Filippinene: Duterte må bestemme seg.
New Zealand og Kina inngikk denne uke en handelsavtale, der tømmer, meieriprodukter og fisk er New Zealands viktigste salgsprodukter, (Vi var på Nordøya i 2011. Subtropisk med frukt- og grønnsakåkrer inkl. vingårder nord for den største byen Auckland. Lenger sør kjøtt- og melkegårder med granskog i liene omkring).
New Zealand er tradisjonelt Australias faste følge i politikk og militær virksomhet. Etter at handelsavtalen med Kina ble undertegnet, har den frittalende statsminister, Jacinda Ardern, uttalt: «Australia bør forholde seg til Kina slik New Zealand gjør!» (Underforstått som Willy Brandts Realpolitik) Reaksjon fra Australia er ikke oppfattet.



Her refereres i nettavisene at utenriksminister Locsin har snakket med den nye utenriksministeren i USA. Den gamle leksa om at USA vil forsvare Filipinenes rettigheter i strid med Kina er gjentatt.
China Daily skrev i går at protestene mot Kinas vilje til å hevde sjøgrensene i Sør-Kinahavet, og slik utestenge fiskefartøyer fra tradisjonelle fiskefelter bare har som hensikt å blidgjøre opposisjonen her i landet.
Ordkrigen fortsetter, president Duterte synes å svette mye: Hvilket standpunkt skal han ta?
Dersom han innser realitetene med de enorme kinesike kapitaloverføringene til dette landet i form av planlagte prosjekter, velger han Kina.
I tradisjonell filippinsk politikk som går ut på å ikke ta avgjørelser i viktige saker, for ikke å skade korrupsjonsforbindelsene til andre sentrale politikere i både posisjon- og opposisjon, ser vi nok en gang en ‘tja’-holdning.



Utslagsgivende vil bli resultatet av samtalene Duterte hadde med utenriksminister Wang Yi. Og bakom suser USA.
Dersom Kina har satt som betingelse for å gå videre med de planlagte store investeringene her i landet, at avtalen med USA om Visiting Forces sies opp i kommende februar må han ta et valg.
I februar vil vi se resultatet: Utbygging av dette tilbakestående landet, eller fortsatt fall mot den store sumpen? Eks: På PISA-testene er Filipinene siste land av alle deltakere.
Pensjonert oberstløytnant Einar Magnus Ødegård. (Fra Filippinene)
Forsidebilde: Vladislav Babienko
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 161 ganger.
1 kommentar. Leave new
Vi ser nå hva utbygging av tilbakestående land fører til. Et eksempel er Cambodia. Det er ikke alle som vil ha utslettet sin kultur.