Halvparten av de franske atomkraftverkene er stadig ute av drift
Av Jan Herdal



Atomkraft har vært den stabile hjørnesteinen i den franske kraftforsyningen i mange år. Men kraftverkene begynner å bli gamle, og den tekniske tilstanden er dårlig. Bloomberg melder at halvparten stadig er ute av drift, og kraftproduksjonen den laveste på ti år.
Det er dårlig nytt for en europeisk kraftbalanse som allerede er i krise. Frankrike var i mange år storeksportør av kraft til andre EU-land. Nå er de selv stadig oftere avhengig av import.
De 18 atomkraftverkene med totalt 56 reaktorer kan sammen med øvrig kraftforsyning i teorien forsyne landet med rikelig, stabil kraft når det trengs. Men driftsregulariteten er katastrofal, og reaktorer må stadig stenges for kortere eller lengre tid.
De franske atomkraftverkene ble bygget som reaksjon på OPECs oljeboikott av vesten i 1973, på grunn av dens støtte til Israels Yom Kippur-krig. Gjennomsnittsalderen er 37 år. På topp i 2005 leverte de 450 TWh, og dekket med det om lag 80 prosent av landets kraftbehov.
I 2020 var gjennomsnittsreaktoren ute av drift i over 115 dager. 44 prosent av nedetiden var ikke planlagt. Og det blir stadig vanskelige å vite når en reaktor kommer tilbake i drift. En viktig grunn er mangel på reservedeler. EDF, som driver atomkraftverkene, har sluttet å love noe.
Også standardiseringen av de franske atomkraftverkene har vist seg å bli et problem. De ble bygget på 1970- og 80-tallet rundt tre store byggelinjer på 900, 1300 og 1450 megawatt. Det ble rimeligere, men betyr også at eventuelle konstruksjonssvakheter ble standardisert.
I desember 2021 ble det oppdaget sprekker i nødkjølesystemet i de nyeste og største reaktorene. Fire reaktorer ble straks stengt, da dette lot til å være en systemfeil. 6 gigawatt, en tidel av installert kapasitet var borte. Seinere tilkom 3 reaktorer, og flere er sannsynlig.



Det er mistanke om at samme feil fins i et annet kjølekretsløp. En sikkerhetsrisiko som EDF må undersøke i hver eneste reaktor, og som er svært tidkrevende uansett om de finner noe eller ikke. En hovedårsak til at Frankrike har gått fra stømeksportør til importør.
President Macron har erklært at han i tillegg til fornybart vil satse på en renessanse for atomkraft. Problemet er at teknologiene det skal satses på foreløpig bare befinner seg på Powerpoint-stadiet. Det vil ta år og dag før det kan realiseres.
Siden 2007 har Frankrike bygget på en ny reaktor, Flamanville-3. Den skulle koste vel 30 milliarder kroner, og levere strøm i 2012. Den er ennå ikke ferdig, og kostnadene er oppjustert til nesten 200 milliarder kroner, skriver NTV.
Tips: Fransk atomkraftproduksjon skal videre ned, før den eventuelt øker igjen.
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 241 ganger.
2 kommentarer. Leave new
Jeg mener at Frankrike og andre land med atomkraft (slik som Sverige og Belgia) har blitt satt under et sterkt press fra Tyskland om å legge ned alle sine atomkraftverk (slik Tyskland snart har gjort).
Tyskland har Europas dyreste strømproduksjon pga sitt EnergieWende (jeg snakker da om selve kostnaden med å produsere strøm i Tyskland og ikke nødvendigvis om selve strømprisen feks i spotmarkedet i Tyskland som er påvirket av import/eksport av strøm mellom Tyskland og andre EU-land). Høye energikostnader er et handikap for Tyskland som land i sin konkurranse med de andre EU-landene selv om lønnsnivået i Tyskland er lavere enn i mange andre sentrale EU-land. McKinsey advarer om at Tyskland snart kan bli av-industrialisert pga sine høye energikostnader. Allerede har kraftkrevende industri i Tyskland flyttet en del produksjon til Frankrike pga billigere strøm.
Man har et felles marked i Europa uten tollmurer og flere EU-land har også felles valuta og rentenivå (og Tyskland kan feks ikke fritt devaluere sin valuta som altså er euro hvis de synes at feks Sverige og Norge har for billig strøm i forhold til Tyskland). Dermed må Tyskland prøve å presse alle andre land innenfor EU/EØS til å ha like dyr strømproduksjon som Tyskland. I et felles marked med felles valuta bør alle land ha omtrent samme lønnsnivå og samme energipriser (egentlig energikostnader).
Et grunnleggende problem for EU er at hele EU svekker sin konkurranseevne i forhold til resten av den øvrige verden hvis alle land innenfor EU/EØS skal kopiere det tyske EnergieWende.
Og verre vil det bli framover hvis alle gasskraftverk i Tyskland feks skal fjernes og skal erstattes med slikt som batterier og hydrogen (som er det som skal levere strømmen når vinden ikke blåser og solen ikke skinner). Dette vil bli meget kostbart.
Altså kombinasjonen av vind/sol/batterier/hydrogen sammen med et stort og kostbart strømnett som går på kryss og tvers i hele Europa. Dette kontra atomkraftverk som går 24/7 og som ligger i nærheten av der hvor det brukes mye strøm.
Det er feks vanskelig for Norge å skulle eksportere aluminium til hele verden hvis norsk strømpris skal være like dyr som tysk strømpris.
Nok et land som satser på import av energi, samtidig som man boikotter energileverandør nr 1 Russland. Det er ikke bare et spørsmål om, men når det blir blackout i strømnettet i store deler av Europa. Samtidig er det facinerende hvor lite Ola og Kari Nordmann vet om dette. Koronaviruset kunne man alt om, men det er ingen som snakker om at strømforsyningen er alvorlig truet.