POSTED IN Bokomtale

Jan Hårstad:

Kjartan Fløgstads siste bok Habeas Corpus er full av ukorrekt tankekriminalitet.

13 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Om den tankekriminelle Kjartan Fløgstad

Bokomtale av Jan Hårstad

Forfatteren Kjartan Fløgstad er snart 80 år og må vel regnes som en gamling. Nå har han da levert en ny roman som inneholder så mye ukorrekt tankekriminalitet at det minner om en opprørsk tyveåring.

La oss nå som en tankeeksperiment anta at en ungdom fra Haram hadde utgitt Habeas Corpus på et ukjent forlag under navnet Kjartan Fløgsnes. Hva ville da ha skjedd? Det lokale lensmanskontoret på Haram ville ha sendt to mann til en bekymringssamtale med unge Fløgnes og påpekt at sånn kan man ikke skrive om Norske politikere, EU-juss og Natos fredsbevarende innsatser. Nå må du gå i tenkeboksen, gut, før du havner under full PST-overvåkning 24 timer i døgnet.

Nå er jo allerede den gamle Fløgstad plassert på toppen av det norske og nordiske parnasset som en av samtidens sentrale diktere. De store avisene føler seg nok forpliktet til å skrive noen ord om Habeas Corpus også, sannsynligvis med den aller største motvilje.

Før jeg nå begir meg inn i boka må jeg komme med noen private meldinger. Jeg målte at jeg hadde 65 centimeter med Fløgstad-bøker i hyllene mine. Det sier seg selv at hans tenkning og kunst har hatt en stor påvirkningskraft på meg som er jevngammel. Den innflytelsen var såpass stor at jeg rett og slett i en periode sluttet å lese Fløgstad. Det medfører at jeg ikke kjenner hans siste bøker.Det måtte bare bli sånn.

Når jeg da gikk til innkjøp av Habeas Corpus var det ikke minst for at jeg var nysgjerrig etter å få vite hvor Fløgstad befant seg etter at SV var blitt et jublende Nato-parti. Ville Fløgstad blitt med Stein Ørnhøi og andre i SV-prominensen i det samme sluket? Tvert imot. Den aktuelle SV-anskuelsen blir smadret i Habeas Corpus uten at SV er nevnt med et ord.

Så til boken. Det handler da om livsløpet til en håndfull mennesker fra ymse land. Disse livsløpene er da som tråder i en vev som blir borte for så å dukke opp i andre mønstre. En kan si det slik at som romanteknisk fortellergrep er dette i seg selv  nybrottsarbeid. Og da beveger gamlingen Fløgstad seg rundt på verdenskartet som om han skulle ha det i bukselomma: Kongo, Argentina, Tyskland, Finnmark, Vestlandet, Dokka, Chile og Finland. Geografien spiller overhodet ingen rolle: personene fotfølges både gjennom samtidshistorien globalt for det er da det sentrale temaet i boka:

Hva slags tankekulturer seiler det globalistiske prosjektet på?

Carl Schmitt var en tysk jurist, rettsteoretiker og politisk filosof. Han var en av 1900-tallets mest kjente tenkere rundt spørsmålet om politisk maktutøvelse. Schmitt stod i en katolsk filosofisk tradisjon og er kjent som kritiker av liberalismen. Wikipedia

Nazismens rettsoppfatninger er noe av et utgangspunkt. Her er det oppstart med personer som Carl Schmitt, Martin Heidegger og Ernst Jünger. Den eliten av NaziJurister som behersket SS og Statsapparatet under Hitler var svært unge, vanligvis under førti år. Det var fremdeles meget oppegående da krigen tok slutt og et hovedtema i boka er at man i Tyskland satte opp institusjoner som ombygget nazieliten til ledere av det tyske Wirtschaftswunder, alt fra Coca Cola til Porche.

Men ikke nok med det: da Evita Peron hadde vært en drivkraft i det tysk-argentinske samarbeidet, fulgte tyske type rettsoppfatninger med på immigrasjonslasset og tok plass i justisbygningene i Buenos Aires og Santiago del Chile. Også innen juss om nødvendigheten av tortur.

Men det stopper ikke der: portrett av moderne norske karrierister viser til at også EU-korrekt juss er dypt påvirket av det nazistiske tankegodset, men det gjelder også norsk akademia for Prominente Rune Slagstad fikk da breie seg i Klassekampen med en dobbeltside om NaziJurist Carl Schmitt. Og budskapet var: her er det mye nyttig tankegods som venstresida bør se på.

Nå går det utmerket godt å lese Habeas Corpus som en artistisk språklig bragd og dristig Bbyggverk. Men den andre sida av boka er rett og slett forsøk på politisk historieskrivning for etterkrigstida og her er det mangt å legge til, mangt å kommentere. Satt på spissen er boka en slags Grunnsirkel i samtidsforståelse: en slags invitasjon til omfattende politisk-historiske debatter.

Derfor er min konklusjon til leserne her: kjøp boka og bli med på debatt om Fløgstads historiesyn. Jeg har mange saker på hjertet i den anledning og denne artikkelen betrakter jeg bare som en innledning til debatt om Habeas Corpus. Jeg kommer med mer.

Okke som: Gamlingen Fløgstad har kanskje skrevet sitt livs farligste og modigste roman. Et storverk som nok vil bli tiet i hjel under EU-Nato okkupasjonen av Norge. Og hvordan vil det gå med Fløgstad-fansen i Nato-SV? Her er det fare for mange avbestillinger. Det overlever han nok.

Han vil få nye fans.

Forsidebilde: Rob Martin

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

13 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  4 januar 2023 10:01

  Eit sidespor frå meg: Me har ein del tiggarar frå Romania her i landet, men Romania har god råd. I det siste har Romania kjøpt F-16 og rakettar frå Noreg for om lag 5 milliardar kroner.

  Flaut for Romania. Endå flauare for Noreg.

  Svar
  • Ja, TS. , det er flaut. Og hvorfor er Romania ( og tiggere derfra?) fattige?
   Romania har jo mange ganger flere arbeidskrefter enn Norge.
   Av samme grunn som at vi må fryse i Norge på tross av at vi produserer nok vannkraftenergi sjøl;
   – det er noen som setter penger høyere enn realverdier når det gjelder nasjonal velstand?

   Svar
  • Wasan Totland
   7 januar 2023 17:19

   Du skal se at de ettergir beløpet

   Svar
 • En godt skrevet , men litt tynn (?) bokanmeldelse.
  Den må jeg nok lese , ja.

  Men:
  «Nazismens rettsoppfatninger er noe av et utgangspunkt……..
  …. da Evita Peron hadde vært en drivkraft i det tysk-argentinske samarbeidet, fulgte tyske type rettsoppfatninger med.. »

  Kan jeg få spørre om en utdypelse? ( Litt ‘mannen istedet for ballen’ ?)

  Svar
 • Jeg får jo veldig lyst til å lese den. Som med Hårstad har også Fløgstad påvirket mitt tankesett, og jeg har fundert på hvordan han har forhold seg til post-2016-virkeligheten med Brexit, Trump, Covid, Ukraina.

  Svar
  • Wasan Totland
   7 januar 2023 17:22

   Spørsmålet er vel hvor mange sprøyter mannen har fått. Det sies at mRNA-spike kan gå gjennon blod-hjernebarrieren.
   Uansett skal det noe til å klikke som Støre Vedum har gjort.

   Svar
 • Fløgstad har skrive mykje bra, men eg syns han var unødvendig dømmande overfor forfattarforeinga, og Bjerke som hadde utført oversetterarbeid under krigen. Kuinga av tysk kultur tek ikkje slutt, det minner om dagens russerhat. Jødisk kapital og media styrer verden, og våre krigar: Bolsjevikane sin krig mot det ortodokse Russland, og 1. og 2. VK, mm. Det er kanskje insinuant å nemne at Fløgstad har jødiske barnebarn. Og det er enda verre å minne om at den republikanske jøden Ron Unz etter studier hevdar at ut frå folketalet er jødane verdens største massemordarar. I trettitalets Tyskland var Sazi den populære forkortinga for sosialdemokratane, og ein journalist oppfann slik nemninga Nazi for nasjonalsosialistane, som vann valg. Nurnbergdomstolen etter krigen var ei rettsleg skandale, og stort sett administrert av jødar. Dagens Europa er prega av løgn, løgn om vår nære historie og løgn om krig, klima, økonomi og politikk. Løgnene er kanskje så inngrodde at folk vil døy med dei?

  Svar
  • Jan Hårstad
   7 januar 2023 19:08

   Fløgstads harde omtale av den lille skrivespurven Andre Bjerke var på grensen til det helt uforståelige
   all den stund de norske offisielle i 1938-45 var dypt involvert i samarbeid med okkupasjonsmakten. Næringslivet i Det Tysk-Norske Handelskammer,Politikorpset fullstendig nazifisert, og offiserkorpset
   tyskvennlig og ofte medlemmer av Nasjonal Samling. Når Lars Borgersrud satt på Riksarkivet og samlet dokument til sine bøker om dette,ville «noen» nekte han adgang dit.
   Jeg tror vi gjør klokt i å holde oss til Fløgstads bok.Kjøp og les og så tar vi debatten inn i den åpne tredje verdenskrig. Temaene i boka er brennbare i det perspektivet-

   Svar
  • Arno Mong Daastøl
   7 januar 2023 21:20

   BRAVO. Skjelden visdom med få ord.

   Svar
 • Kjell Aasen
  8 januar 2023 22:24

  Uimotståelig anmeldelse.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Russland bekrefter at mange soldater ble drept etter Himars-angrep.

Dette bekrefter samtidig at russiske myndigheter forteller sannheten.

Forrige innlegg

Krise i en rekke Europeiske land:

Ny masseinnvandring forsterker den.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.