POSTED IN Klima, Virkelighetsforståelse

Hvor lenge kan de holde på?

Globalt går ikke temperaturen lenger opp.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Global temperatur Februar 2023

Av Geir Aaslid

Temperaturdata for februar fra UAH ved Dr. Roy Spencer. Globalt satellittmålt temperaturavvik fra gjennomsnittlig temperatur i perioden 1990-2020 (TLT) korrigerer litt opp i februar til 0,08 C, fra –0,04 C i januar, ved starten på det syvende året med global nedkjøling.

UAH har temperaturdata fra troposfæren

UAH står for «University of Alabama Huntsville», de bruker data fra NASAs satelitter og publiserer månedlig avvik fra et gjennomsnitt av global temperatur for referanseperioden 1991-2020. Dette er ett av fem globale datasett for temperatur, det dekker 99 % av klodens overflate og er av mange regnet for datasettet med høyest kvalitet. Februar 2023 korrigerer noe opp til 0,08 C, fra forrige måneds –0,04 o.

 • Nordlige halvkule opp til 0,17 o C, fra 0,05 C forrige mnd.
 • Sydlige halvkule opp til 0,00 o C, fra -0,14 C forrige mnd.
 • Tropene klart opp til -0,11 C, fra -0,38 C forrige mnd.
 • USA48 kraftig opp til 0,68 C, fra 0,12 C forrige mnd.
 • Arktis ned til -0,24 o C, fra -0,12 C forrige mnd.
 • Australia klart opp til -0,12 C, fra -0,50 C forrige mnd.
I vinterens siste måned har både kuldegrader og nedbør blitt ujevnt fordelt, men noe klimaproblem kan fortsatt ikke observeres.

Dataene her er fra lavere troposfære (du kan se UAH-temperatur for hver måned siden 1979 her), men interesserte finner data hos UAH også for Mid-troposfæren, tropopausen og lavere stratosfære. . Vi viser til januar måned (2019) for informasjon om hvordan FNs klimapanel redefinerer beregning av klima. For mer informasjon om værfenomenet ENSO (El Niño og La Niña) som kan gi klare utslag på den enkelte måned, se Klimanytt120.

ENSO-varsler

ENSO står for «El Niño Southern Oscillation» og består av to faser av den betydeligste havstrømmen på vår klode, et værfenomen i Stillehavet som gir varmeutveksling mellom hav og atmosfære; El Niño (avvik over 0,5 C) hvor varmt overflatevann avgir varme til atmosfæren med vanndampens konveksjon, og La Niña  (avvik under -0,5 C) hvor kaldere overflatevann bidrar til lavere atmosfærisk temperatur. Det er solinnstrålingen og jordvarme nedenifra som bidrar til endret havtemperatur, det er ikke CO2. ENSO -fenomenet påvirker ikke global temperatur varig, og vanligvis ser vi over tid en retur til normal temperatur. Likevel selger klimaindustrien varme utslag som menneskeskapt oppvarming fra fossile brensler, mens alle kalde utslag møtes med taushet eller beskrives som ekstremvær.

NOAA i USA modellerer sin nyeste ENSO status for SST (temperatur på havoverflaten), i figuren under, i en fersk analyse (27. februar).

Vi er nå ferdig med La Niña og får noen måneder med nøytral status. Modellene peker mot en El Niño sesong neste halvår.

Værstats norske februar-temperaturer

Værstat melder at det milde vinterværet fra januar fortsatt i februar i store deler av landet, og gjør oppmerksom på at prognosene peker på en kjøling mars måned. Værstat finner normal temperatur i februar uten noen tegn til en pågående temperaturøkning, med ett unntak.

I Vardø har 10 års middel vist en økende trend i februar måned siden sent på 1980-tallet, etter å ha ligget på gjennomsnittet i de foregående 90 årene.

USA får nye kulderekorder

Både i California og i Nordøst opplever befolkningen kraftige vinterstormer, med nedbørsrekorder og ikke minst kulderekorder. San Francisco opplevde 24.februar rekordkulde med 39 F, den forrige kulderekorden på 40F ble satt for 132 år siden, i 1889! Også følgende dager ble gamle rekorder slått i San Francisco.

Steder som Los Angeles og Mallorca opplever kraftig snøvær for første gang på 60 år, også New York opplevde nylig vinterens kraftigste snøfall, mens asosiale medier som BBC påstår at slik kulde er ekstremvær forårsaket av menneskeskapte klimaendringer. Kjølig vær skal fortsette både i Nordamerika og Europa til midten av mars.

Klimakirken har kjørt hardt på at vi har en lineær økning i global temperatur som skal fortsette mot 2100 og da skal jo det knapt være mulig å oppleve snøvær på sydlige breddegrader og på samme tid sette nye kulderekorder på stasjoner som har målinger tilbake til det nittende århundre.

Innlegget er hentet fra Klimarealistene

Forsidebilde: Timothy Eberly

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • ‘Temperatur/klima lokalt på Nordkalotten styres av vind og havstrømmer, som PDO som bringer varmt vann inn i Nordpolbassenget. Denne havstrøm snur hvert cirka 45 år, den snudde sist i 2007-2008, noe som vil gi lengre og kjøligere vintre frem mot 2050. De som gidder å lese litt historie kan se hvordan vær/temperatur på Nordkalotten har variert i 40-50 år sykluser de siste århundrer. Eksempelvis møtte Roald Amundsen mye is da han seilte Nordvestpassasjen i 1903-06, hadde han ventet til 1932 kunne han seilt i nærmest isfritt farvann. Påstandene om at temperaturen globalt er stigende på grunn av menneskers bruk av hydrokarboner er også feil, globalt varierer temperaturen på grunn av noe varierende aktivitet på solen noe den alltid har gjort. Vi mennesker frigjør 37 -38 Giga tonn CO2 pr år ved vår bruk av hydrokarboner som slippes ut i naturens buffersystem som inneholder cirka 300 000 Giga tonn CO2. Slipper vi ut dagens mengde i 100 år fremover øker CO2 mengden med cirka 1,3 %, noe som er totalt uten betydning for noe som helst.
  …….Det som blir ansett som riktig temperatur for 100 år siden, basert på de målinger som ble foretatt den gang, er kun et grovt anslag av hva den riktige gjennomsnitts temperatur var for 100 år siden. Dagens teknologi som fra satellitter kan måle en ganske nøyaktig gjennomsnitts temperatur er overhodet ikke sammenliknbar med tidligere tiders enkle målemetoder.
  Hvordan kan noen påstå temperaturen har steget eller sunket eksempelvis 0,5 eller 1 grad de siste 100 år når de baserer sine påstander på vidt forskjellige målinger foretatt på forskjellige steder med forskjellige typer instrumenter og teknologier? ‘
  ebnorge.no/hva-er-en-temperatur-og-hvordan-males-en-riktig-temperatur-er-det-mulig-a-fastsla-riktig-temperatur-ved-a-lese-av-ett-malepunkt/

  Svar
 • Nå bør vi snakke om klimakrise i Norge. :

  ‘Med unntak av ytterst på kysten i Vestland og Rogaland, meldes det om minusgrader, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed.
  Ifølge statsmeteorologen er dette starten på en lengre kuldeperiode. Det skal være kaldt hele uken, og kanskje også ut i neste uke.’
  nrk.no/innlandet/det-er-kuldegrader-de-fleste-steder-i-landet-_-og-kulden-ser-ikke-ut-til-a-gi-slipp-med-det-forste-1.16323446

  Svar
  • Minus 8, i mars 2023 på Østlandet nå. Det er kaldt!

   Hvor i helvete blir det av klimakrisen? 🙂

   Det er pluss 25 på GranCanari, – som normalt .
   – Men alikkavæl !

   Og Støre du vil fortsatt ta CO2-avgift på norsk vannkraft i vinterlandet Norge ?

   Hvor mye har dette politiske tullballet kostet oss, i penger og velferd.?

   Fei gærningene ut.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Har han rett eller er det en frekkhet?

Uttalelse fra Wenbin i Kinas UD: USA er krigshisser nr. 1 i verden.

Forrige innlegg

Med Norges Bank og Jens Stoltenberg som viktige aktører:

Norge som Europas røverstat?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.