POSTED IN Tyrkia

Gangster med god greie på sakene:

Nær forbindelse mellom mafiaen og den tyrkiske politiske eliten.

0
Print Friendly, PDF & Email

Tyrkisk mafiasjef utvider sine beskyldninger til å omfatte NATO-krigene i Syria og Libya

Sedat Peker
Bilde: godeste Sedat Peker

av Barış Demir

Den høyreekstreme gangsteren Sedat Peker sine videoer, der han kommer med detaljerte påstander om tilknytningene mellom mafiaen og Tyrkias politiske etablissement, fortsetter å skake president Recep Tayyip Erdoğans regjering og hans Parti for Rettferdighet og Utvikling (AKP).
______________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Midt i Fleisen
______________________________________________________________________________

Hans nyligste videoer har tatt for seg tyrkisk deltagelse i USA-ledede kriger i Midtøsten og Nord-Afrika, og Erdoğans AKP-regjerings resulterende konflikter med landets imperialistiske NATO-«allierte». Med nesten 80 millioner visninger fokuserer Pekers videoer på konflikter innen det tyrkiske statsapparatet og på den nærmeste kretsen rundt Erdoğan.

På plakatene på kjøretøyene står det «Dusinvis av 4×4 terrengkjøretøy fra Sedat Peker til Free Syrian Army – Den frie syriske armé. [Foto lagt ut av Peker på Instagram, i mars 2018]

Peker, som ikke har målrettet Erdoğan direkte, men så langt kun hans medarbeidere, sa nylig at han vil ta for seg Erdoğan direkte i sitt neste filmklipp: «Vår president, bror Tayyip, kalte meg en internasjonal konspirasjon, uten å nevne mitt navn. Når møttes vi, når var vi ansikt til ansikt, det vil jeg forklare i neste video. Du er vår storebror. Vi skal ta våre avskjeder.»

Han sa at han ville legg ut denne videoen etter Erdoğans møte med USAs president Joe Biden den 14. juni, og pekte på den internasjonale karakteren av kampanjen han fører.

Midt i en stadig større økonomisk krise og et voksende sosialt raseri, som forverres av den morderiske responsen på pandemien, undergraver Pekers påstander Erdoğan og hans regjeringsparti AKP. Innvirkningene tvang til slutt Erdoğan, som har forholdt seg taus i flere uker, til å avgi en uttalelse der han forsvarer innenriksminister Süleyman Soylu. Erdoğan beskrev Pekers beskyldninger som del av en internasjonal sammensvergelse for å styrte hans regjering.

Da han uttalte seg i slutten av mai, sa Erdoğan: «Vi har stått sammen med vår innenriksminister [Soylu] i hans kamp mot kriminelle, og terroristgrupper; vi er fortsatt ved hans side, og vil stå sammen med ham.» Han sa: «Disse [videoene] er organisert av internasjonale organisasjoner under forskjellige navn,» og la til: «Vi skal bringe disse kriminelle til vårt land og overlevere dem til rettsapparatet.»

Erdoğan angrep landets opposisjonspartier og hevdet at de stoler på Pekers «bakvaskelser», etter at Kemal Kılıçdaroğlu, partileder for opposisjonens Republikanske Folkeparti (CHP), på tirsdag sa: «Den tredje partneren i Folkets Allianse [mellom AKP og MHP, regjeringspartiets høyreekstreme allierte Nasjonalistbevegelsens Parti] er mafiaen.»

Recep Tayyip Erdoğan – Wikipedia
Recep Tayyip Erdoğan er en tyrkisk politiker. Han var Tyrkias statsminister fra 14. mars 2003 til 28. august 2014, og har vært Tyrkias president siden 28. august 2014. Han var leder av Rettferdighets- og utviklingspartiet. Wikipedia

Soylu sa i en fjernsynsopptreden den 25. mai: «Jeg er ikke motivet, målskiva er Tyrkia. Deres påstander og bakvaskelser er helt tomme, men de retter seg mot staten.» Han knyttet denne angivelige operasjonen til konflikter mellom Ankaras interesser og amerikanske kriger i Midtøsten.

Han sa: «I dag er det et forsøk på å etablere en stat i det nordlige Syria. Antallet amerikanske baser i Syria økte i årene 2020 og 2021 fra 6 til 14. Det finner også sted et økonomisk angrep mot Tyrkia. De ønsker å se Tyrkia falle til en posisjon lik land som Syria, Libanon og Irak. Dagene 17. til 25. desember [korrupsjonskandale], dagene 6. og 7. oktober [Kobane-protesterer i Tyrkia] og [det NATO-støttede kuppforsøket] dagen 15. juli [i 2016] … I alle disse hendelsene ble Tyrkia gjort til gjenstand for en operasjon.»

Peker slapp sist lørdag en video fra en Facetime-samtale med Serdar Ekşi, mannen til Erdoğans niese, der de diskuterte våpenleveranser til Al Qaida-tilknyttede islamistmilitser i Syria. Under den vennligsinnede videosamtalen sa Ekşi at han møtte «Pelikanister», og han ba Peker om ikke å komme med ytterligere uttalelser om denne gruppa. «Pelikanistene» blir beskrevet som en fraksjon innen AKP, som inkluderer Erdoğans svigersønn og tidligere finansminister, Berat Albayrak.

I hans åttende video diskuterte Peker påståtte tyrkiske våpenleveranser til Al Nusra, Al Qaida-greina i Syria, som er støttet av NATO-makter og Gulf-monarkier.

Det er et ubestridelig faktum at i krigen i Syria er NATO-støttede islamistgrupper bevæpnet og finansiert av CIA, Gulf-monarkiene og Tyrkia. Det er også kjent at CIA og det tyrkiske nasjonale etterretningsbyrået (MİT) har besørget lastebillass med våpen. I 2014, midt under dype konflikter i den tyrkiske herskende klassen, pågrep en Gendarmerie-operasjon lastebiler som angivelig tilhørte MİT. I hans uttalelse hevder Peker at etter at MİT-lastebilene ble avslørt forberedte han et prosjekt for å besørge «UAV-er (dvs. droner), klær, radioer, skudddsikre vester – men de er for mange i antall, nok for alle krigerne der.»

«Vi snakket prosjektet med en parlamentarikervenn. Han formidlet denne ideen til de nødvendige offisielle embetsmennene. Og så sa de: ‘Vi kan gi deg ekstra lastebiler, og de kan dra sammen med dine lastebiler,’» sa han, før han la til: «Vi sendte alt utstyret. Men andre kjøretøy skulle [til Syria] under mitt navn. Vi trodde at disse skulle til turkmenere andre steder. Vi visste ikke hva som var oppå dem. Jeg mener, det var våpen.»

Peker påsto bare at den operasjonen ikke var organisert av MİT, men av SADAT. Selskapet International Defense Consulting Construction Industry and Trade Inc. (SADAT) ble grunnlagt i 2012, og definerer seg selv som «et selskap som tilbyr rådgivning og militær opplæring innen forsvarsfeltet». Det ryktes at det driver operasjoner i mange regioner, i den tyrkiske statens interesse.

SADAT bedriver militære rådgivningsaktiviteter i minst 22 muslimske land, ifølge den franske etterretningstjenestens tankesmie Cf2r. Det er også påstander om at SADAT har støttet styrkene som slåss mot den fransk- og russisk-støttede LNA-hæren til Khalifa Haftar i Libya. Det føderale russiske nyhetsbyrået hevdet at SADAT-team brakte Den frie syriske armé-militser til Libya for å bekjempe Haftars styrker. SADAT-grunnleggeren Adnan Tanrıverdi ble en av Erdoğans mest prominente rådgivere etter NATO-kuppet i Tyrkia i 2016.

Peker påsto også at avgangen til Fayez al-Sarraj, statsministeren for den Tyrkia-støttede libyske GNA-regjeringen for nasjonal forsoning, var forårsaket av harme innen libyske forretningskretser på anbud som ble tildelt tyrkiske selskaper. «Vår president sa til ham [Sarraj]: ‘La disse anbudene bli gitt til disse og disse selskapene.’ Så sa han [Sarraj] opp, alle spurte hvorfor han trakk seg, og jeg visste heller ikke. Jeg har nettopp fått vite det.»

Foreign states fuel Libyan conflict: Arab League envoy
Libya-konflikten som Tyrkia er dypt involvert i ved bruk av jihadister dreier seg om å få kontroll over landets ressurser, ikke minst oljen.

Tidlig i fjor sendte Tyrkia soldater og islamist-opprørere for å støtte Sarrajs Tripoli-baserte GNA-regjering – Government of National Accord. Haftars LNA-hær – Libyan National Army – ble på sin side støttet av Egypt, Saudi-Arabia, Russland, Frankrike og De forente arabiske emirater (UAE), der Peker angivelig oppholder seg. Slike konflikter  om olje og strategisk fordel i Libya og i det østlige Middelhavet, har flere ganger forårsaket eksplosive konfrontasjoner mellom franske og tyrkiske skip i regionen.

NATO-kriger i Syria og Libya førte til en pågående konflikt mellom Ankara og Tyrkias imperialist-allierte, så vel som de pågående konfliktene innen den tyrkiske herskende klassen.

Trekkene til Washington og de andre vesentlige imperialistmaktene om å snu ryggen til islamistmilitser og begynne å bruke kurdiske nasjonalistmilitser som deres viktigste stedfortreder-styrker i Syria framprovoserte en bitter konflikt med AKP-regjeringen. Denne uenigheten kulminerte i det NATO-støttede kuppforsøket i 2016, da Erdoğans regjering etablerte nærmere relasjoner til Kina og Russland, USAs viktigste rivaler.

Bare få uker etter det mislykkede NATO-støttede kuppforsøket for å få veltet Erdoğan beordret han den første tyrkiske invasjonen av Syria, Operation Euphrates Shield, rettet mot de USA-støttede kurdiske nasjonaliststyrkene Folkets beskyttelsesenheter (YGP). Dette ble etterfulgt av flere tyrkiske militæroperasjoner for å knuse den kurdisk-ledede proto-staten der, og få jaget YPG-militser tilknyttet Kurdistans Arbeiderparti (PKK) ut av regionen.

Pekers påstander kan ikke vurderes skilt fra den 30 år lange imperialistiske krigen og ødeleggelsen av Midtøsten, der hele det tyrkiske politiske etablissementet er medskyldige. Som World Socialist Web Site har forklart, uttaler ikke Peker seg som en venn av arbeiderklassen. Det avgjørende spørsmålet er arbeiderklassens uavhengige og internasjonale mobilisering, mot imperialismen og alle av borgerskapets fraksjoner.

Knut Lindtner har lagt til noen bilder m/tekst.


Med velvillig tillatelse fra World Socialist Web Site. Oversatt av Knut R for WSWS.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det går ikke USAs vei nå.

Pakistan vil ikke ha CIA i landet.

Forrige innlegg

Generalforsamlinga i OBOS:

Å komme opposisjonen i møte var å feie den av banen. 20 prosent stemte for å avsette konserndirektøren. Gjennom de ansatte kontrollerer nå konserndirektøren OBOS.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.