POSTED IN India

Analytiker:

Indias beslutning om å kjøpe russisk olje stabiliserer internasjonale priser.

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Sputnik Internasjonal

Tysklands økonomi- og klimaminister Robert Habeck har bedt India om å forlate sin «nøytrale» holdning i Ukraina-konflikten, og vurdere de økonomiske båndene mellom India og Russland.

Europeiske land som Tyskland fortsetter å ha et «eurosentrisk» verdensbilde, og har fullstendig mislyktes i å «respektere og forstå» Indias holdning til Ukraina-konflikten, sier en New Delhi-basert akademiker til Sputnik. Dr. Raj Kumar Sharma, ved School of Transnational Affairs ved University of Delhi, sa at New Delhis beslutning om å øke sine råoljekjøp fra Russland siden i fjor bidro til å «stabilisere» internasjonale priser. «Tenk deg hva prisen på olje på det internasjonale markedet hadde vært, hvis India og Kina kjøpte fra de samme kildene som europeiske land», sa Sharma.

Han sa at India, den tredje største importøren av råolje, må prioritere sine «økonomiske og utviklingsmessige behov». Sharma understreket det faktum at New Delhis holdning til Ukraina ikke kunne gjøres til en «prøvesak for å bedømme Indias utenrikspolitiske opptreden». Han understreket videre at båndene mellom India og Russland har et «omfattende historisk grunnlag». Akademikeren bemerket også at Tysklands og andre EU-nasjoners samlede økonomiske vekst, har lidd betydelig siden de bestemte seg for å stoppe importen av russisk energi.

Ekspert-analytikerens kommentarer ble gitt som reaksjon på uttalelser fra Robert Habeck, Tysklands visekansler, som er på et tredagers besøk i India for å utdype «økonomisk samarbeid», ifølge en offisiell uttalelse. I følge Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) rapport Economic Outlook, anslås Tysklands økonomi å «stagnere» på null prosent i 2023, mens den anslås å vokse med 1,3 prosent i 2024. I 2021, da Tyskland var en av de største importørene av russisk energi, vokste økonomien med 2,7 prosent.

Til sammenligning spår OECD Economic Outlook at India vil være den raskest voksende store økonomien både i 2023 og 2024, og vokse med henholdsvis seks og syv prosent. New Delhi importerte nesten 32 millioner tonn råolje fra Russland i 2022-23, ifølge det indiske handelsdepartementet. I år dukket Russland opp som den største leverandøren av råolje til New Delhi, og overtok sine tradisjonelle leverandører i Midtøsten, som Irak og Saudi-Arabia. På grunn av en økning i russisk energieksport til India, fremsto Moskva som New Delhis tredje største handelspartner for første gang i historien denne uken.

Dessuten har India kontinuerlig motstått press fra G7-nasjonene for å redusere sin råoljeimport fra Russland. På diplomatisk nivå har New Delhi holdt seg nøytral i Ukraina-konflikten, og nektet å slutte seg til vestblokken for å stemme mot Russland i FN.

Statsminister Narendra Modi har sagt at import av råolje fra Russland er viktig for Indias «energisikkerhet». Finansminister Nirmala Sitharaman beskrev Indias politikk som en «inflasjons-styringsstrategi» midt i i en global uro om energiprisene, forårsaket av vestlige forsøk på å fase ut russiske råvarer fra globale forsyningskjeder.

Russland er også den ledende leverandøren av våpen til India, og står for 45 prosent av Indias samlede militære behov mellom 2017 og 2022, ifølge Stockholm fredsforsknings-institutt. Sharma sa at til tross for Vestens tidligere mislykkede forsøk på å få New Delhi på sin side i et forsøk på å «isolere» Moskva, vil Vesten fortsette å prøve. «Det er imidlertid lite sannsynlig at dette vil skje, og India vil beholde sine gode forbindelser med Russland,» sa han.

Hva sa den tyske ministeren? Habeck møtte torsdag den indiske utenriksministeren S Jaishankar, og handels- og handelsministeren Piyush Goyal. Jaishankar sa at Ukraina-krisen var et av spørsmålene som ble diskutert. Da han snakket med indisk presse etter møtene, sa Habeck: «Jeg vet at Europa er litt borte fra Asia selvfølgelig, men på den annen side er dette av så stor betydning, at jeg oppfordrer alle demokratier over hele verden til å være tydelige på at dette ikke er akseptabelt».

India’s utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar i møte med Tysklands utsending Robert Habeck

I et annet intervju gitt til det tyske Deutsche Welle, sa Habeck at India ikke kunne være «nøytral» i Ukraina-konflikten. Uttalelsene hans har allerede vakt en skarp reaksjon fra den russiske ambassadøren i India, Denis Alipov, som oppfordret den tyske ministeren til å «konsentrere seg om forholdet mellom India og Tyskland», i stedet for å diskutere New Delhis bånd med Moskva.

«Dessverre har Tyskland forlatt en uavhengig posisjon i sikkerhetsspørsmål i Europa, noe som gjør Tysklands stemme i den ukrainske konflikten irrelevant», sa Alipov.


Fra Sputnik Internasjonal, publisert 22. juli 2023.
Oversatt av Northern Light fra engelsk. Linker i originalartikkelen.
Originalartikkel: Pipe Down, Germany! India’s Decision to Buy Russian Oil Stabilizes Int’l Prices – Analyst.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ny studie: Vaksinene dreper 1 av 874.

Covidsmitten var langt mindre farlig enn vaksinene.

Forrige innlegg

Ny illiberal tid?

«Absoluttenes renessanse, også i vestlige demokratier»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.