POSTED IN Afrika

Kuppet i Niger.

Er det rettet mot kolonial utplyndring?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

ECOWAS, USA og Frankrike erklærer krig mot Nigers nye pro-afrikanske lederskap.

Av Torbjörn Sassersson.


USA og Frankrike slutter seg til ECOWAS (De vestafrikanske staters økonomiske felles-skap, red.) og ber om gjenoppretting av «konstitusjonell orden» i Niger. Det melder Anthony Blinken i en pressemelding 10. august 2023. Nå er det store spørsmålet: hvordan vil Russland, som er Niger-juntaens sterkeste partner, svare på krigserklæringen?

Abdourahamane Tchiani

Militærjuntaen i Niger kastet ut kolonimakten Frankrike og deres fullmektiger i slutten av juli. Nå svarer Frankrike i samarbeid med USA, ved å erklære krig mot general Abdourahamane Tchiani, som leder opprøret med støtte i folket mot Frankrike.

Kritiske røster i Afrika bemerker at det første den pro-vestlige og avsatte Niger-presidenten Mohamed Bazoum gjorde rett etter kuppet, var å tilkalle hjelp fra USA og Frankrike. Det viser hvor hans egen lojalitet ligger, og den er ikke med Nigers folk.

ECOWAS sin visjon er falsk, ifølge mange kritiske og politisk bevisste stemmer i Afrika. USA og Frankrike promoterer ECOWAS, som står for Economic Community of West African States.

Mange spør seg hvordan en organisasjon, hvis formål er å bygge opp økonomiene i Vest-Afrika, kan brukes militært mot et vestafrikansk land som ønsker å frigjøre seg fra en kolonimakt? Svaret er at ECOWAS er en vestlig organisasjon som virker for vestlige koloniale interesser.

Niger er medlem av det vestlige organet, men ble det i samarbeid med den pro-vestlige presidenten som derfor ble kastet ut 26. juli. Det er nå klart at ECOWAS har beordret sin beredskapsstyrke til å gjenopprette «konstitusjonell orden». Organisasjonens president, Omar Alieu Touray, kunngjorde avgjørelsen torsdag.

ECOWAS

Det vestlige organet ba også Den afrikanske union (AU), partnerland og institusjoner om å støtte ECOWAS-resolusjonen, og om å gjenopprette «konstitusjonell orden» i Niger. Touray sier at alle forsøk på dialog med militærjuntaen i Nigerrepublikken «har blitt avvist av kupplederne».

ECOWAS-resolusjonen lyder blant annet: «Oppfordre komiteen for forsvarssjefene til umiddelbart å aktivere hele ECOWAS beredskapsstyrke», og «beordre utplassering av ECOWAS beredskapsstyrken for å gjenopprette konstitusjonell orden i republikken Niger».

Hvordan vil kupplederen general Abdourahamane Tchiani i Niger, Wagnergruppen, Mali, Burkina Faso, Algerie og Russland svare på forsøket fra Frankrike og USA på å gjenopprette kolonial-ordenen i Niger? Vil USA og Frankrike brutalt angripe Niger slik de gjorde med Libya i 2011? Niger og folket i Afrika har alt å vinne. USA og Frankrike har alt å tape hvis de ikke opptrer raskt og brutalt.

Fra NewsVoice, publisert 11 august 2023.
Oversatt fra svensk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Sasserson er redaktør i NewsVoice.
Orginalartikkel:ECOWAS, USA och Frankrike förklarar krig mot Nigers nya afrikavänliga ledning.

Forsidebilde: Shedrack Salami

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • wasan Totland
  13 august 2023 20:29

  Det her er en svært viktig sak!
  Har NATO våpen igjen å angripe med? Har USA råd til å angripe, eller forsåvidt Frankrike?

  Svar
 • Northern Light.
  17 august 2023 15:15

  Landene i Sør vender seg bort fra dollar: Sør-Afrika sier at over 40 land ønsker å bli med i BRICS.

  Av Arsenio Toledo.
  Over 40 andre land ønsker å bli med i BRICS-blokken av utviklingsøkonomier. Hvis disse nasjonene fikk muligheten til å være fullverdige medlemmer, kan dette føre til at omtrent 85 prosent av den globale befolkningen vender seg bort fra å bruke US dollar som sin viktigste utenlandske valuta.

  Dette er ifølge finansekspert og analytiker Andy Schectman, som nylig snakket med Kitco News for å diskutere den sørafrikanske regjeringens nylige uttalelse om at rundt 40 nasjoner forbereder seg på å sende inn sine formelle søknader om å bli med i BRICS.

  Schectman bemerket at utviklingsland skaper multinasjonale kraftsentre som stadig vokser i makt og innflytelse, til det punktet at de en dag kan være i stand til å true USAs globale finansielle hegemoni. Schectman pekte på programmer og organisasjoner som Belt and Road Initiative, Eurasian Economic Union, BRICS sin egen nye utviklingsbank og Shanghai Cooperation Organization.

  «Hvis du setter sammen Belt and Road Initiative, BRICS, Shanghai Cooperation Organization og Eurasian Economic Union, er du nær 85 prosent av den menneskelige befolkningen,» sa han. «Og så uansett om vi ser en BRICS-valuta om noen uker eller noen måneder eller neste år, for meg er alliansen som bygges, alliansen som representerer flertallet av den menneskelige befolkningen som ikke blir er dominert av US dollar, og det er veldig stort,» la Schectman til.

  Relatert: BRICS-blokkens foreslåtte gullstøttede valuta kan bety en slutt på den amerikanske dollaren.

  22 nasjoner som formelt søker om å bli fullverdige BRICS-medlemmer.
  Sør-Afrikas ambassadør til BRICS-blokken, Anil Sooklal, informerte nylig pressen om at 22 nasjoner formelt har søkt om å bli med i organisasjonen. Denne kunngjøringen kommer bare dager før BRICS er i ferd med å holde et toppmøte i Sør-Afrikas viktigste handelsby Johannesburg, som skal finne sted 22 til 24 august og uten deltagelse av Russlands president Vladimir Putin.

  «22 land har formelt henvendt seg til BRICS-land for å bli fullverdige medlemmer. Det er like mange land som uformelt har spurt om å bli BRICS-medlemmer, inkludert alle de store landene i sør», sa Sooklal. Noen av landene som offentlig har uttrykt sin interesse for å bli fullverdige medlemmer av den økonomiske unionen er Argentina, Bangladesh, Komorene, Cuba, Den demokratiske republikken Kongo, Gabon, Iran, Kasakhstan, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

  Den økende interessen for medlemskap i BRICS-gruppen er ikke noe nytt, sa Sooklal, men det understreker at «tilliten» som verden har til arbeidet som BRICS-nasjonene har gjort for å forbedre og forberede økonomiene i utviklingsland siden gruppens oppstart.

  «BRICS er ikke bare drivkraften med en global styrke i et forsøk på å endre retningen på global politikk, de endrer også hva som skjer i den globale økonomien», sa Sooklal. «Den nåværende globale arkitekturen fortsetter å være ulik, fortsetter å marginalisere utviklingsland og fortsetter å bli dominert av noen få hegemonier. Vi ønsker en verden hvor stemmene våre blir hørt».

  Sooklal bemerket at BRICS nå blir sett på som «en mektig kraft», og målt ved kjøpekraftsparitet, utgjør blokken nå nesten 32 prosent av det globale BNP – et nivå som offisielt overgår G7-gruppen av såkalte avanserte demokratier som inkluderer USA.
  Mikatekiso Kubayi, en forsker for Institute for Global Dialogue ved University of South Africa i Pretoria, bemerket at BRICS sine mange prestasjoner gjør det svært attraktivt å bli medlem av blokken. «BRICS ble fra begynnelsen ikke tatt alvorlig av mange, spesielt i Vesten, og bare sett på som et konsept,» sa Kubayi. «Men den har oppnådd mye på de 15 årene den har eksistert».

  Kubayis eksempler er opprettelsen av den nye utviklingsbanken og dens programmer, og retningslinjer for å se på alternative måter å drive handel på, og fremme bruken av lokale valutaer.

  Fra Natural News, publisert 16 august 2023.
  Oversatt fra engelsk. Linker og video i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: END OF THE DOLLAR: South Africa says over 40 countries want to join BRICS.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvordan USA tok ut Nord Stream-rørledningen

USA utførte en skjult sjøoperasjon som ble holdt hemmelig – inntil nå

Forrige innlegg

Åpent brev til det norske folk og til politikere:

Overdødeligheten økte etter «vaksinasjonen» startet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.