POSTED IN Klima, Olje-Energi

Grønn politikk er stein død.

Kullkraftverkene fyres opp over hele verden.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Også Biden fyrer opp kullkraftverkene

Av Jan Herdal 

Jan Herdal

Ikke bare er USA igjen blitt nettoimportør av olje i år. Gassprisen er doblet. Resultat: USA fyrer opp flere av sin kullkraftverk. President Joe Biden kan trøste seg med at han ikke er den første som får sin egen «fossil»-fiendtlige politikk midt i fleisen.

Gasskraft har vært svært populært i USA på grunn av rikelige forsyninger med rimelig naturgass. I fjor utgjorde gass hele 39 prosent av kraftmiksen. Nå anslår energidepartementets statistikkontor EIA at andelen vil synke til 36 prosent i år og 35 prosent neste år.

Hovedårsaken er at kull er blitt billigere enn gass. EIA regner med at kull vil øke sin andel av kraftmiksen fra 20 prosent i fjor til 23 prosent i år, for så å falle tilbake til 22 prosent til neste år. Bruken av kull i kraftverkene antas å øke med 80 millioner tonn i år, opp 18 prosent fra i fjor.

Det skal være første gang siden 2014 at kullkraftverkene øker sin andel av kraftmiksen i USA.

Fornybart, inkludert vannkraft, forventes å levere 20 prosent i år. Dermed er kull igjen større enn fornybart i USA. Atomkraft utgjør også ca. 20 prosent.

three white-and-brown smoke

EIA mener at kullkraftverkene ikke har økt så mye som forventet i forhold til gass, og at dette kan skyldes forsyningsproblemer og små kullagre.

Kina på sin side bygget formidable 38,4 gigawatt ny kullkraftkapasitet i fjor, tre ganger så mye som ble satt i drift i resten av verden. Netto kapasitetsøkning er 29,8 GW. 

Det betyr at Kina i 2020 faset ut gamle og skitne kullkraftverk tilsvarende nesten 9 GW. Dette er viktig for å bedre den lokale luftkvaliteten i byene, som flere steder er direkte helsefarlig.

I vesten skal det i 2020 ifølge tenketanker være nedlagt kullkraftverk tilsvarende vel 17 GW. Det er mindre enn Kinas netto utbygging. Mange av kraftverkene som legges ned i vest er hypermoderne anlegg som knapt nok forurenser omgivelsene i det hele tatt.

Forsidebilde: Loïc Manegarium

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Otto Støver
  14 november 2021 9:06

  Det hele er ganske enkelt å forstå. Drøyt 80% av den energi som sørger for mat på bordet, tjenester som elektrisitet, helse, forsvar, redning og vanlige forbruksvarer kommer fra kull, olje og gass. Da er det innlysende at det blir total krise dersom disse energier skulle bli borte eller vesentlig dyrere. Minst 6 av klodens 8 milliarder ville dødd ganske fort dersom fossile energier ble borte. Og ikke ville det være energi til å sette opp de såkalte grønne energiene, sol og vind.

  De fleste ser å at de ikke er grønne i det hele tatt, men noen politikere og diverse klimareligiøse organisasjoner pluss media er totalt uforstående til at verden går videre og at det ikke ER noen klimakrise noe sted. Ikke er det særlig sannsynlig at litt varmere klima vil være noe problem vi ikke kan håndtere. Kulde er et større problem, men det snakker man ikke om.

  Svar
 • Man sier at vår tids største problem er global oppvarming og klimagassutslipp bla CO2-utslipp.
  Men hva gjør man i Tyskland og EU med dette? Man skal legge ned alle sine CO2-frie atomkraftverk (hvis man mener at atomkraft er et større problem enn global oppvarming som bør man i det minste kunne si dette).
  Men nå ser det ut som det er i ferd med å skje endringer, Frankrike og mange andre i EU går nå inn for å bygge nye atomkraftverk.

  Men man er fremdeles villig til å bruke store mengder med strøm på produksjon av kryptovaluta og det digitale skifte (bla til streaming og selvkjørende biler). Dette til tross for at det haster med å få til overgang til el-biler og å gjennomføre omfattende elektrifisering av mye forskjellig som vil kreve store mengder med strøm.

  Svar
 • Petter Tuvnes
  16 november 2021 20:45

  Tull «at det haster med å få til overgang til el-biler og å gjennomføre omfattende elektrifisering av mye forskjellig som vil kreve store mengder med strøm.
  FORDI:
  Ingen bevis for at utslipp av CO2 gir målbare endringer i klima:
  https://www.klimarealistene.com/2020/01/24/ingen-bevis-for-malbare-co2-bidrag/
  Jorden er flat i FNs drivhusmodell.
  https://derimot.no/modeller-til-besvaer-jorden-er-flat-i-fns-drivhusmodell/
  Hvor er klimakrisen?
  https://resett.no/2021/05/06/hvor-er-klimakrisen/

  Svar
 • CO2 er en reurs for plantevekst, grønnere jord.

  Vil det snart være en resurs også som føde for (annen) mat?
  Istedet for fordyrende klimakvoter og avgifter, vil vi etterhvert etterspørre og importere CO2 som vekstmedium for fiskefor?

  ‘ Dette betyr at 150.000 tonn CO2 omdannes til klimavennlig algebiomasse hvert år. Et råstoff som kan brukes til en rekke nyttige produkter, f.eks. Omega3-rikt laksefor.’
  https://forskersonen.no/klima-meninger-miljo/mikroalger-omdanner-fabrikkroyk-til-mat-slik-kan-smelteverk-halvere-utslipp/1937552

  – Men da blir det vel skattebelagt, slik at det fordyrer maten vår, igjen. ;-)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Klimakonferansen i Glasgow:Tomme ord og uforpliktende formuleringer.

Det er det grønne skiftet som er det store problemet.

Forrige innlegg

Diktaturet nærmer seg.

I Latvia nektes parlamentsmedlemmer å delta hvis de ikke er vaksinert.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.