POSTED IN Endring av politikken, Olje-Energi, Økonomi

Grønt skifte, karbonskatt og høye energipriser:

Dreper industrien i Europa.

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Europas aluminiumsindustri på sotteseng

Av Jan Herdal

De siste 20 år er produksjonen av aluminium i Europa redusert med en tredel, mens verdensproduksjonen nesten er tredoblet. Nå går mye av gjenværende produksjon på sparebluss, og den kommer neppe til å overleve det grønne skiftet og dagens energipriser særlig lenge.

Deler av Europas største aluminiumsmelteverk i franske Dunkerque har stått stille i flere uker. Årsaken er vinterens strømsjokk, ifølge FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung). Noen bedring er ikke i sikte. Situasjonen er alvorlig. Ledelsen håper på lavere strømpris i april.

Myndighetene har senket energiskatten, og Frankrikes to siste aluminiumsverk får dessuten støtte gjennom spesialordningen Arenh, som halverer strømprisen. Regningen går til det statlige energiselskapet EDF, som må kjøpe strøm til markedspris. EDF er nedsyltet i gjeld fra før.

Det går ikke mye bedre andre steder i Europa. Alcoa i Spania og Alro i Romania har redusert produksjonen. Aldel i Nederland sto nylig foran sin tredje insolvens på 10 år. Fabrikken ble reddet med et nødskrik i desember, men en tredel av de ansatte må gå.

Aldel, største arbeidsplass i det nordøstlige Nederland, ble etablert på grunnlag av billig gass fra det i sin tid enorme gassfeltet Groeningen, som har vært i fall lenge. Det er gass igjen, men produksjonen fra feltet fases ut politisk, da uttappingen skal ha medført jordskjelv i området.

Ifølge FAZ er produksjonen i de tyske Trimet-smelteverkene redusert med 30 prosent. Bestillinger fra nye kunder må avvises. Man forsøker å hangle seg gjennom krisa. Strømkostnaden har økt til 60-70 prosent av sluttprisen på aluminium.

Overtar Kina også denne produksjonen?

De tyske bransjefolkene legger ikke skjul på at konkurransen kommer fra Kina og andre land som har tilgang til rimelig kullkraft, uten karbonskatt. Men de er også bekymret for subsidiene i Frankrike, og mener at tysk industri trenger det samme.

Dermed kan grunnlaget for et subsidiekappløp være lagt. Det er ikke holdbart i lengden. Kraftkrevende industri forutsetter rimelig kraft, framstilt av effektive kraftverk. Alt annet er dømt til å mislykkes i en internasjonal konkurransesituasjon.

Kraftkrevende industri er spesielt utsatt, men all produksjon rammes av EUs katastrofale energipolitikk, for ikke å snakke om husholdningene. Situasjonen er dyster, og framtida skremmende, for det er ingen tegn til at makteliten vil endre kurs. 

Det er i ferd med å gå riktig ille i Europa nå. Men politikerne regner vel med å klare seg.1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 802 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Det «grønne» skiftet har lite og ingenting med klima eller miljø å gjøre akkurat som corona hysteriet og corona vaksinene har lite og ingenting med helse å gjøre…

  Det det egentlig handler om er korrupsjon for makt og penger og «the great reset». De hyper-rike som har den egentlige makten i verden ønsker å ødelegge økonomien til øvre middelklasse og lavere samt nullstille økonomien og bane vei for den et nytt verdens omspenende økonomisk system (praksis fascistisk totalitær politistat communisme) hvor «du vil eie ingenting og være lykkelig» (you will own nothing and be happy).

  Svar
  • Tosk

   Du er bare for dum

   Svar
   • Ditt bidrag forteller meg, at du med høy signifikans, kvalifiserer til en betegnelse «nyttig idiot» for gjennomføring av det “grønne” skiftet. Ett skifte som ikke gir renere klode, men en plan som bringer oss mot ett totalitært samfunn med en rik elite på toppen.

    Svar
   • Prøv å argumentere. Utskjelling er ikke ønskelig.

    Svar
   • Tosken svarer...
    1 februar 2022 11:03

    Wow «Tosk Du er bare for dum» er det beste argumentet jeg har hørt noensinne 🙂 En enkel seting så full av logiske argumenter som virkelig forklarer i detalj hva du står for. Jeg må bare bukke dypt i støvet og si du vinner debatten totalt. Ren utklassing…

    Svar
   • Les deg upp før du kaller andre for "tosk"...
    1 februar 2022 11:06

    Les boken kalt «the great reset» skrevet av WEF lederen Klaus Schwab og så kan du komme tilbake og fortelle meg om du fortsatt synes det overfor er «tosk»…

    Svar
 • Kommende matmangel.
  Jeg spår en fremtidig sterk reduksjon i tilgangen på aluminium næringsmiddel-emballasje. Se dette i sammenheng med med et kommende forbud mot plastemballasje (noe som er innført flere steder) så har våre matprodusenter et stort problem, om det ikke forskes frem alternativer ti disse to råvarene.
  Verdens matproduksjon er nå under angrep fra flere hold, skjønt alle trådene fører til det samme globalist-nøstet i Davos (WEF). Nedleggelsen av Norges kornlagere samt myndighetenes produksjonsfiendtlige jordbrukspolitikk bekrefter denne agendaen til fulle.

  Svar
 • THE GREAT RESET!
  2 februar 2022 9:44

  Å drepe industrien og økonomien til alle bortsett fra de superrike er en politikk som globalistene fører med viten og vilje… De har LENGE ønsket å bli kvitt den øvre middelklassen og lavere. Det er slike planer som legges i Davos og lignende møter for korrupte skurker av noen «ledere».

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post
Maskebruk har store negative konsekvenser I Interaksjon med spedbarn er ansiktsgjenkjenning fundamentalt.
Previous Post

Geopolitikk når verden endres

Putin, smartere enn norske journalister forstår

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.