POSTED IN Korrupsjon

Hvor går grensene mellom vennetjenester og korrupsjon?

Er dette korrupsjon på norsk?

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Korrupsjon på norsk med bakteppe

Trond Ali Linstad

Sentrale norske politikere bedriver korrupsjon! De henter fordel og får posisjon – og de legger forhold til rette for selv å motta penger – i kraft av stillingen de har. De oppmuntrer ved rollen sin, til fordeler, snakker om møter og avtaler med lobbyister. (Dagbladet) De er «korrupte» per definisjon! (Se definisjon under.) Men er det, i denne saken, et bakteppe?

Korrupsjon

Kjell Magne Bondevik. «Bondevik fikk millioner, kontaktet Ropstad.» (Dagbladet) Erna Solberg taler på et møte arrangert av den saudiske organisasjonen som har «kjøpt seg inn» for talen. 

Kjell Magne Bondevik har mottatt flere millioner kroner fra Saudi-Arabia for å drive «lobbyvirksomhet i Norge». (Dagbladet)

 • Bondevik har skaffet representanten fra Saudi-Arabia, kontakt med norske ledere – blant annet statsminister Erna Solberg og daværende barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. (Dagbladet)
 • Det har skjedd på urettmessig vis, til fordel for en selv og sin egen organisasjon. (Jf. Bondevik)
 • Kort tid etter at Bondevik og Oslosenteret fikk millionbeløp fra Saudi-Arabia, kontaktet Bondevik religionsminister Kjell Ingolf Ropstad – som sa ja til å møte organisasjonens leder i Norge. (Dagbladet)
 • «Ingen skal kunne betale seg til møter med norske statsråder.» (Anniken Huitfeldt, Ap.)

Konklusjon: Kjell Magne Bondevik, tidligere statsminister og leder for Kristelig Folkeparti, har brukt sin posisjon og rolle for å legge forhold til rette for selv å motta penger. Det er korrupsjon. (Jf. definisjonen) Han har brakt flere inn i et korrumperende forhold i saken.

Kjell Ingolf Ropstad spilte med, etter at Kjell Magne Bondevik hadde fått millionbeløp fra Saudi-Arabia. 

 • Kjell Ingolf Ropstad sa ja til et personlig møte den saudiske organisasjonens leder i Norge.
 • Ropstad som minister, lot seg bruke i Saudi-Arabias «lobbyvirksomhet».
 • Påvirkning og anbefaling fra vennen Kjell Magne Bondevik – med egne økonomiske interesser – kan ha spilt en rolle

Konklusjon: Kjell Ingolf Ropstad, daværende minister, hjalp til med å gi Bondevik prestisje i Bondeviks forbindelse med Saudi-Arabia på utsiden av en ministers virksomhet. Ropstad bisto i korrupsjonen, med fordeler gitt til Bondevik. Loven bruker ordet «passiv korrupsjon.» 

Erna Solberg lot seg bruke av den saudiske organisasjonen og personene rundt den.

 • Erna Solberg åpnet døra for påvirkning av Saudi-Arabia, drevet fram av private kontakter.
 • Det skjedde på urettmessig vis, der penger i siste instans lå til grunn.
 • Kolleger og påvirkere til Erna Solberg har tjent penger og oppnådd andre private fordeler ved at Erna Solberg var imøtekommende til dem.
 • «Slik fikk de Erna på talerstolen.» (Dagbladet)

Konklusjon: Erna Solberg ga velvillig støtte til en annen makt, Saudi-Arabia, med bindeledd gitt personlige fordeler utenom reglene. Hun åpnet døra for lobbyister uten kritiske betenkninger – ga prestisje og legitimering til lobbyistene Fordeler ble gitt en utenforstående makt. Hun ga ved sin maktrolle fordeler utenom reglene til andre. En form for «passiv korrupsjon»?

Stiftelsen «Dialog for fred» på Saudi-Arabias premisser

Pådriver for hele virksomheten er stiftelsen «Dialog for fred», betalt av Saudi-Arabia. Aamir J, Sheikh er leder for den. Stiftelsen har offisielt som oppgave å arbeide for «interreligiøs dialog, forsoning og fred» og spesielt for «Midtøsten». Det skjer fullt og helt på Saudi-Arabias premisser.

Bakteppe

Aktuell politikk for Saudi-Arabia? Dialog og samarbeid med Israel! Neglisjering av palestinske rettigheter, aksept av israelsk og amerikansk dominans i Midtøsten med en rolle også for Saudi-Arabia. Tiltalende for Bondevik og andre norske krefter! 

En «jødisk leder» skal være med (Dagbladet). Han vil ikke si navnet. Skal vi gjette? Michael Melchior! Overrabbiner ved synagogen i Oslo. Årevis minister i Israelske regjeringer – medansvarlig for massakre og rasisme mot palestinere! «Dialog for fred»? Nei, fortsatt urettferdighet og krig! Aamir J. Sheikh vil gi Melchior en pris – med saudi-penger! Del av «bakteppet» for det som skjer.

Korrupsjon, definisjon

Korrupsjon (fra latin corrumpere, «misbruke», «ødelegge») er å bestikke eller motta bestikkelser, i form av penger, gaver eller tjenester, for at en person i en maktrolle skal gi en annen person fordeler utenom reglene. Korrupsjon skjer når en person i en betrodd stilling eller verv, privat eller offentlig, setter ansvaret og forpliktelsene som er knyttet til stillingen eller vervet til side og misbruker makten som ligger i stillingen eller vervet, og ved dette oppnår enten en privat fordel eller belønning, eller urettmessig tilstreber en fordel til egen organisasjon eller firma. Dette er definisjonen på korrupsjon fastsatt av Næringslivets Hovedorganisasjon i Norge. Både den som gir og den som mottar en slik fordel eller belønning, er korrupt. (Kilde: fremmedord.org)

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Veldig viktig og godt innlegg. Saudi Arabia ønsker tydelig å spille en mer betydelig geopolitisk rolle både militært og maktpolitisk og Bondevik stiller seg til disposisjon. Nå vil ikke Bondevik kommentere saken for han vil ikke avsløre hvor mye han skader Norge og hvor mye han hjelper Saudi Arabia sine interesser. Det som er tydelig er at Saudi Arabia som gjennytelse fremmer Bondeviks økonomiske interesser og da er det korrupsjon.

  Svar
 • Wasan Totland
  12 oktober 2021 12:01

  Etter at Solberg var på møtene i Juni 2020 presenterte hun tiltak mot muslimhets.

  Svar
 • Saudi-Arabia er litt som Israel: Har en finger borti alt. Og begge er så dyktig at de ikke blir avslørt.

  Svar
 • Saudi-Arabia har et større militær budsjett enn Russland. 40 % av budsjettet går til å kjøpe atomvåpen og lang og mellom distanse missiler med atomstridshoder fra Kina og Pakistan. Disse bærerakettene kan nå hele Europa. Israel samarbeider også med Saudi Arabia i opplæring i atomvåpen teknologi. I krigen mot Jemen bruker Saudi Arabia utenlandske leiesoldater og amerikanske bomber.
  Når Bondevik samarbeider og blir betalt fra et slikt land bør alle varsellamper lyse.

  Svar
 • Og vi vet nå at ikke bare Rostad, men flere politikere, lyver og bedrar for å tjene noen penger på både boforhold og reiseregninger. De lar seg altså lett kjøpe av Faan for å tjene en slant.
  Så sitter de altså fortsatt i posisjon og kan også kjøpes av andre politiske krefter fra andre nasjoner som ønsker politisk makt i Norge.
  Men blir disse trojanske hestene avskjediget og/eller dømt av domstoler etter lover som rammer vanlige innbyggere?
  Jørgen hattemaker og kong Salomo, igjen!
  Eller enkelt. Råttenskap/korrupsjon.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Politistyrken i USA svekkes nå kritisk.

I Seattle risikerer en at 40% av politiet får sparken fordi de ikke vil ta vaksinen.

Forrige innlegg

Ny nettside for kritiske stemmer innen rettsvesen etter koronatiltakene:

Vi savner diskusjon om hensiktsmessigheten med tiltakene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.