POSTED IN Midt-Østen

Midt-Østen:

Prøver USA å redde stumpene?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Israel-Iran krigen

Av Jan Hårstad

Vi har her på derimot.no forsøkt å holde lesere informert om utviklingen i retning den nye store Midtøsten-krigen. 

Helt åpenbart har Israel gjennom det siste tiåret nedlagt mye arbeid med å mobilisere USA og også EU-stater som partnere i denne krigen. Sist jeg var inne  på dette temaet så det slik ut av USA var partner i krigen med levering av gigantbomben Bunker Buster og re-fyllings fly.

Men i all diskresjon har Iran og USA holdt møter i Oman og kommet fram til en slags deal som endrer bildet. Forstår vi det rett skal Iran moderere sitt atomprogram mot at USA leverer tilbake sperrede penger og opphever sanksjoner av ymse slag.

Netanyahu er raskt på banen med en melding om at «We oppose Nuclear deal between USA and Iran.»

Da forsvarsministrene Austin og Gallant (Israel) møttes under siste Nato-toppmøte i Brüssel nylig, melder Austin: «Israel vil ha en fri hånd til å handle mot sine fiender.»

Saudi-Iran avtalen har ført til store endringer

Altså ser det i øyeblikket ut som om USA ikke vil være partner i krigen mot Iran og det ville da også framstå som noe merkelig all den stund mektige arabiske stater kommer på talefot og godfot med Iran. Og Kina er på full fart inn i Midtøsten.

Det man trodde i det gamle PLO-PA var at USA kunne utvikles til å bli en slags pressfaktor på Israel for en To-stats løsning, som også har vært USAs offisielle politikk. Nå skjer da det at PA-Abbas legger fra seg den illusjonen og satser på at Kina med muskler i Midtøsten kan redde dem. Også med en forsoningsprosess mellom rivalene Fatah og Hamas.

Iran på sin side har vært rasende på Hamas fordi disse ikke stilte opp på Islamsk Jihads side under siste Gazakrig. Derfor innfinner Ismail Haniyeh seg i Teheran i spissen for en stor Hamasdelegasjon for å reparere  mistilliten.

I det hele tatt: reiselivet mellom Gaza, Beirut, Damaskus, Teheran er ekstremt for tiden og det er ingen hemmelighet at en forbereder seg på krig. Israelske politikere fyker også verden rundt for å samle støtte.

Som det framgår av israelsk presse: det militære etablissementet mener at den forestående krigen vil bli vanskelig og blodig. Samtidig løftes det fram at Israel nå er verdensledende innen Cyber-elektronisk type krigføring hvor satellitten OFEK 13 vaker over Iran til minste detalj.

Israel skyter opp OFEK 13

Så har man også på trappene et missilforsvar som kan ta ned hypersoniske missiler som Iran nylig har produsert.

Av våpensalget for 2022 ser vi at Israel framstår som en supermakt innen ultramoderne våpen: omsetning på 12,5 milliarder dollar og her overveies om ikke Ukraina skal få del av disse nyvåpnene.

Som vi har bebudet lenge: Vestbredden utvikler en ny palestinsk INTIFADA. Nablus er senteret og hver dag er det sammenstøt. Settlerne skriver brev om at den israelske Hæren må reokkupere Vestbredden og det alternativet kan man ikke se bort fra kommer.

Så har jeg spådd at Palestina-Israel konflikten vil gå global. En global Intifada. Det holder mer enn nok å sjekke hva som foregår i New York for å se at dette er realiteter. En vet knapt hva en skal gjøre med volden mot jødiske institusjoner og kippa-utstyrte jøder der.

Det finnes en web som nesten utelukkende skriver om dette som enhver kan ta seg inn på: canarymission.org.

Det er ikke bare Israel som skryter av krigsprodukter. Her er hva vår forsvarsminister GRAM melder til Forsvarets Forum:

«Det er en stor anerkjennelse. Det er ikke så mange bedrifter, bare et tjuetall bedrifter, som ble invitert hit (Nato i Brüssel) og to av dem er fra Norge. Dette er veldig viktige bedrifter for hele alliansen som har verdensledende produkter. Begge bedriftene investerer nå hardt for å øke produksjonen og for å dekke vårt og andres behov.»

Det er naturligvis Kongsberg-gruppen og Nammo som her hylles. Krig er business über alles.

 Forsidebilde: Stanislav Ferrao

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • På grunn av alle veibombene må Israel nå pansre undersiden av alle militære kjøretøyer på nytt og mye bedre. Hvis noen er villig til å levere nok våpen vil alle okkupanter kunne slås det gjeller også i Ukraina og for andre okkuperte folkeslag. Verd å merke seg.

  Svar
 • Jan Hårstad
  20 juni 2023 21:33

  Som de fleste andre vil også israelere på gata ønsketenke utviklingen. men idag er pressen der i sjokk over den 88 pund tunge veibomben palestinerne hadde gravd ned og som skadet mange israelske soldater.
  Israel Hayom skriver: «Vi må nå se sannheten i øynene. Terroristene har startet en ny Intifada i den nordlige Samaria(vestbredden)»
  Og alle toppene sier det samme som svar på spørsmål om hva den israelske hæren gjør nå.
  Alle alternativer ligger på bordet.
  Vi må ikke bli forundret om den israelske hæren med tanks og fly okkuperer hele Jenin-regionen nå.
  Det kommer høyst sannsynlig til å bli fryktelig og kan PA/Fatah se på? Eller Hamas på Gaza?
  keep fasten seat belts.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Mange tunge søkerland:

Vesten isolerer seg. BRICS blir den nye store verdensorganisasjonen.

Forrige innlegg

Dr. Lars Bern:

Klimahysteriet er basert på helt falske antakelser – det handler ikke om vitenskap

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.