POSTED IN Olje-Energi

De som vil prioritere egen befolkning, er de nasjonalister?

Hva skal vi kalle dem som vil prioritere storkapitalister?

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hvem eier kraften i Norge?

Av Northern Light

«I et intervju slår Støre hardt tilbake mot partiene som vil kutte krafteksporten til Europa – og leverer et varmt forsvar av de utskjelte kablene som han sier Norge er helt avhengige av».

Helt avhengige av utenlandskablene sa Støre, noe som også Solberg presterte å si, men før utenlandskablene produserte norske vannkraftverk rundt 150 twh i året, og det norske forbruket fra industri, næringsliv, landbruk og husholdninger var rundt 135-140 twh, altså hadde Norge et overskudd av kraft før kablene.

Etter utenlandskablene produserer norske vannkraftverk rundt 150 twh i året, og det norske forbruket fra industri, næringsliv, landbruk og husholdninger er rundt 135-140 twh, altså har vi et overskudd av kraft etter kablene.

Problemet er at med Acer avtalen kan kraftselskapene tappe vannmagasinene ned under forsvarlig nivå som sikrer Norges behov for kraft, acer avtalen tilsidesetter politisk styring av kraften. Nå produserer norske vannkraftverk en kwh for 12 øre, som kraftspekulantene på det Nasdaq eide NorPool selger tilbake til Norge for flere kroner per kwh.

Før Acer og utenlandskablene betalte norske husholdninger ca 30 øre per kwh, som dekket produksjons-kostnad og alle sider ved driften. Etter Acer og utenlandskablene betaler de nå flere kroner per kwh, enda strømmen kommer fra nøyaktig samme kraftverk og strømnett som før. De betaler nettleie også, leie for et strømnett de eier, det ble som vannkraftverkene utbygd og betalt ned av oldeforeldrene, besteforeldrene og foreldrene våre.

«– Det strukturproblemet som er i Europa, med en krig som fører til bortfall av energi, det er klart at det skaper en krise som du ikke klarer å løse over natta, sier Støre».

Det spiller ingen rolle om det er krig i Europa eller energikrise i alle andre land, norske vannkraftverk befinner seg i Norge, og produserer 150 twh i året uansett.

«– Norsk vannkraft er en stabiliserende faktor som det er viktig at Norge stiller til disposisjon slik at EU kan nå sine mål, sa Aasland. – Vi kan ikke bare tenke på oss selv».

EU trenger ikke strøm fra Norge som vannkraft og vindkraft, en 50-80 twh sammenlagt fra Norge spiller ingen rolle for EU som har et forbruk på omkring 3500 twh. 50-80 twh kan i hvert fall hvert de store landene i Europa spare på enøk tiltak og energigjenvinning.

«Partier som vil stanse strømeksport, det karakteriserer MDG-nestleder Arild Hermstad som «strømnasjonalisme». Kilde: TV2 Nyheter innenriks.

snowy mountain under blue sky
Er det nasjonalisme å hevde at kraften fra disse vannene skal komme befolkningen i landet til gode?

Er det nasjonalisme å kreve at norske vannkraftverk som er bygget, betalt ned og eies av det norske folk, skal dekke innenlandsk behov for strøm, før eventuelt overskudd eksporteres for salg? Det er i denne sammenheng spesielt utidig å kaste nasjonalist-kortet på bordet for å stoppe kritikk. Nesten halve landet er under polarsirkelen, og billig strøm til selvkost er avgjørende for at Norge skal ha industri, næringsliv, landbruk, og at Norge med vårt klima skal være bebodd fra nord til sør.

Var publikummet i Debatten programmet tilfeldig sammensatt, og representerte det brede lag av befolkningen? I så tilfelle bekymringsfullt, for de klappet mer for Støre og Solberg enn for de som kritiserte strømeksporten. En befolkning som stoler på regjering, politikere og hovedstrømpresse og media er et lett bytte for storkapitalens politikere. De skulle rasende ha gått i taket, for regjeringen har ennå ikke beordret kraftselskapene å stoppe nedtappingen av vannmagasinene for salg til utlandet. At «Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) håper at kraftprodusentene er bevisste på sitt ansvar», er ikke akkurat beroligende, det er ikke en beordring, men en anmodning.

Innlegget er hentet fra derimot.no sin kommentarspalte

Forsidebilde: Benjamin Hayette

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Jeg håper de dansende og applauderende ungdommene var spesielt inviterte; hvis ikke er vi ille ute. Jeg fikk litt ukoselige assosiasjoner ved synet. Så samstemte at det er nifst.

  Svar
 • Det viktigste/verste er den usikkerheten og håpløsheten dette gir i det norske samfunnet. Spesielt til befolkningen og småindustri.
  Altså det MOTSATTE av hva en politisk administrasjon burde ha som hensikt og mål.
  For at vi skal bygge landet, i forutsigbarhet og stolthet over egne krefter, er det en forutsetning at ( en kostbar!) administrasjon spiller på lag med befolkningen.
  Nå ser vi ukyndighet og parti-politikk-tull som ødelegger istedet for å bygge.
  Både denne strømpolitikken, og virus-politikken , viser at vi greier oss uten denne utgiften.

  Bruk stemmeretten, den er viktig.
  Stem blank. Vis forrakt.
  Så kan vi etter et år, når disse vesene ( og utgiften) er godt fjernet, begynne å bygge landet.
  Med kunnskap. Ikke parti-politikk og fjollerier.

  Svar
  • >Stem blank.
   Og hva skulle hensikten med det være?
   Det offentliggjøres kun unntaksvis hvor mange blanke som er telt opp, og da med små bokstaver.

   > Vis forrakt.
   Ja, er enig med deg i at et brukbart alternativ ikke finnes. Utrolig nok! Tenk norskene klarer ikke en gang å enes om å lage et troverdig alternativ!
   Rødt er ikke å stole på heller. Mye skrål for galleriet der. Tror partiet har en god del globalister som er fornøyd med utviklingen, og gjør partiet handlingslammet.
   Vis forakt med helt å la være å stemme.

   Svar
 • En del av storkapitalen i Norge er opptatt av å øke norske strømpriser (og feks bygge vindmøller etc).
  Men en del av norsk storkapital (slik som feks Elkem som driver kraftkrevende industri) ønsker derimot lave norsk strømpriser for å ikke gå med økonomisk tap. Norsk storkapital har ikke et felles syn når det gjelder slikt som strømpris og norsk strømeksport. Og vi kan nå se at også flere utenlandske bedrifter ønsker å flytte deler av sin produksjon til Nord-Norge pga de lave strømprisene der. Det kan være snakk om investeringer i Nord-Norge på så mye som over 1.000 milliarder norske kroner.
  Når det gjelder politikerne er flere av disse veldig lydhøre når det gjelder interessene til EU og Tyskland (og Tyskland ønsker at alle andre land i Europa skal ha like høye strømpriser som Tyskland for å sikre Tyskland konkurranseevne – slik blir det når man har et felles marked med felles valuta og rente og helt uten toll).

  I dagens situasjon kunne Norge feks satse på storstilt produksjon og eksport av solceller til Europa som det nå er meget stor etterspørsel etter. Istedenfor å eksportere strøm til Europa kunne Norge heller ha eksportere solceller til Europa.
  I bytte mot dette kunne det innføres redusert eksportkapasitet på utenlandskablene. Slik at strømprisen i Norge kunne gå ned til et nivå som gjør at produksjon av solceller blir økonomisk lønnsomt i Europa/Norge (noe som ikke er lønnsomt med dagens høye strømpris). Og også for å sikre Norge mer strøm til slikt som produksjon av solceller. Man skulle tro at dette ville være i EUs egen interesse at dette skjedde (og slike norskproduserte solceller ville bli produsert med veldig små minimale CO2-utslipp – og da slipper Europa å importere solceller fra bla Kina).

  Svar
 • Per Møllegård
  24 august 2022 16:17

  «Når de rike raner de fattige kalles det business….når de fattige raner de rike kalles det opprør»

  Svar
 • >De som vil prioritere egen befolkning, er de nasjonalister?

  For et spørsmål! Selvfølgelig er de det! Men kanskje vi først skal bli eninge om en definisjon av «nasjonalister»?

  Jeg foreslår: «Nasjonalister er fagforeningsfolk for nasjonen de tilhører».

  Svar
 • > Hva skal vi kalle dem som vil prioritere storkapitalister?» LANDS FORRÆDERE er det slike folk kalles og de bør få den straffen som er lang tradisjon for slike…

  Ja, det passer godt på globalister og krigsforbrytere som Erna, Jonas og en rekke andre i storting og regjering.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Til tross for folkelige protester:

Zelensky lot store utenlandske selskaper kjøpe jorda i Ukraina.

Forrige innlegg

Ukraina:

Ikke akkurat eksempel på ytringsfrihet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.