POSTED IN Olje-Energi

Ny smell for EU/USA:

OPEC kutter i oljeproduksjonen.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Denne reduksjonen i oljeproduksjonen vil naturligvis forsterke energikrisen og den økonomiske krisen i vesten, ikke minst i EU. For USA som skal ha mellomvalg i november kommer den svært uheldig for Biden-regjeringen som sliter på meningsmålingene.

Vestlige regjeringer har gjentatte ganger vært på frierferd til Saudi-Arabia for å få landet til å øke oljeproduksjonen. En av hensiktene har vært å straffe Russland økonomisk. Landet er en stor oljeeksportør.

At det nå er det motsatte som skjer er i praksis en melding til vest om at Russland ikke er ute i kulden. Tvert imot følger Saudi-Arabia sin egne økonomiske interesser som er de samme som de russiske mht. olje. Det er vesten, og særlig energifattige EU som ytterligere vil få svi. Og USA har forbrukt av de begrensete strategiske oljereservene for å holde prisen nede.

Jeg må si med Henrik Ibsen (i Peer Gynt): «Så det fikk fanden fordi han var dum og ikke beregnet sitt publikum.»

Knut Lindtner
Redaktør

black and orange metal machine on green grass field during daytime

OPEC+ stadfestar kutt i oljeproduksjonen

Den største reduksjonen sidan tidleg 2020 har kome trass i at USA har pressa på for å pumpe opp meir.

Reduksjonen, som er det største kuttet sidan tidleg i 2020, vil starte i november, kunngjorde kartellet på onsdag.

Ifølge OPEC kjem steget «i lys av uvissa rundt den globale økonomien og utsiktene for oljemarknaden, og behovet for å betre den langsiktige styringa av oljemarknaden, og i samsvar med den suksessrike tilnærminga med å vere proaktive og føre var, som heile tida har vore praktisert» av gruppa. Kutta er tøffare enn dei fleste ekspertane hadde føresett tidlegare denne veka, og er no venta å stoppe det siste prisfallet for råolje.

Energiministrar frå OPEC+ , leidd av Saudi-Arabia og deira allierte ikkje-medlemmar, deriblant også Russland, heldt onsdag eit møte i kartellets hovudkvarter i Wien, for første gong sidan starten av pandemien  tidleg i 2020.

På tysdag siterte CNN ein anonym senior-tenestemann på at Washington hadde mobilisert alle tilgjengelege ressursar før oljekartellmøtet, og at Biden-administrasjonen hadde «spasmer og panikk». Forsøka vart skildra som at «hanskane var tatt av». Nokre av diskusjonspunkta som Biden-administrasjonen hadde skissa opp, føreslo at det potensielle kuttet skulle bli sett på som «ei fiendtleg handling» og ei «total katastrofe».

Men dei fleste frå OPEC+ seier ein reduksjon vil vere ei «teknisk, ikkje ei politisk avgjerd», og nemnde ein «resesjonsrisiko» som medverkande til kutta.

Suhail Al Mazrouei, energiministeren til United Arab Emirates (UAE), sa at OPEC+ er ein «teknisk organisasjon», då han vart spurd om forslaget ville kunne skade relasjonane til USA.

Omsett av Monica Sortland

Forsidebilde: Zbynek Burival

https://www.rt.com/business/1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 328 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Det går dårlig for BBB gjengen om dagen.
  I dag oljekutt, noe som kan bety svekkelse/oppløsning av (Satanic) North Atlantic Terror Organization.
  I «morgen» fullstendig vestlig «ras» i (S)NATO’s krig i Ukraina.
  I «over i morgen» står alle krigsforbrytere/menneskerettsforbrytere for en internasjonal domstol hvor dommen blir avsagt av en jury, IKKE en korrupt/kjøpt dommer.
  Kan verdens befolkning glede seg til en fremtid uten satanisme?

  Svar
 • Vestens faller, vel fortjhentlig

  Svar
 • it’s going nuts r,idiluories no sense

  Svar
 • Og Russland har altså tilbudt å selge ( mer ) olje til Europa.
  Men det skulle tatt seg ut; Europa berget av Russland?
  De ville nok ha betaling i egen valuta også, frekkingene. 😉

  Det minner meg litt om da ‘viruspandemien’ kom til Norge. Og Solberg skulle vise handlekraft og hadde fått tak i sendinger med munnbind. – Munnbind hjelper kun mot mot bakterier som er 1000 ganger større enn virus; men pyttpytt. Allikevel skikkelig handlekraftig – for å få flere stemmer. 😉
  (Siden Norges egen munnbinprodusent hadde blitt lagt ned fordi norske politikere hadde funnet ut at det heller ‘ lønner seg’ å kjøpe billig fra andre land. )

  Hvor kom munnbindene fra? Ingen som vet , – bortsett fra Kina.
  Og Kina hadde jo Norge satt på svarteliste, akkurat som Russland.
  Eskene som ble vist fram hadde sladdet avsender. 😉

  Svar
 • Paul Volcker økte i sin tid renten kraftig både i USA og i hele den vestlige verden for å skape en økonomisk krise bla for mange fattige land slik at oljeforbruket i disse land (og i hele verden) skulle gå ned, noe som deretter førte til et fall i verdens oljepris. Lave oljepriser stimulerte deretter økonomien i bla USA (lave oljepriser var en viktig del av Reaganeconomics).
  «The Federal Reserve board led by Volcker raised the federal funds rate, which had averaged 11.2% in 1979, to a peak of 20% in June 1981. The prime rate rose to 21.5% in 1981 as well, which helped lead to the 1980–1982 recession, in which the national unemployment rate rose to over 10%»

  Nå kan det se ut som USA prøver på det samme igjen ved å heve renten i hele den vestlige verden.
  Men OPEC+ er en mektig organisasjon som nå reduserer oljeproduksjonen kraftig for å forhindre fall i oljeprisen (Saudi Arabia har i dag veldig store sosiale utgifter for å forhindre opprør og er helt avhengig av en oljepris på 80-90 dollar for å finansiere disse utgifter).
  Men et viktig motiv i dag kan også være at OPEC+ landene prøver å motvirke økt rentenivå i verdensøkonomien slik som USA nå prøver å få til (OPEC+ prøver å forhindre/sabotere økt rentenivå ved å redusere oljeproduksjonen).

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Brukes den for å starte «The Great Reset»?

Dreier Ukraina-krigen seg om noe helt annet enn vi blir fortalt?

Previous Post

Tilnærming mellom Russland og Tyskland sprenger Nato.

Var sprengningen av gassledningen en krigserklæring?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.