POSTED IN Wikileaks

En gledelig nyhet:

Julian Assange kan nå anke sin utlevering til USA.

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Patricia Harrity

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange fikk tirsdag tillatelse av en britisk domstol til å anke utleveringen av ham til USA, hvor han er ettersøkt, anklaget for spionasje. Dette betyr at Assange fremdeles har juridiske muligheter i Storbritannia, og kan overbevise en domstol om å bli, og hindre utleveringen til USA.

52-åringen har kjempet mot utlevering i mer enn ett tiår. Assange har vært syv år i selvpålagt eksil i den ecuadorianske ambassaden i London, og de siste nesten fem årene i Belmarsh, et høysikkerhetsfengsel i utkanten av den britiske hovedstaden.

Assange er ettersøkt og siktet i USA for 18 forbrytelser, 17 under spionasjeloven og en under loven om datasvindel og misbruk. Han risikerer opptil 175 år i fengsel etter at WikiLeaks publiserte hundretusenvis av lekkede konfidensielle militære filer og diplomatiske dokumenter knyttet til krigene i Afghanistan og Irak.

USA sier at anklagene er knyttet til Assanges påståtte rolle «i et av de største offentliggjøringene av klassifisert militær informasjon i USAs historie».

Amerikanske påtalemyndigheter forsøker å stille Assange for retten for å ha utgitt konfidensielle militære filer og diplomatiske dokumenter. Assange har benektet å ha gjort feil, og advokatene hans har sagt at saken mot ham er politisk motivert.

WikiLeaks fikk internasjonal oppmerksomhet i 2010, da nettstedet la ut opptak fra et amerikansk helikopterangrep i 2007 som drepte to journalister fra Reuters og flere andre i Iraks hovedstad Bagdad.

WikiLeaks fulgte opp denne utgivelsen som fikk stor oppmerksomhet, ved å publisere hundretusenvis av andre klassifiserte filer, og kom med avsløringer som ofte stilte Washington i forlegenhet. Assange deltok ikke i en todagers høring i februar i Londons høyesterett på grunn av «svært dårlig helse», sa WikiLeaks via X (tidligere Twitter) i forrige måned.

Kommentar fra oversetteren:

«USA sier at anklagene er knyttet til Assanges påståtte rolle «i et av de største offentliggjøringene av klassifisert militær informasjon i USAs historie».

Det kan høres ut som det er posisjoner til ubåter eller mobile rakett-utskytningsramper, slik som det blir gjengitt av vestlig hovedstrømpresse, men det er massemyrderier på sivilbefolkningen i Afghanistan og Irak som Assange har avdekket. Det er klart at USA vil holde det hemmelig, og kaller det militære hemmeligheter.

Assange har ikke gjort en forbrytelse, han har gjort sin plikt som den ekte journalisten har er, og avdekket maktens overgrep. USA statuerer et eksempel med Assange, og vil skremme andre som vil drive journalistikk. Den dekningen vestlig hovedstrømpresse har gitt Assange i de siste ti årene, har også avdekket den, som den propagandamaskinen for Washington den alltid har vært.


Fra The Exposé, publisert 26 mars 2024.
Oversatt av Northern Light fra engelsk. Linker i originalartikkelen.
Orginalartikkel: BREAKING: UK Court Rules WikiLeaks Founder Julian Assange Can Appeal his Extradition to the U.S.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Legemiddelfirmaet Pfizer dømt for kriminell aktivitet.

Hvorfor tok du vaksinene deres?

Forrige innlegg

Hva er det som skjer?

Stadig flere rapporter om økt dødelighet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.