POSTED IN Krig-fred, Økonomi

Kremmere i død og elendighet:

For noen er krig det beste i verden.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

«Krig er bra for forretningene», erklærer lederen av en stor for militær våpenmesse i London, Londons Global Arms Fair.

«Avtaler gjort ved våpenmessen vil forårsake elendighet over hele verden, forårsake global ustabilitet og ødelegge folks liv», beklaget fredsaktivister.

Av Brett Wilkins.

Både store og små fra det militærindustrielle komplekser samlet seg i London denne uken, og solgte alt fra langdistanseraketter til gullbelagte pistoler til våpenmessedeltakere – inkludert representanter for regimer som har gjort grusomme forbrytelser mot menneskerettighetene – som våpenprodusenter og andre dødens kjøpmenn innkasserer de en rekordfortjeneste fra krigsmaskinen.

«Krig er bra for forretningene», sa en forsvarstopp som deltok på den toårige Defence and Security Equipment International (DSEI)-konferansen på ExCel London, til Reuters. «Vi er ekstremt opptatt med leveranser», sa Michael Elmore, salgssjef hos den britiske pansrede stålprodusenten MTL Advanced, til mediebyrået.

Russlands pågående intervensjon av Ukraina og Vestens kamp for å bevæpne Ukraina har vært en bonanza for våpenprodusenter. «Ukraina har en veldig interessant kombinasjon av teknologier fra første og andre verdenskrig og moderne teknologi», sa Kuldar Vaarsi, administrerende direktør i det estiske selskapet som produserer det ubemannede militære kjøretøyet MILREM, til Reuters.

Sabelrasling og skremselspropaganda fra regimer, media og moguler, midt i økende spenning mellom USA og dets allierte på den ene siden, og et raskt voksende Kina på den andre, har også gitt en økning i de militære budsjettene, som Japans militære oppbygging på 320 milliarder dollar annonsert i desember i fjor.

«Vi tror dette i hovedsak er en langsiktig endring i nasjonal forsvarsstrategi for USA og for våre vestlige allierte, sa Jim Taiclet, administrerende direktør for den amerikanske våpengiganten Lockheed Martin til investorene under en samtale tidligere i sommer, som kunngjorde høyere- salgs- og resultatutsikter enn forventet.

I følge Stockholms internasjonale fredsforskningsinstitutt var USA, Russland, Frankrike, Kina og Tyskland verdens fremste våpeneksportører fra 2018-22, og sto for 76 % av all våpeneksport i denne perioden. USA sto for nesten 40 % av slik eksport i løpet av disse fem årene, samtidig som den økte sin dominans i den militære våpenhandelen. USA har også fortsatt verdens desidert største militærbudsjett.

Marc Morales

I tillegg til store selskaper, har mellommenn som Marc Morales også tjent godt på kriger i land i som Ukraina. Morales hadde tilfeldigvis et lager fullt av ammunisjon i Bulgaria, som Pentagon opprinnelig hadde til tiltenkt Afghanistan, og han har blitt rikt belønnet da USA bruker titalls milliarder dollar på å bevæpne ukrainske styrker. Han ga sin nye 10 millioner dollar yacht navnet Trigger Happy (skyteglad).

Utenfor det vidstrakte ExCel-konferansesenteret i Londons Docklands samlet antikrigs-demonstranter seg mot den globale våpenhandelen og døden og ødeleggelsene den driver med. The Guardian rapporterte at minst et dusin demonstranter ble arrestert i løpet av konferansen, inkludert ni på torsdag for å ha blokkert en vei utenfor lokalet.

Sam Perlo-Freeman, en forsker ved Campaign Against Arms Trade (CAAT), sa til The Guardian at «mange land som blir omtalt som nye våpeneksportmarkeder, er de vi er bekymret for». «Egypt er et undertrykkende regime og Vietnam er et diktatur», la Perlo-Freeman til. «Indonesia går brutalt frem i Vest-Papua». Emily Apple, også fra CAAT, fortalte People’s World at «selskapene som stiller ut er som en liste over hvem-er-hvem av verdens verste våpenhandlere».

«Israel er en apartheidstat, og det er motbydelig at Storbritannia ikke bare selger våpen til Israel, men oppmuntrer israelske våpenselskaper til å selge våpnene sine i London», fortsatte hun. «Representanter fra regimer som Saudi-Arabia, som har brukt britiske våpen til å begå krigsforbrytelser i Jemen, oppmuntres til å kjøpe enda flere våpen». «Avtaler gjort på våpenmassen vil forårsake elendighet over hele verden, forårsake global ustabilitet og ødelegge folks liv», la Apple til.

Reporteren Phil Miller fra Decassified UK spurte hvorfor Storbritannias høyreorienterte regjering støtter «salg av våpen til det saudiarabiske diktaturet som dømmer noen til døden for å ha twitret», men dette avviste statssekretær i forsvarsdepartementet James Heappey.

Ledere i privat sektor har imidlertid vært mer imøtekommende. Som administrerende direktør i Raytheon, Greg Hayes, uttalte under et møte med investorer i 2021: «Fred kommer ikke til å bryte ut i Midtøsten med det første».

Fra Global Research, publisert 19 september 2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker og X-meldinger i orginalartikkelen.
Orginalartikkel:‘War Is Good for Business,’ Declares Executive at London’s Global Arms Fair.

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • «Krig er bra for forretningene»

  ‘Krigsindustrien, den nye olja.
  Uten fiender ble eksporten av krigsmateriell desimert, og hele industrien sto på vaklende føtter. Freden truet igjen. USAs invasjon i Irak i 1991 ga inntekter, men det ble ikke skikkelig fart i omsetningen før vi gikk ut i striden mot terror – en vanskelig definerbar størrelse, men som gir enorm omsetning i krigsindustrien.
  …Da Roger Ingebrigtsen (AP) var statssekretær i Forsvarsdepartementet, sa han at norsk våpenindustri styrker troen på at Norge kan overleve også etter at oljen er slutt. ‘
  dagbladet.no/kultur/krigsindustrien-er-den-nye-olja/70295356

  ‘Gjennom sitt eget investeringsselskap har ektemannen til Anniken Huitfeldt (Ap) handlet aksjer …. i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen – mens hun har vært utenriksminister. ‘
  nrk.no/norge/huitfeldt_-_-jeg-er-lei-meg-1.16535725

  Altså våpen-aksjer. Ikke noe oppbyggende. Det er klart disse vil stige i verdi når Norge bomber andre land Og/eller sender våpnene sine til krigførende land.

  ‘Blant de rundt 20 selskapene Finnes eide eller handlet aksjer i var våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen ‘
  nettavisen.no/nyhetsvarsel/e24-erna-solbergs-mann-kjopte-og-solgte-aksjer-da-solberg-var-statsminister/s/5-95-1300131

  ‘Våpenindustrien den nye olja.’
  Krig er bra for forretningene, aksjespekulantene og politikerne.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nå begynner støttespillerne i Washington å få nok.

«Vi kan ikke bare skrive ut sjekker. Hvor er resultatene?»

Forrige innlegg

For å bli med i Nato?

Gir den armenske regjeringen bort resten av Nagorno-Karabakh til Aserbajdsjan?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.