POSTED IN Krig-fred

Kritikk av Musk fordi han ikke ville la Ukraina bruke Starlink til angrep på flåtebase.

USA-senator vil etterforske Elon Musk.

0
Print Friendly, PDF & Email

Historien under forteller sitt om Musk, men det som er viktigere er at den sier sitt om USAs villighet til å risikere krig med Russland. Hadde Russlands svært viktige Svartehavsbase blitt utsatt for angrep ved hjelp av Musk sitt satellittbaserte kommunikasjons-system ville vi kunne fått en farlig opptrapping av krigen.

Historien forteller også hvor komplisert det hele blir blir når en blander privat og offentlig virksomhet. Selv om den offentlige virksomheten i dette tilfelle var å utvide krigen viser historien hvordan private interesser kan ramme offentlige når det oppstår interessekonflikter. Svært mye offentlig virksomhet hverken kan eller skal være økonomisk lønnsom eller skal styres av snevre økonomiske interesser. Tvert imot. Dette gjelder både helse, politi og brann, administrasjon av velferdsgoder osv.

Det tredje dette forteller er at bekymringen fra USAs politikere ikke skyldes at det kunne skje en opptrapping av angrep mot Russland og dermed en farlig eskalering av krigen. Tvert imot reageres det fordi Musk forhindret en utvidelse av krigen. Hadde han stilt Starlink til disposisjon for et angrep mot Svartehavsbasen ville alt vært ok.

Slik USA politikere tenker er dette det motsatte av ansvarlighet. Men det skyldes at de er alle sponset av krigsindustrien.

Knut Lindtner
Redaktør

Sen. Warren ber om nærmere vurdering av Musk fordi han forhindret angrep på russisk flåten

En ny lekkasje Musk avslørte at han nektet å aktivere Starlink da Ukraina ba om et angrep i Sevastopol 

av Dave DeCamp 

Senator Elizabeth Warren (D-MA) har bedt om en etterforskning av SpaceX-sjef Elon Musk etter at det ble avslørt at han nektet å aktivere sin satellitt-internetttjeneste Starlink for et ukrainsk angrep på den russiske Svartehavsflåten på Krim.

Hendelsen fant sted i september 2022 og ble avslørt av utdrag fra en ny biografi om Musk. Ifølge Musk kom Ukraina med en nødforespørsel om å aktivere Starlink nær Sevastopol, Krim, og den klare implikasjonen var at det var for et angrep på russiske krigsskip. Han avviste forespørselen på grunn av frykt for å eskalere krigen.

«Kongressen må undersøke hva som har skjedd her, og om vi har tilstrekkelige verktøy for å sikre at utenrikspolitikken blir ført av regjeringen og ikke av en milliardær,» sa Warren mandag.

Ukrainske tjenestemenn har kritisert Musk for å ha forstyrret et planlagt angrep på Russlands flåte. Musk sa at Starlink aldri var ment å bli brukt til krig, selv om selskapet hans begynte å sende tusenvis av terminaler til Ukraina kort tid etter at Russland invaderte i februar 2022.

Elizabeth Ann Warren er en amerikansk advokat og jusprofessor… (Fra Wikipedia)

På tidspunktet for hendelsen leverte SpaceX Starlink-tjenesten til Ukraina på egen hånd og var ikke under en kontrakt med det amerikanske militæret. Men siden den gang begynte Pentagon å betale regningen for Ukrainas Starlink-tjeneste og inngikk en kontrakt med SpaceX, hvis detaljer ikke er avslørt.

Luftforsvarets sekretær Frank Kendall sa mandag at hendelsen i september 2022 vakte bekymring i Pentagon om behovet for å være mer spesifikk når det kommer til kontraktstjenester fra selskaper som SpaceX. «Hvis vi skal stole på kommersielle arkitekturer eller kommersielle systemer for operativ bruk, så må vi ha noen forsikringer om at de kommer til å være tilgjengelige,» sa han.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dr. Jan Raa fikk hard kritikk for sin artikkel om mRNA-vaksiner mot et harmløst virus. Her svarer han kritikerne:

Hvorfor nevner myndighetene aldri naturlig immunitet?

Forrige innlegg

Klimaforsker slår alarm:

Skogbranner er forårsaket av mennesker, ikke «global oppvarming».

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.