POSTED IN Latin-Amerika, USA

Økende press for å marsjere i takt med USA.

Mexicos president prøver å innta en mer nøytral holdning.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Mexico er et stort Latin-Amerikansk land, faktisk det nest største i innbyggertall (130 millioner). Det har derfor betydning for hele regionen hvilke politisk posisjon de inntar. Landet har historisk et dårlig forhold til storebror i nord, USA, som har gjennom kriger stjålet store områder fra dem, f.eks. California. (Spansk navn).

What events precipitated the Mexican War? - Quora
USA vs Mexico før krigen i 1846

Likevel øker presset fra USA for å marsjere i takt. Det forteller denne historien om Mexicos president som kritiseres for ikke å fordømme Russland. Det er dessuten litt spesielt at Canadas statsminister Trudeau stiller seg i spissen for dette etter de svære demonstrasjonene han nettopp hadde i eget land. Disse kom som følge av svært udemokratiske restriksjoner i Canada, som egentlig var grove frihetsberøvelser for mange av landets innbyggere.

Vi merker oss også at USAs ambassadør i Mexico sine uttalelser som i praksis betyr at «hvis du ikke er med oss er du mot oss». En slik holdning umuliggjør en mellomposisjon som er nødvendig for en politisk løsning av den militære konflikten.

Det er helt åpenbart at vi nå beveger oss mot en todeling av verden, et globalt jernteppe. Tidligere var det et europeisk jernteppe, nå utvides den kalde krigen til hele verden. Ingen slipper unna og alle som prøver seg på en mellomposisjon utsettes for stort politisk press.

I Norge har dette ført til at alle politiske partier på Stortinget nå bøyer seg for Natos (USAs) krav om å marsjere i takt. Det finnes ingen utenrikspolitisk opposisjon lenger.

Knut Lindtner
Redaktør

Meksikansk president oppdaterer sin holdning til Ukraina-konflikten

Mexicos leder sier at han ikke «godtar» Moskvas angrep, men bemerker tidligere invasjoner av sitt eget land fra USA, Frankrike og Spania

Meksikansk president Andres Manuel Lopez Obrador har fordømt «Russlands invasjon av Ukraina» etter flere uker med forsøk på å holde seg nøytral til konflikten. Imidlertid klarte han å gjøre det mens han minnet verden på at noen av Moskvas argeste kritikere tidligere har invadert hans eget land.

«Vi godtar ikke Russlands invasjon av Ukraina fordi vi har lidd under invasjoner», sa Lopez Obrador lørdag i en videomelding. Mexico har til forskjellige tider vært på mottakersiden av invasjoner fra USA, Frankrike og Spania.

Lopez Obrador serverte videoerklæringen sin for å delta i lørdagens «Stand Up for Ukraine»-innsamlingsarrangement, en kampanje som arrangørene hevder søker å samle inn penger til humanitær nødhjelp til ukrainske flyktninger. 

Den meksikanske presidenten avslo den kanadiske statsministeren Justin Trudeaus invitasjon til å delta på arrangementet, men han gikk med på å frigi en uttalelse som uttalte seg mot «den russiske invasjonen».

Andrés Manuel López Obrador – Wikipedia
Lopez Obrador

Lopez Obrador hadde tidligere motstått internasjonalt press for å fordømme Moskva, og sa at det var hans lands politikk å «opprettholde gode forbindelser med alle land i verden». Forrige måned oppfordret USAs ambassadør i Mexico Ken Salazar meksikanske lovgivere til å stille seg mot Moskva, og erklærte: «Vi må være i solidaritet med Ukraina og mot Russland.»

Ukrainas ambassadør i Mexico, Oksana Dramaretska, økte presset forrige uke ved å tweete bilder av døde kropper i gatene i Ukraina til Lopez Obrador. «Vil du virkelig fortsette vennskapelige forhold til de i Kreml som begår folkemord etter dette?» spurte hun presidenten. «Hele verden koordinerer innsatsen for å stille Russland for retten. Vi trenger støtte fra Mexico.»

 Likevel var Lopez Obradors kommentarer sannsynligvis ikke så skarpe som noen av kritikerne hans ville ha ønsket. Han stoppet med å anklage Russland for krigsforbrytelser, slik Trudeau og USAs president Joe Biden har gjort, og han ga ingen indikasjoner på at Mexico ville være med på å innføre sanksjoner mot Moskva. Han snakket mer generelt om sin motstand mot krig, i stedet for å fordømme spesifikke handlinger fra Russland.

«Vi er for en fredelig løsning på konflikten mellom Russland og Ukraina», sa han. «Fred må oppnås slik at verken folket i Ukraina eller folket i Russland eller noen annen nasjon i verden fortsetter å lide av slik absurditet fordi kriger er skammelige og aldri må søkes.»

Lopez Obradors kommentarer kommer midt i politisk uro hjemme. Han står overfor en avstemning på søndag om han skal sitte i vervet i de tre årene som gjenstår av hans periode – den første folkeavstemningen i Mexicos historie. Han ba om avstemningen selv for å bekrefte demokratisk støtte til politikken hans, et trekk som motstanderne kritiserte som et kostbart politisk stunt.

https://www.rt.com/news/553647-mexican-president-condemns-russia-ukraine-invasion/

Forsidebilde av Tom Lovell fra krigen mellom USA og Mexico i 1846

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Lik eller levende ble lagt ut i gatene for filming fire dager etter at russerne dro, men allikevel presenteres det slurvete oppsettet som verifisert; «vi har sett bildene» er den irrasjonelle, emosjonelle pådriveren til mer krig, uansett hvor beviselig falsk flagg Bucha-historien er, og Kramatorsk er også avslørt ved at missilene er en sort kun Ukraina har, og de var fyrt av på ukrainsk territorium, mot russisktalende ukrainere. Zelensky ber Norge spesielt om NASAMS.
  Ungarn, Serbia og Mexico trues i mafiastil med straff fordi de vil ha et godt forhold til Russland. Samme selvrettferdige cowboy-mentalitet som ved 9/11, «er du ikke med oss er du mot oss.» Norge er helt med.

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   12 april 2022 12:36

   Ja, Noreg er heilt med. Ein ting er humanitær hjelp til krigsoffer i Ukraina, noko heilt anna er å stilla seg ukritisk på USA og EU si side i krigen mot Russland på alle felt: miltitært, økonomisk og kulturelt.

   N. Chomsky har sagt det kort og greitt: Nato finst for å rydda opp i trøbbel som kjem av at Nato finst.

   Me kjem ein dag til å angra bittert på at me har vore so einsidig USA-lydige og Russland-hatande.

   Svar
 • Det er godt mulig at politikere i mange land er mye mer kritiske til USA enn i vestlige land.

  Man kan stille spørsmålet om hva som USA egentlig ønsker å oppnå. Er det demokrati og fred i hele verden, som en slags form for nestekjærlighet fra USA som er USAs drivkraft i internasjonal politikk?
  Eller har USA helt andre motiver og mål, slik som feks å forhindre at andre land (og grupper av land) blir mektigere enn USA økonomisk og militært. Når USA har av-industrialisert seg selv (og samtidig bygget opp Kina teknologisk og økonomisk) så har USA i utgangspunktet gitt seg selv en svak posisjon i forhold til et stadig mektigere Kina & co.

  Målet til USA i Europa er ikke fred, men kan være å trekke Russland inn i en langvarig og ødeleggende krig i Ukraina som vil svekke Russland kraftig og som evt kan føre til regimeskifte i Russland. Makteliten i USA må i disse tider være meget fornøyd med utviklingen i Ukraina med de store russiske tapene. USA er villig til å kjempe til siste ukrainer.
  Det sies fra militært hold at det vil ta flere tiår for Russland å igjen ruste seg opp militært til nivået før krigen i Ukraina. I mellomtiden kan det hende at både Finland og Sverige benytter sjansen til å melde seg inn i NATO (men det gjenstår å se om Russland fyrer av noen raketter mot disse 2 land for å uttrykke sin misnøye med et slikt NATO-medlemskap).

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Vi nekter å se det.

Vi i vest har også et stort ansvar for krigen i Ukraina.

Forrige innlegg

Dokumenter sier at koronavaksinen ble utviklet før utbruddet

Bevis tyder på at SARS-CoV-2 viruset ble fremstilt i et laboratorium

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.