POSTED IN Filippinene, Kina

I ly av Ukraina og Gaza.

Kina på offensiven i Sørkinahavet.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Prøver Kina å fremprovosere en reaksjon fra USA i Sørkinahavet?

Einar Magnus Ødegård, oberstløytnant ute av tjeneste.

Nytt i dag:

Kinesisk kystvakt har i dag 10.12 (forsiktig) kollidert med et innleid sivilt skip med forsyninger til det filippinske gamle krigsskipet på en banke i Spratly. Ingen skader er meldt. Forsyningsskipet var eskortert av filippinsk kystvakt, posisjonen skipene hadde under kollisjonen er ukjent.

For fire dager siden brukte den kinesiske kystvakten vannkanon mot et lite skip tilhørende det filippinske fiskeridepartementet.

Det var ved Scarborough Shoal, skipet skulle levere forsyninger til filippinske fiskefartøyer. Stor avstand mellom de to stedene der episodene fant sted.

Fishing trawlers moored at Shengsi Island, China (Foto: iStock)

Det ser ut som om Kina nå provoserer filippinske skip for å fremtvinge en amerikansk reaksjon, som ‘Den Store Beskytter’ Filippinene mener å ha i USAs militærmakt. President Biden sa for ikke lenge siden at forholdet til Filippinene er ‘Ironclad’. 

Men USA har ikke visst sin arme råd:

Et skip fra US Navy som for to uker siden patruljerte i Spratly sammen med en filippinsk fregatt, ble trakassert av svermer kinesiske sivile skip med stålforsterkede baugpartier Ildgivning mot dem er i henhold til folkeretten forbudt og ville betydd krig.

Kina kan trygt fortsette å hevde som territorialfarvann alt innen den erklærte ‘Nine-Dash-Line’, og se bort fra Filippinenes krav om EEZ. Årsaken er at US Navy i løpet av de siste to år har mislyktes fire ganger med å landsette marinesoldater på atoller i Spratly.

Store flåtestyrker og hangarskipsgrupper løste ikke politikernes oppdrag.

Kinesisk sivil ulydighet med sivilregistrerte trålerlignende fartøyer har vært den største årsak til de amerikanske nederlagene. Vil US Navy åpne ild etter de to siste kinesiske provokasjoner, eller fortsatt bøye nakken for Kinas trålerflåte?

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvordan vil BRICS se ut etter nyttår.

Oversikt av folketall og areal.

Forrige innlegg

Klima:

Et flertall vitenskapelige artikler avviser menneskeskapt oppvarming.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.