POSTED IN Midt-Østen, Norsk politikk

Katastrofale feilvurderinger av Rødt.

Fører uvilkårlig til oppslutning om Natomedlemskap i partiet.

0
Print Friendly, PDF & Email

Nato-iseringen av Rødt

Av Jan Hårstad      

Det er en utbredt oppfatning at Natoiseringen av Rødt startet med Ukrainakrigen i februar 2022, men etter mitt skjønn er dette dypt feilaktig. Den startet med den gigantiske Natokrigen mot Bashar al-Assads regime i Syria som ble drevet etter klassisk Afghanistan-modell fra 1979-89.

En hyrte inn titusener av jihadister, trente dem på baser i Tyrkia og Jordan en måned, utstyrte dem med eksklusive våpen og satelittinformasjon. At det syriske regimet overlevde denne Nato-krigen tilhører samtidens største mirakel, men det kunne ikke ha skjedd uten store offer fra Iran, Hizballah og Russland.

Why Westerners are driven to join the jihadist fight | New Scientist
Å støtte slike folk for å bekjempe den syriske regjeringen er en gigantisk politisk feilvurdering.

Oppi alt dette kaoset så kurdiske PKK en sjanse til å bygge seg et autonomt område inni Syria med Kobane som hovedstad og symbolby. Da PKK var klassifisert som en terrororganisasjon både av EU og USA, gjorde PKK det på den smarte måten at de kalte PKK i Syria for YPG. Men amerikanske militære ledere så som Ash Carter påpekte i høringer at dette bare var noe billig humbug.

Som det framgikk av den kurdiske sentrale bloggen RUDAW kunne vi da se fotografier fra det okkuperte kurdiske området av amerikanske og israelske flagg. Åpenbart var kurderne henrykt over at prosjektet for nasjonalstaten Kurdistan hadde maksimal støtte fra USA og hele det samlede Nato. 

Etter at USA var tvunget ut av Irak i et forsmedelig nederlag var åpenbart plan B denne: å gjøre Kurdistan til en Nato-Israelsk militærbase. Og i dette inngikk de en militærallianse med PKK under navnet YPG og offisielt skulle denne bekjempe IS-terrorister.

Men det var ikke slik Syria så på saken. Området som USA-PKK-YPG hadde okkupert var de rikeste syriske oljefeltene som rett og slett ble plyndret slik at Syria måtte importere olje fra Iran sjøveien. Og oljen ble igjen solgt til også Tyrkia i gangsterlignende avtaler.

Under denne skisserte epoken var det da at den norske kurderhøvdingen Erling Folkvord i en rekke artikler i Klassekampen redegjorde for hvor taktisk briljant denne alliansen PKK-YPG med USAs okkupasjonsstyrker var. Og tatt i betraktning de millioner av dollar som Nato spyttet inn i Rojava-prosjektet, kunne det på ytan se tilforlatelig ut. Men vi var altså noen som spådde at dette ville ende i en katastrofe og den er på vei nå.

USA er livredd for at Tyrkia skal hoppe på den Kinesisk-Russiske blokken i verdenspolitikken. Alle Jens Stoltenbergs siste utspill understreker dette: han ligger på kne foran Erdogan. Høyst Sannsynlig vil USA utfra sin natur forråde Kurderne for å holde Tyrkia innen Nato.

Skjebnetime for kurderne i Nordøst-Syria | steigan.no
USA har ingen venner, bare interesser. Vil disse blir forrådt for å holde Tyrkia i Nato?

Da ser vi det at den militære lederen for PKK-YPG i hæren Syrian Democratic Forces som det så vakkert heter MAZLUM ABDI nå skriker opp om at USA må vise politiske muskler, må manne seg opp og komme det autonome Kurdistan til unnsetning.

I motsetning til Folkvord var vi da en liten gjeng som skrev at alliansen USA-PKK var tidenes galskap.

I ettertid blir dette en viktig sak å notere seg for denne anbefalingen av en Nato-PKK allianse peker faktisk mot den prosessen som førte Rødt inn i Nato. Folkvord utførte sitt bidrag på den kurdiske saken og kurderledere framstår igjen som fullstendig lettlurte og ønsketenkende surrekopper. Nå må de belage seg på en forferdelig pris for denne feilvurderingen.De vil bli forrådt som de alltid gjør.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De styrendes anklager

De som styrer er autoritære ikke-demokrater

Forrige innlegg

Mediene forteller eventyrhistorier.

Krigen i Ukraina splitter USA og EU.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.