POSTED IN Ideologi, Norsk politikk

Når klassekampen reduseres til parlamentarisk virksomhet:

Resultatet er politisk kretinisme.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det okkuperte Norge

Jan Hårstad       

Hvorfor Rosa Luxemburg var så innmari forhatt av partitoppene i sitt eget parti var at hun ville bedrive politikk på gatene og i arbeiderkneipene. Foraktelig ble hun omtalt av partieliten som vekselvis «jødehora» og «kneipetaleren». Og gamle arbeidere skrev ned sine minner om Rosa i kneipene. Stinn luft av svette, tobakk og øl, vesle Rosa steg fram på en stol og krevde klassekamp og krig mot krigen.

Med Stortingets vedtak 3. juni er nå Norge et amerikansk militært område som skal brukes til å nedkjempe Russland i nordområdene, på Kola og Murmansk. En må jo nesten være en politisk infantil for ikke å forstå dette. Arbeidet med militær opptrapping har pågått i tyve år.

Så det skulle ikke være noe i veien for at Rødt og anti-militarister i SV igangsatte en folkelig protestbevegelse på gater og torg for å stoppe den amerikanske basepolitikken. Vi har jo visst om denne stortingsdagen 3. juni helt fra påske av.

Er det noen som har vært på gatene med flygeblad, stått på stands? Knapt nok i regi av Rødt og SVs antimilitarister.

Disse miljøene har bedrevet «parlamentarisk kretinisme» som det het hos de klassiske marxistene. Protest, om det var noe, skulle bedrives med snakk i stortinget – akkurat det som bolsjeviker, spartakister og Rosa kjempet imot. Få politikken ut på gatene!

Høyt respekterte Pål Steigan kan ikke for sitt bare liv forstå at gamle Rødt-formenn så som Jørn Magdahl og Torstein Dahle har slått seg på Nato-versjonen av Ukrainakrigen.(4. juni).

Klart at dette krever en omfattende analyse, men la meg bare minne om at det tyske borgerskapet førte Sosialdemokratiet fram til regjeringsmakten i 1919, Weimar Republikken. Og sammen med

Reichswehr jobbet de i hele tre år med å knuse den tyske borgerkrigen som varte helt til oktober 1923. Tusener skadet, fengslet og mishandlet.

De som har skrevet godt om epoken, Ernst Niekisch og Arthur Rosenberg har som hovedpoeng at det var sosialdemokratene med sin kontrarevolusjonære adferd, dekket bordet for reaksjonens kuppforsøk i Kapp-Putsch og senere med unnfallenhet og feighet ryddet veien for de høyreekstreme. 

Sosialdemokratiske professorer i vestverdenen har gjort karriere på å skrive totalvås om tysk historie 1919-33 og holder på fremdeles – i Klassekampen naturligvis.

Moderne historie viser til følgende: når det er et politisk vendepunkt (Zeitenwende) så er det høyst normalt at en masse personer skifter politiske posisjoner. En hel rekke prominente kommunister på 20-30 tallet forsvant inn i fascismen og nasjonalsosialismen.

I Norge skjedde det helt oppsiktsvekkende at avantgarden for innføring av marxisme i landet, havnet som medlemmer av Nasjonal Samling julen 1940. Det dreide seg om Albin Eines, Sverre Krogh, Håkon Meyer og Halvard Olsen.

På dette tidspunktet kunne det se ut som om Tyskland seiret på alle fronter og mange ville sitte på den vinnende hesten. Før Stalingrad hadde Nasjonal samling rundt 43 000 medlemmer.

Da får vi slike underholdende situasjoner at en gammel AKPer som Edvard Hoem opptrer i det militære samfunn og anbefaler amerikansk imperialisme for Norge.

Karrikatur av Louis Dalrymple 

Så dette som Steigan grubler på: hvordan kunne Magdahl og Dahle miste hue så forferdelig er snarere en begynnelse til at en hel blokk av gammelradikalere slår seg på amerikansk okkupasjon av Norge.

Egentlig er det minimal forskjell mellom disse nå og arbeiderlederne i 1940 som syns det var stas med nazisme over Norge.

Selvfølgelig vil det ende i en tragedie for det norske folk når USA skal bruke landet som oppmarsjområde i krigen mot Russland. Russland vil ikke ha noe annet valg enn å ta ut de viktigste militærbasene i Norge.

Det kan skje fortere enn noen kan forestille seg.

Forsidebilde: Adrian Swancar

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Veldig godt innlegg. Jeg fikk den ideen at McCartismen kommer tilbake. Den fikk ikke noe stort fotfeste i Europa i 1940, 50 og 60 tallet. Mange av oss kjørte rundt i Moswitch, Pobeda, Volga og Lada og det var greit. Da vi fikk prøve japanske og tyske biler ble de slutt på russiske biler. Russlands angrep på Ukraina er en opplevelse som kan få oss til å skifte side. Den russisk ortodokse kirken er spesielt imperialistisk og Stalin lærte imperialisme da han studerte til ortodoks prest.

  Svar
 • Ja og selve lederen av NS – Abraham V. Quisling var jo rødglødende kommunist – på tyvetallet.
  Men man forstår jo at Abraham var en etterretningsagent som hadde den politiske oppfatning som passet med jobben. Akkurat som Hitler.
  Så det er veldig på plass å spørre seg om det ikke var flere som var betalte posører og veldig råtne egg, innplassert for å pense toget av banen når det ga seg ut på ekte anti imperialistisk kurs. Og Hårstad som vel kjenner hele Akp miljøet burde ha ideer her.

  Svar
  • «Ja og selve lederen av NS – Abraham V. Quisling var jo rødglødende kommunist – på tyvetallet.
   Men man forstår jo at Abraham var en etterretningsagent som hadde den politiske oppfatning som passet med jobben. Akkurat som Hitler.»

   ‘ – Bolsjevikene etablerte en praksis med å kaste ut de som var uenige med dem. Quisling påpekte at dette hindret dem i å utvikle fora hvor lederne kunne stilles til ansvar for sine handlinger,
   ….Der så Quisling hvordan Sovjet under den nye lederen Josef Stalin endret seg, med fattigdom, hensynsløs industrialisering og politisk undertrykking. ‘
   forskning.no/kultur-historie-samfunn-medievitenskap-politikk/2017/03/quisling-stoettet-russiske-kommunister

   ‘5. august er det 80 år siden Den store terroren startet. Fra august 1937 til november 1938 ble 1,6 millioner mennesker arrestert, hvorav minst 680.000 ble henrettet. Noen titall tusen ledere på forskjellige nivåer ble rammet, men over 90 prosent av ofrene var vanlige mennesker…Man skulle tro at det enorme voldsnivået og alle grusomhetene kunne tyde på totalt kaos, men drapene på disse menneskene ble planlagt på samme måte som man utarbeidet femårsplaner for produksjon av stål og leker.’
   aftenposten.no/verden/i/Jae28/For-80-ar-siden-ga-Stalin-ordre-om-at-alle-fiender-av-folket-skulle-utryddes-Na-vet-man-hvordan-massedrapene-ble-organisert?spid_rel=2

   Det KAN jo hende at de kommunistiske drapsorgiene og fattigdommen i Sovjetunionen , samtidig med den nasjonale oppbyggingen i for arbeidere i Tyskland; med betalt lovfestet ferie, pensjon for alle o.a.,
   – og samtidig med fattigdom og arbeidsløshet i Norge, har hatt noe å si. ;-)
   Mellomkrigstiden var nok en heftig tid. At det var en fattigdomstid i Norge, styrt av kapital/pengetenkning og dødbringende rentepolitikk bør vi ikke glemme.

   ‘ Særlig var man bekymret for den appellen fascismen kunne ha hos ungdommen
   ..Derfor valgte også arbeiderbevegelsen å gå til kontant motangrep .
   ( MOT-angrep, når det var angrep ? ) ;-)
   Dette toppet seg under valgkampen høsten 1933 da NS forsøkte å arrangere et møte på Grünerløkka skole rett ovenfor Birkelunden.
   Her møtte det opp over tre tusen motdemonstranter som ryddet lokalet, kappet høyttalerledningen som var stukket ut på plassen og kjeppjaget nazistene ut av arbeiderstrøket.
   ( Den voldelige høyresiden igjen ? ) ;-)
   forskning.no/historie-krig-og-fred-nazisme/da-norske-ungdommer-ble-nazister/1322559

   ‘På et tidspunkt i samtalen vår bemerket Churchill at Stalin hadde en stor fordel; han kunne skyte de som ikke delte hans oppfatninger, og at han allerede hadde brukt mye ammunisjon på dette… ‘
   «Vi stoler på England» ( Francois Kersaudy )

   ‘ …hadde vokst opp i et hjem hvor det ble snakket mye om hvor godt nazismen fungerte, og da Norge først var okkupert, var det naturlig å melde seg inn i Nasjonal Samling (NS).
   Pappa ble nok påvirket av bestefar, som var offiser og reiste mye til Tyskland på jobb i mellomkrigstiden. Pappa ble fortalt at også Norge burde moderniseres og komme seg ut av fattigdom.’
   nrk.no/dokumentar/xl/nazisten-som-ikke-ville-hjem-til-norge-1.14221101

   Svar
 • Det er antagelig USA som hjelper Ukraina mest med våpen og etterretning mot det imperiale Russland. Mange av de amerikanske politikerne er etterkommere etter flyktninger fordrevet fra Russland. George Patton var den amerikanske generalen som var lengst øst og møtte russerne. Patton sa vi har sloss mot feil fiende og ble beordret drept for det. Han som fikk ordren å arrangere ulykke har stått fram. Det var en grunn for McCartyismen som kom i USA og det er en grunn for at folk skifter til en mer skeptisk holdning mot Russland nå ikke bare i Europa.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Svekkelsen av USAs innflytelse i Latin-Amerika kan nå observeres for åpen scene:

Toppmøtet av Amerikanske stater blir amputert.

Forrige innlegg

Nato er ikke enhetlig slik det fremstilles i mediene.

Tyrkia nekter Nato-skip adgang til Svartehavet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.