over hele landet, hoved-årsaken er tap av pollinerende insekter. Selv der skadedyr er et problem, er effektive og mindre skadelige erstatninger som økologisk dyrkingsmetoder eller plantevernmidler med minimumsrisiko bedre. Til tross for dette vedtok U.S. Environmental Protection Agency (EPA) i 2020 forslag som vil fortsatt tillate neonics i bruk over hele landet.

  Fra Principa Scientific, publisert 14. juni 2022, skrevet av Courtney Lindwall.
  Oversatt fra engelsk, redigert og forkortet. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: The Toxic Pesticide That’s Killing Bees And Threatening Global Food Security.

  Svar
  • Northern Light.
   18 juni 2022 18:06

   Mengden av giftstoffer, kreftfremkallende stoffer som tungmetaller i ferdigmat, kroppspleie-produkter, kosmetikk, deodoranter, såper, babytalkum, barnemat og morsmelkerstatninger er samlet sett så høy at en må stille spørsmålet om det er et angrep på menneskeheten.

   Det er vanskelig å tro at disse stoffene ikke er tilsatt maten og produktene. Det er ikke mulig at så mange farlige stoffer i så store mengder som finnes i mat og produkter er et resultat av dyrkingsmetoder, gjødsel, og produksjonsprosesser. Det skulle uansett ikke kunne finne veien til butikkhyllene, for næringsmiddel- og legemiddel-tilsyn skal vel stoppe mat og produkter med giftige stoffer før de når forbrukerne?

   Listen over søksmål mot den farmasøytiske industrien, som også produserer mye av kroppspleie-produktene, matvareindustrien og sprøytemiddelindustrien, er så lang at en kan skrive bøker i flere bind om det. Vi vet at Big Pharma finansierer 75% av mat og legemiddeltilsynet FDA i USA, og at i mange vestlige land kommer mange folk i tilsynene fra industriene. Big Pharma og Big Food godkjenner langt på vei sine egne produkter.

   Når en undersøker nærmere, har alle disse store selskapene, Big Pharma, Big Food og sprøytemiddel-selskapene de samme finansielle eierne, de mektige kapitalforvaltningsselskapene. Det er umulig at disse ikke vet at et stort antall mennesker blir syke og mange dør hver dag av mat og medisiner på grunn av giftige stoffer i ingrediensene.

   En får det inntrykk at finansfolket ikke bare går til angrep på menneskeheten, men også på flora og fauna. FN, partner med World Economic Forum, sier at det er du og jeg som forurenser, med det er flere tusen selskaper med WEF som partner som ødelegger planeten. Skulle ikke forurensingen av jord, luft og vann fra for eksempel krigsvåpen-industrien og Big Pharma heller bli prioritert av Greta? Det burde få hennes fulle oppmerksomhet.

   For Greta har vært en hyppig brukt foredragsholder hos WEF i Davos, og søker etter henne på WEFs nettsted får en over 1500 treff. Vet ikke frøken Thunberg at WEF er partner med og representerer tusener av de største multinasjonale selskapene som forurenser og ødelegger flora og fauna over hele verden? Det er mer alvorlig enn enn neglisjerbar temperaturøkning, og med hennes tilgang til massemediene burde det heller fått høyeste prioritet av Greta.

   Svar
   • Takk for tips. N.L. Alltid interessant og lærerikt å lese dine kommentarer Har nå lest en del om Neonicotinoider 101: Effektene på mennesker og bier. (nytt for meg)

    Forferdelig hva vi gjør mot oss selv. De fleste er uvitende om dette, enkelt og greit fordi media ikke gjør jobben sin. (Antakeligvis Putin sin skyld det også) … At våre myndigheter ukritisk promoterer denne dritten er virkelig urovekkende.

    Videre kan man si at Glyfosat (RoundUp) som bøndene sprøyter sine jorder med, og som vi selv bruker i hagene rundt om, går sakte, men sikkert inn i maten vi spiser og tar etterhvert livet av oss.
    (I mellomtiden blir vi sykere og sykere) Her kan vi virkelig si at: mens gresset gror så dør kua, og vi med den.

    Alle tilsetningsstoffer (og her er mange) går på ett eller annet tidspunkt inn i næringskjeden vår. Også bisfenol a, tilsetningsstoff i emballasjen vi pakker inn maten vår med.
    Om en søker etter informasjon om e stoffene som tilsettes maten, så vil en sikkert finne at mye av det er giftig. (ufarlig i små mengder hevdes det) Hva da med langtidsvirkningene …?

    Ingen av våre myndighetspersoner skal komme og si at de ikke visste. Informasjonen jeg har tilegnet meg, har også de kjennskap til, og de har visst det hele tiden.
    Og de er frekke nok til å gjøre krav på å bli trodd når de står og lyver oss rett opp i ansiktet. Tilliten til dem er vekk!

 • Lærerike kommentarer. Tusen Takk! Greta Thunberg er blitt brukt; kanskje det går opp for henne en dag. Insektdøden er bekymringsverdig. Fuglesvermer har vist tegn til full orienteringsforvirring og kollisjon med hverandre i nærheten av 5G-antenner. Kommersiell matproduksjon skyr ingenting og pumper alt fullt av GMO, pur gift, antibiotika, hormoner, kunstig farge, etc.. Vi må på detox. Og slankekur.

  Svar
  • Hei, mister e
   Hva fugle og insektsdød angår mtp. 5G nettet. Anbefaler jeg boken av Athur Firstenberg: Den usynlige regnbuen (historien om elektrisiteten og livet) og boken av Einar Flydal og Else Nordhagen: 5G og vår trådløse virkelighet (høyt spill med helse og miljø) Og den siste anskaffet: boken av Susan Pockett: Stråletåka (helse og miljøforurensingen fra mikrobølger) Interessant lesestoff. Anbefales 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Top Gun:

Et Pentagon-produkt for rekruttering til US-Army.

Forrige innlegg

Har vil et selvstendig forsvar?

Eller er det norske forsvaret i praksis nå styrt av USA?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.