POSTED IN Krig-fred, Norge, USA

Prinsippløs aksept eller protest?

Joe vil sende klasebomber til Ukraina. Hva gjør Jonas og Jens?

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Øystein Steiro Sr., Vaktmester

Norge har vært et foregangsland internasjonalt i prosessen for å forby anti-personellminer, klasevåpen og våpen som først og fremst rammer sivilbefolkningen.

I 1997 kom totalforbudet mot anti-personellminer, som nå har tilslutninger fra 160 stater. Konvensjonen om å forby klasevåpen ble åpnet for signering ved en seremoni i Oslo Rådhus 3. desember 2008. Den er nå ratifisert av 111 stater samtidig som ytterligere 12 stater har signert avtalen med sikte på snarlig ratifisering.

Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan som nå sier offisielt at USA vil levere klasevåpen til Ukraina

Totalitære stater som Kina, Nord-Korea, Iran og Russland har ikke ratifisert avtalen. Det har heller ikke USA. Og nå vil Joe Biden sende klasebomber til Ukraina.

At Biden-administrasjonen går til det skritt er ikke uventet. Krigen i Ukraina går ikke som planlagt for USA og Vesten. Hillary Clinton var imot at USA skulle undertegne konvensjonen i 2008. Og haukene i Pentagon og State Department, med Antony Blinken og Victoria Nuland i spissen, synes lite bekymret for ytterligere eskalering av en krig som fremstår som gunstig innenrikspolitisk i USA, men som først og fremst rammer Europa.

Vil Norge legge seg på ryggen?

Spørsmålet er hva den norske regjeringen kommer til å gjøre. Etter å ha avviklet store deler av det norske forsvaret hviler Norges egen sikkerhet i USAs hender. Vil Jonas og Anniken legge seg flate for USA slik de vanligvis gjør, og støtte det amerikanske vedtaket om å sende klasevåpen til USA, eller vil opprettholde den offisielle norske linjen når det gjelder klasevåpen, og ta avstand fra det?

Regjeringen har klart og tydelig nedfelt i Hurdalsplattformen at den skal «etterse at forbudene mot klasevåpen og landminer overholdes». En betydelig del av de 300 millionene Norge hvert år bruker til humanitær nedrustning går til rydding, støtte til ofre og destruksjon av lagre av klasevåpen blant annet gjennom Norsk Folkehjelp, LOs egen hjelpeorganisasjon. Dette engasjementet vil bli stilt i et merkelig lys om Norge gir sin tilslutning til at Ukraina skal få klasebomber. Oljefondet har til og med trukket seg ut av en rekke amerikanske og andre selskaper fordi de antas å være involvert i utvikling og produksjon av slike våpen. Dette sier noe om den etiske spagaten norsk utenrikspolitikk nå er tvunget til å ta stilling til.

Jens har, som generalsekretær i NATO, lagt seg på en fullstendig prinsippløs linje og uttalt at det er opp til medlemsstatene selv hva slags våpen de sender til Ukraina. Nå er minst 70 % av det Jens uttaler diktert fra Washington, men uttalelsen står i skarp relieff til det han sto for som statsminister i Norge. Mye av arbeidet med konvensjonen om klasevåpen ble utført nettopp under Jens Stoltenbergs 2. regjering fra 2005-2013.

Krig og konflikt rammer alltid sivilbefolkningen hardest. Enkelte våpentyper rammer sivile spesielt hardt. Klasevåpen er verstingen blant de verste. Bruken av klasevåpen i Ukraina vil først og fremst ramme ukrainerne selv.

At prinsipper og etikk er noe av det første som går tapt i en krig, er en annen erkjennelse.

Om USA nå forsyner Ukraina med klasevåpen med den norske regjeringens stilltiende aksept, blir det svært vanskelig å se for seg hvordan Vesten med noen som helst grad av troverdighet skal kunne opprettholde sin kritikk av at russerne bryter folkeretten med angrep mot sivilbefolkningen og at Putin derfor skal stilles for en internasjonal domstol.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • wasan Totland
  9 juli 2023 10:29

  Hvis de aller fleste medlemmene i NATO har skrevet under på et forbud mot klasevåpen og ikke USA ser man enda tydeligere hvem som bestemmer. De driter i hva medlemslandene mener.

  Svar
  • ‘Vår’ utenriksminister – også hun ashkenazi – sa nettopp på Søndagsrevyen (NRK TV) at hun har intet imot at USA sender klasebomber til Jewkraaina. Men siden «vi gikk i fronten» for å forby klasevåpen, og har forpliktet oss i en folkerettslik avtale om å forby slike våpen, vil hun angivelig ikke at norge skal bidra med slike våpen.
   Men når hun ikke fordømmer at Biden-regimet sender dem, bidrar hun nokså aktiv for at ukriene får slike våpen, spør du meg.

   Svar
 • Thorvald sa klart og tydelig at han tok direktiver fra Washington. Eplet falt ikke langt fra stammen. Prinsipper og etikk er for sånne sleipinger bare fraser fra hurdalsplattformer og genevekonvensjoner som de aldri hadde tenkt å bry seg om, like lite som Merkel brydde seg om minskavtalen. Se «vår» nåværende statsministers ansiktstrekk; jeg synes han er ualminnelig ekkel.

  Svar
 • Hvilke mottiltak vil Russland gjøre? Bruke klasebomber 1:1?
  Et skritt nærmere bruk av atomvåpen!

  Svar
  • Kari Sparhell
   10 juli 2023 5:11

   jeg husker så godt den gangen på slutten av 90 tallet , nei år 2000 var det nok at statsminister STOLENHERREN stå på tv midt på dagen og forsvare oljefondets investering i klasebombe-industri . nei man kunne ikke ta SÅNNE hensyn !! -. tobakksindustrien og div. andre som ikke var så BRA!! jeg var så rasende på ham og tenkte at han burde få barna sine hjem om kvelden uten ben eller armer . uten HODE!!! Hykleriet blandt norske politikere er ubeskrivelig !!!

   Svar
   • Torfinn Slettebø
    10 juli 2023 9:26

    Saftig kommentar. Heilt på sin plass å riva i filler respekten altfor mange har for våpenagent og krigsforbrytar Jens Stoltenberg.

    I 2016 skreiv han bok om seg sjølv på 560 sider.

 • Torfinn Slettebø
  10 juli 2023 10:08

  God artikkel frå Steiro om me ser bort frå denne religiøse formuleringa:

  «Etter å ha avviklet store deler av det norske forsvaret hviler Norges egen sikkerhet i USAs hender.»

  Nokre av oss kan kvila i Guds hender, men i USA sine? Når vart USA interessert i tryggleik? USA er interessert i våpensal og utpressing.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nå går det mot slutten i Ukraina.

Ukrainas general Zaluzhny: «Nederlaget er uunngåelig.»

Forrige innlegg

Victoria Nuland som styrer i kulissene i USA:

11. juli er datoen for 3. verdenskrig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.