POSTED IN Imperialismen

Kolonialismen er ikke død. Den har bare fått en ny form:

Plyndring og stjeling.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Colonialism 2.0: 

Hvordan USA og Storbritannia tar det de vil ha fra «mindre makter»

I navnet til sanksjoner, geopolitiske interesser eller den såkalte «regelbaserte orden», gjør kolonimakter det de kan best – plyndrer de de ser på som svake og ulydige.

Daniel Kovalik underviser i internasjonale menneskerettigheter ved University of Pittsburgh School of Law, og er forfatter av den nylig utgitte No More War: How the West Violates International Law by Using «Humanitarian» Intervention to Advance Economic and Strategic Interests.

Det er en gammel vits som fortsatt kan brukes. 

Et barn spør foreldrene sine: «Hvorfor er det pyramider i Egypt?» Forelderen svarer: «Fordi de var for store til å bli tatt med til Storbritannia.» 

Selvfølgelig blir mangt et sant ord sagt i spøk. Det er faktisk en apokryf historie om at på den tiden da Vladimir Lenin var i eksil i London, likte han å ta venner til British Museum og forklare dem hvordan og fra hvilke fjerntliggende land alle antikvitetene der ble stjålet.

Man kunne kanskje trodd at tiden med koloniplyndring var over, men man da ville tatt veldig feil. Aktuelle eksempler florerer. Et bemerkelsesverdig eksempel er selvfølgelig USAs frysing av 7 milliarder dollar fra Afghanistans statskasse – penger USA fortsetter å holde selv mens de ser at afghanere begynner å dø av sult. Tilsynelatende mener USA at etter å ha lagt Afghanistan øde gjennom 20 år med krig, og selv før det ved å støtte mujahideen-terroristene, har de rett til en viss kompensasjon. Denne opp-ned typen resonnement florerer i hodet til de i Vesten som ganske enkelt tror de kan ta hva de vil.

USA stjeler 70 milliarder kroner fra lutfattige Afghanistan

På samme måte plyndrer USA nå Syria for det meste av oljen sin, selv mens Syria sliter med alvorlige strømbrudd. I følge det syriske oljedepartementet stjeler «amerikanske okkupasjonsstyrker og deres leiesoldater», med henvisning til de USA-støttede Syrian Democratic Forces (SDF), «opp til 66 000 fat hver eneste dag fra feltene som er okkupert i den østlige regionen». Dette utgjør rundt 83 prosent av Syrias daglige oljeproduksjon.

I følge departementets data har den syriske oljesektoren pådratt seg tap på «omtrent 105 milliarder dollar siden begynnelsen av krigen til midten av dette året» som et resultat av det amerikanske oljetyveriet.

I tillegg la uttalelsen til at ved siden av de økonomiske tapene som ble påført av oljesektoren, var «tap av menneskeliv, inkludert 235 martyrer, 46 skadet og 112 kidnappet.»

Et av de største ranene USA har utført er mot Russland. Etter lanseringen av Russlands militæroperasjon i Ukraina, beslagla USA utrolige 300 milliarder dollar av russiske statskassemidler som ble deponert i utlandet. Dette ble gjort, selvfølgelig, uten behørig prosess, og til stor skade for det russiske folket – og med knapt et kritisk ord fra vestlige forståsegpåere.

USAs behandling av Venezuela florerer av andre eksempler. Mens jeg skriver disse ordene, manøvrerer USA for å beslaglegge et kommersielt 747-fly fra Venezuela med den begrunnelse at det en gang tilhørte et iransk flyselskap som hadde en tilknytning til Irans revolusjonsgardekorps (som Washington har utpekt som terrorister). 

Dette som kan høres ut som en dårlig begrunnelse, men USA trenger egentlig ingen grunn. Og dette er rett og slett toppen av isfjellet. USA har allerede beslaglagt Venezuelas største enkeltinntektskilde – dets USA-baserte oljeselskap CITGO – og er nå i ferd med å selge dette selskapet bitvis, selv mens Washington opphever restriksjonene på venezuelansk olje for å styrke sin egen økonomi.

Storbritannia har i mellomtiden besluttet å beholde over 1 milliard dollar i gull som Venezuela naivt deponerte i Bank of England for oppbevaring. For å legge fornærmelse til skade, fortsetter USA å kritisere Venezuela for vanskelighetene dets folk tåler som en direkte konsekvens av dette plyndringen.

I mellomtiden fortsetter USA å forfølge den colombianske forretningsmannen Alex Saab for å ha forsøkt å skaffe mat og medisiner til det venezuelanske folket, nektet slike bekvemmeligheter av amerikanske sanksjoner. Saab ble tatt til fange på oppdrag fra USA i Cabo Verde i 2020 da han fløy til Iran for å forhandle frem en avtale om humanitære forsyninger, inkludert medisin for å konfrontere koronaviruspandemien, på et oppdrag han ble ansatt for å utføre av Caracas.

brown concrete building under blue sky during daytime
I Syria stjeler USA landets olje til tross for stor energimangel.

 

Saab har siden blitt flyttet til et føderalt fengsel i Miami, Florida, til tross for mangelen på en utleveringsavtale mellom USA og Cabo Verde, og han fortsetter å råtne fengselet mens hjulene til USAs «rettferdighet» snur i sneglefart for å løse saken. Kort sagt, ikke bare har USA fritt stjålet fra Venezuela, men det går også langt for å stoppe de som prøver å dekke de grunnleggende behovene til Venezuelas befolkning.

Alt dette illustrerer at koloniale vaner dør vanskelig. USA er alltid klar til å bruke de velprøvde og pålitelige tradisjonene for plyndring – enten for å grave seg ut av en av de verste økonomiske krisene på mange år, eller for å tvinge andre nasjoner til å tjene sine egne geopolitiske interesser. Det faktum at USA får slippe unna med dette viser at i den Washington-pålagte «regelbaserte orden» er rettsstaten ikke annet enn et verktøy brukt av de mektige for å holde de svake nede.

Maskinoversatt og bearbeidet av redaksjonen.

Forsidebilde: redcharlie

Lenker i originalartikkelen

https://www.rt.com/news/561171-us-uk-empires-stealing/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Kan det tenkes at verden er på vei mot Peak Oil (noe som betyr knapphet på billig energi og dermed veldig høye energipriser).
  Noe slikt vil føre til at imperialismen i hele verden forsterkes i kampen om ressurser.
  Det internasjonale energibyrået IEA har tidligere i flere år advart om at tiden etter 2020 vil bli problematisk når det gjelder tilgangen på energi. Og det kan se ut til å stemme.

  Svar
 • «På samme måte plyndrer USA nå Syria for det meste av oljen sin, selv mens Syria sliter med alvorlige strømbrudd. I følge det syriske oljedepartementet stjeler «amerikanske okkupasjonsstyrker og deres leiesoldater», med henvisning til de USA-støttede Syrian Democratic Forces (SDF), «opp til 66 000 fat hver eneste dag fra feltene som er okkupert i den østlige regionen». Dette utgjør rundt 83 prosent av Syrias daglige oljeproduksjon.
  …Storbritannia har i mellomtiden besluttet å beholde over 1 milliard dollar i gull som Venezuela naivt deponerte i Bank of England for oppbevaring.»

  Ikke rart at Gadaffi flyttet sine deponerte gullreserver hjem til Libya da han ville opprette en ny valuta, Libyske Gulldinarer.
  Hjalp det?
  Nei !
  USA, og med Norges/Stoltenbergs hjelp, ble altså Libya bombet og FRASTJÅLET disse gullverdiene.
  – Og tok samtidig kontroll over enorme oljeresurser i Libya.

  Norge og USA er altså to mafiastater som RØVER andre land. ikke rart de kaller seg allierte:

  ‘To verdenskriger, den kalde krigen og kampen mot terror har lært oss alle, også amerikanerne, at vi er tryggere og får til mer sammen enn hver for oss, sier Stoltenberg. ‘ 😉
  https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=11022

  ‘- Kina deler ikke våre verdier. De tror ikke på demokrati, ytringsfrihet og mediefrihet. De tvinger naboer og truer Taiwan’, – sier Stoltenberg’.
  vg.no/nyheter/utenriks/i/7KWAP9/jens-avviser-erna-kritikk-har-bred-stoette-for-nato-opptrapping

  Men hvorfor er ikke Ap forbudt i Norge; – det er jo en terrororganisasjon? Med en tidligere ledere som nå leder en enda større terrororganisasjon. Vet Ap- medlemmene hva de er medlem av?

  Hvor lenge skal vi vente i Norge før det smeller ordentlig? – Både mot Stoltenberg og Norge.
  Det må vel være folk i Syria og Libya som har mistet livsgrunnlag, bolig og familie og som venter på en hevn? ABB og ‘ Bin Laden’ er jo rene smågutten i forhold til Stoltenberg.
  Hei de fram, de som tørster etter rettferdighet.

  Svar
 • Northern Light.
  24 august 2023 20:35

  USA vil føre økonomisk krig mot Mexico fordi de nekter å dyrke og importere GMO-mais.

  Av Ethan Huff.
  Globalistene som kontrollerer USA er rasende over at Mexico har besluttet å ikke lenger importere mer genetisk modifisert (GMO) mais fra USA eller noe annet sted.

  Etter to og en halv måned med mislykkede forhandlinger, ber amerikanske overherrer om opprettelsen av en domstol for tvisteløsning under en nordamerikansk handelsavtale, for å prøve å tvinge Mexico til å akseptere den giftige maisen.

  Den meksikanske presidenten Andrés Manuel López Obrador vedtok tilbake i 2020 at all GMO-mais, så vel som glyfosat (Roundup) ugressmiddel, skal fases fullstendig ut av landet hans innen januar 2024.

  Fordi den amerikanske økonomien er avhengig av GMO-mat, er dette et stort slag mot amerikansk landbruk. Det ble antatt at Obrador bare bløffet, men han mener alvor med å befri Mexico for giftig GMO-mais og giftig glyfosat-ugressmiddel, selv om USA protesterer kraftig.

  Støttet av landbruks-, forbruker-, miljø-, folkehelse- og arbeidergrupper, er Obradors avgjørelse veldig populær blant befolkningen. Det er imidlertid ikke så populært blant amerikanske globalister, som rasende prøver å tvinge Mexico tilbake i rekkene med deres diktater.

  USA truer Mexico på grunn av forbud mot GMO-mais; Mexico skyter tilbake med: Forsvinn USA!
  Tilbake i juni ba Biden-administrasjonen om 75 dager med formelle forhandlinger for å prøve å overbevise Obrador om at GMO-mais er bra for Mexico – fordi det er bra for globalistenes lommebøker, og ingenting annet.

  Disse samtalene ble offisielt avsluttet forrige onsdag da USAs handelsrepresentant (USTR) Katherine Tai bekreftet at, i samsvar med globalistiske krav, vil en ny domstol for løsning av tvister bli dannet under avtalen mellom USA – Mexico – Canada (USMCA).

  «Gjennom USMCA-domstolen for tvister søker vi å løse våre bekymringer og bidra til å sikre at forbrukere kan fortsette å få tilgang til trygg og rimelig mat og landbruksprodukter», kunngjorde Tai.

  «Det er avgjørende at Mexico eliminerer sine USMCA-inkonsekvente tiltak slik at amerikanske bønder kan fortsette å få tilgang til det meksikanske markedet og bruke innovative verktøy for å svare på klima- og matsikkerhetsutfordringer».

  Med andre ord, gjør som USA sier, Mexico – ellers. Den imperialistiske karakteren til USAs krav mot Mexico er typisk, men blir stadig mer uvelkommen og uakseptabel for en voksende populistisk bevegelse i begge land ,som ikke lenger ønsker å spise giftig GMO-mat til frokost, lunsj og middag.

  Det meksikanske økonomidepartementet ser ut til å være mer på linje med befolkningen sin enn våre egne representanter i Washington, etter å ha gitt svar tilbake på Tais erklæring med en avvisning av trusselen hennes.

  «Mexico er ikke enig med USA», sa departementet tilbake, og la til at det «er forberedt på å forsvare den meksikanske posisjonen foran den internasjonale domstolen og demonstrere: 1) at den nasjonale reguleringen er i samsvar med forpliktelsene som er signert i traktaten; og 2) at de utfordrede tiltakene ikke har kommersielle virkninger».

  Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) forsvarer Mexico, og bekrefter at Mexico ikke er forpliktet til å etterkomme USAs trusler. «Amerikanske landbrukseksportører, GMO-bioteknologiindustrien og deres allierte i Kongressen står bak, med hensikt å tvinge Mexico til å akseptere amerikansk eksport uten diskusjon», sa Karen Hansen-Kuhn, IATPs direktør for handel og internasjonale strategier. «Det er et angrep på Mexicos matsuverenitet».

  «Regler for handel skal beskytte og fremme rettigheter, ikke blokkere dem», fortsatte hun. USA er i økende grad alene om å mene at GMO er trygg mat.

  Fra Natural News, publisert 23 august 2023.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: U.S. to wage economic WAR on Mexico for refusing to grow, import any more GMO corn.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Til tross for folkelige protester:

Zelensky lot store utenlandske selskaper kjøpe jorda i Ukraina.

Forrige innlegg

Ukraina:

Ikke akkurat eksempel på ytringsfrihet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.