POSTED IN Krig-fred, Virkelighetsforståelse

NATO bedriver ønsketenkning

«Hvis du hverken kjenner deg selv eller din fiende er enhver konflikt farlig for deg.»

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

John Mearsheimer: Russlands intervensjon I Ukraina var rasjonell – en handling i selvforsvar.

Av Swebbtv.

John Mearsheimer og Sebastian Rosato, professorer i politisk vitenskap, argumenterer for at den russiske invasjonen av Ukraina var en rasjonell handling fra Russlands side.

Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022 var en «rasjonell handling». Det skriver John Mearsheimer og Sebastian Rosato, professorer i politisk vitenskap, i en artikkel på Unherd. For Russlands president Vladimir Putin var det en «selvforsvarskrig», ikke et forsøk på å erobre Ukraina eller Europa, slik det har blitt hevdet i Vesten.

John Joseph Mearsheimer er en amerikansk statsviter. Wikipedia

Det handlet ikke om å erobre landet eller resten av Europa. Putin handlet ut i fra et ønske om å beholde en maktbalanse, hevder de, og Kreml så på Vestens forsøk på å gjøre Ukraina til et NATO-bolverk rett ved Russlands grense som en uakseptabel eksistensiell trussel.

De viser blant annet til en tale som Russlands president Vladimir Putin holdt 24. februar 2022, der han sa at: «Med NATOs utvidelse østover har situasjonen for Russland blitt verre og farligere for hvert år. Vi kan ikke stå stille og passivt se på denne utviklingen. Det ville vært fullstendig uansvarlig av oss å gjøre.

For Russland er det et spørsmål om liv og død, et spørsmål om vår historiske fremtid som nasjon. Dette er ikke en overdrivelse, dette er et faktum. Det er ikke bare en svært reell trussel mot våre interesser, men mot selve eksistensen til vår stat og dens suverenitet. Det er den røde linjen vi har snakket om ved flere anledninger. De har krysset den».

De to ekspertene skriver om dette: «Med andre ord, for Putin var dette en selvforsvarskrig for å forhindre en negativ endring i maktbalansen. Han hadde ingen intensjon om å erobre hele Ukraina og annektere det til et større Russland. Videre var ikke Russlands beslutning om å invadere Ukraina bare rasjonell, men den var heller ikke unormal».

Ifølge Mearsheimer og Rosato bør ikke ledere i Vesten automatisk anta at en motstander er irrasjonell.

«Det tjener bare til å undergrave evnen til å forstå hvordan andre stater tenker og utforme kloke retningslinjer for å håndtere dem. Med tanke på de enorme innsatsene i Ukraina-krigen, kan dette ikke understrekes nok», skriver de i Unherd.

Ifølge artikkelens forfattere er det i realiteten i Vestens interesse å ta Putin på alvor.

Nylig innrømmet NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at Putin «gikk til krig for å hindre NATO nær sine grenser. Han har fått akkurat det motsatte».

Hør Stoltenberg forklare i videoen at Putin ga NATO en sjanse til å avslutte utvidelsen, som «en betingelse for ikke å invadere Ukraina», ifølge NATO-sjefen. Men NATO har som kjent valgt å utvide enda mer, og skryter til og med av det.

Fra Webbtv, publisert 16. september 2023.
Oversatt fra svensk av Northern light. Linker og video i orginalartikkelen.
Mearsheimer er professor i politisk vitenskap ved University of Chicago.
Rosato er professor i politisk vitenskap ved Uiversity of Notre Dame.
Orginalartikkel: Mearsheimer: Rysslands invasion var rationell – ett ”självförsvarskrig” för Putin.

Dette spillet krever kjennskap til regler og strategier, men også til motstanderens psykologi

Kommentar fra oversetter:

Wall Street bankkartellet – den globale storkapitalen, er de som dikterer USAs utenrikspolitikk, Washington DC er bare deres utøvende enhet. Det handler ikke om at de virkelig tror at Russland er en militær trussel mot Vesten. De må erobre Russland og Kina, i den rekkefølgen, for at deres nye verdensordning skal råde over hele verden, ikke bare i Vesten.

Den militære omringingen og presset på Russland med stedfortrederkrigen i Ukraina, er for å prøve å svekke Russland militært og økonomisk. De håper at presset på den russiske økonomien blir så stort at det oppstår så stor misnøye blant befolkningen at Putin blir avsatt, og erstattet med en ny Jeltsin, som gjør at de kan fortsette med plyndring og oppstykking av landet som under Jeltsin, noe som Putin satte en stopper for, og som de hater ham for.

Det avsindige hatet mot Russland fra finansfolket i Wall Street er så irrasjonelt, at det kaller på eksotiske forklaringer. Er de etterkommere av khazarene, som Russland og perserne (Iran) drev ut av Khazaria på 1200 tallet? «Den khazariske kongen og hans hoffmafia planla evig hevn mot russerne og de omkringliggende nasjonene som drev dem fra Khazaria og makten». De hater russisk ortodoks kristne, og de utgjør 86.7% av befolkningen.

Forsidebilde av Sunzi, Sun Tzu, «mester Sun», egentlig navn Sun Wu) regnes for å være forfatteren av boken Krigskunst, en innflytelsesrik kinesisk bok om militær strategi. 

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • «For Russlands president Vladimir Putin var det en «selvforsvarskrig», ikke et forsøk på å erobre Ukraina eller Europa, slik det har blitt hevdet i Vesten.»

  ‘I utdraget heter det at dersom ikke FN griper inn, kan alle verdens lands uavhengighet stå i fare.
  – Vi må stille oss opp mot denne nakne aggresjonen i dag for kunne avverge andre aggressorer som kan dukke opp i morgen, uttaler Biden ifølge Det hvite hus.’
  nrk.no/urix/apning-av-fn-toppmote-uke-1.16562769

  Det er jo greit, tja- men ihvertfall kjent, at Biden er dement. Da kjenner man jo ikke seg selv og sin historie. ( Stoltenberg også, – eller bare en junki?). Men at han har SÅ dårlig hukommelse når det gjelder amerikanske angreps- kriger er skremmende.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Den offisielle 9/11-historien holder ikke vann.

Stadig flere i USA tviler på regjeringens konspirasjonsteori om at arabere stod bak.

Forrige innlegg

Faktisk.no.

En mørklegger av faktiske forhold?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.