POSTED IN Afghanistan, USA

Når raser korthuset til USA:

Blodig avsluttning mens Taliban overtar stadig større deler av landet.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det går mot slutten for fugleskremsel-regjeringen i Afghanistan. Den er innsatt, utstyrt og kledd av USA men har lite å støtte seg på når USA nå går ut. Da står den igjen som det den faktisk er, en oppstyltet regjering med en hær uten vilje og moral til å forsvare seg.

En rekke har advart mot dette som når skjer. Regjeringen i Afghanistan kollapser i region etter region. Den har liten eller ingen folkelig støtte og de store styrkene som den har støttet seg på har lite kampmoral. Mange er leiesoldater som har blitt kjøpt og betalt, men som ikke vil ofre livet for penger.

Det er meget sannsynlig at tapstallene for Taliban er vilt overdrevet fra regjerings siden for å skore opp sine egne styrkers sviktende kampvilje. Men jeg tror utfallet nå er gitt. Regjeringen faller som det fugleskremselet den hele tiden har vært.

woman in gray dress holding umbrella

Hva som kommer etterpå vet vi jo ikke. Borgerkrig, interne konflikter, fredelig oppbygging av landet… her er mange muligheter. Men det er en sak for afghanere å avgjøre.

Hva Norge har drevet med i Afghanistan i 20 år er meg en gåte. Ikke har Afghanistan truet oss og heller ikke har de truet USA. Men USA trengte et påskudd for å rykke inn i landet som del i en global maktkamp. Og da må USAs lille internasjonale kamphund være med.

Alle våre døde og skadde kunne vært unngått. Og nå kommer resten hjem med halen mellom beina, mens Erna skryter hemningsløst av den pinlige norske deltagelsen.

Knut Lindtner redaktør (derimot.no)

Juni var den dødeligste måneden i Afghanistan på to tiår.

Regjeringen har evakuert 120 distrikter.

Av Jason Ditz.

En stor Taliban-offensiv har rast i Afghanistan, spesielt i nord. Dette har pågått i ukesvis.

De siste tallene fra Afghanistans TOLOnews sier at juni har vært et trøblete høydepunkt i krigen, den dødeligste enkeltmåneden på 20 år.

people walking on brown sand during daytime
Ikke minst har ungene vært offer for krigføringen over 20 år.

Volden har vært svimlende høy i denne perioden. Eksakte dødstall for hver enkelt dag kan ofte diskuteres. Men totalt er tallene høye, uten tvil.

Nyhetene hentet fra regjeringens rapporter sier at 638 personer, enten militære eller sivile, ble drept i kamper, mens mer enn 6000 Talibankrigere også ble drept på bare én måned.

Dette handler om at den afghanske regjeringen alltid rapporterer mange flere drepte Talibankrigere enn deres egne soldater. Men i virkeligheten er tallene det motsatte, der Taliban har massive overtak på regjeringen.

120 distrikter har blitt evakuert i forbindelse med Taliban-offensiven. Den har nådd fram til hovedstadene i minst tre provinser. Og det gjelder både store og små byer i området.

De afghanske sikkerhetsstyrkene taper stadig terreng på bakken.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Sigmund

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • ALLE kriger og revolusjoner (farge- også) har kun en ting på tapetet, profitt til bakmennene. I Afghanistan ble tusener drept mens heroinproduksjonen toppet seg. Det samme skjedde i Vietnam før UsRaEl ble kastet ut. For de som tviler: Hva gjør en gjeng med geitebønder bevæpnet med hjemmelagede AK47 når «verdens største krigsmakt» går «all in» i landet deres? Holder overmakten i stange over 20 år, for deretter å fordrive dem? Ja og månen er en gul ost, bare å forsyne seg. Det ville jo da bety at 10 mann med vikingsverd kunne ta tilbake makten i Norge fra globaliztene? Kanskje slik vi skal skremme sauene til å våkne opp og se hva som foregår? Av-globalisering med sverdet i hånd, slik som katolikkenes avgud kvite krist ble innført?

    Svar
  • Enhver krig eller eller (farge) revolusjon har kun ett formål, profitt, lengst mulig og mest mulig penger fra skattebetalerne som må stå for regninga til «kalaset» til «klanen». Hvordan kan det skje at «verdens mektigste krigsmakt» ikke på 20 år greier å utkjempe og nedlegge en gjeng «geitebønder» med hjemmelagede AK47 som bevæpning? I tillegg tvinger disse «geitebøndene» usrael til å forlate landet fordi de har tapt? Samme skjedde i Vietnam, hvor en gjeng «pysjamaskledde» risbønder holdt stand og fordrev okkupantene etter hvor mange år? Felles for begge land er opium-heroin. I Vietnam ble det avslørt at CIA sto bak det meste av produksjon og eksport. I Afghanistan er det vel BlackRock som er den skyldige. Men uansett er disse «organisasjonene» styrt av de samme krefter som styrer verdensøkonomien. CIA ble bygget opp av utsmuglede nazister fra Tyskland, mer enn 40% av ledelse og opplæringspersonell kom derfra. BlackRock er jeg mer usikker på ang. opprettelsen av, men de kjemper nå i hvert fall krigen for oligarkenes inntjening.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Derimot.no

Redusert virksomhet fremover en periode.

Forrige innlegg

Ingen ledere i Midt-Østen er guds beste barn.

Irans nyvalgte president anklaget for forbrytelser mot menneskeheten.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.