POSTED IN Russland, Sanksjoner

Fullstendig mislykket sanksjonspolitikk.

India har overtatt EUs oljekjøp fra Russland.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Russland Indias største oljeleverandør

Av Jan Herdal

En verden i fundamental endring: Med 8 prosent vekst fra måneden før til 946 000 fat/dag ble Russland i oktober Indias største oljeleverandør med en andel på 22 prosent, foran Irak med 20,5 prosent og Saudi-Arabia 16 prosent.

Så seint som i mars kjøpte India nesten ikke olje fra Russland. Nå kjøper de mer enn EU, som strammer sanksjonsskruen, og nesten like mye som Kina. Til sammen avtar de to nå om lag 50 prosent av Russlands skipsbaserte eksportolje, ifølge BBC.

India har ca. 1,4 mrd. innbyggere mot EUs 450 millioner, er i sterk vekst og har et skrikende behov for energi. India blåser de vestlige sanksjonene en lang marsj, og sier at de gjerne vil investere i russiske olje- og gassprosjekter. Det viktigste her er Sakalin-1, der også Japan er med.

Ellers, hvordan runde sanksjoner? Dette er bare ett lite eksempel:

I USA er raffinerte oljeprodukter unntatt fra sanksjonene. På denne ferske WSJ-videoen kan vi more oss over hvordan det russiske oljeselskapet Lukoil importerer råolje fra Russland, raffinerer oljen i sitt raffineri på Sicilia, og selger de «italienske» produktene til USA.

Hvordan går det med de vestlige gassanksjonene mot Russland? Bloomberg skrev 2. november at de russiske LNG-leveransene økte til høyeste nivå siden mars og nær rekord i oktober, noe som viser «hvordan verden sliter med å redusere sin avhengighet» av den store leverandøren før vinteren.

Russia to lead Sakhalin-1 as Exxon cuts and runs – Asia Times
Fra Sakhalin-1 prosjektet

De største kundene er Frankrike, Kina og Japan. Russland bygger ut sin LNG-kapasitet, dvs. naturgass nedkjølt til flytene form og fraktet på skip. Den kan imidlertid ikke konkurrere prismessig med rørgass, og vil heller ikke kunne avta gassressursene som EU nå gir avkall på.

Permanent flytting av gassleveranser fra Europa til Asia planlegges. Det er en prosess som i hvert fall delvis vil måtte ta tid, men som ifølge president Vladimir Putin vil bli svært smertelig for de som har framtvunget den.

Putin går inn for økt innenlandsk forbruk, både til private og næringsliv. I tillegg må infrastrukturprosjekter påskyndes – jernbane, rørledninger, havner – som på kortere sikt vil gjøre det mulig å omdirigere både olje- og gasseksport fra vest til voksende markeder i Sør og Øst.

– Samtidig må vi tenke mer langsiktig. Vi må sammen med olje- og gasselskapene trekke opp framtidige planer for å utviklingen av eksportinfrastruktur til land i Afrika, Latin-Amerika og Asia-Stillehavs-området, sier han.

Russland mener alvor. Det har det globale sør oppfattet.

Det er en ny verden vi ser konturene av.  Slik sett er Ukraina et tragisk sideshow.1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 418 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  4 november 2022 11:13

  Men avisene fortel jo at Russland er isolert i verda!

  Ei fersk avrøysting i FN om sanksjonar mot Cuba fortel ei anna soge: USA og Israel mot resten av verda.

  Kven kan me stola på i slike tider?

  Svar
 • Jeg tror Ukraina krisen ikke er et tragisk sideshow men selve rosinen i pølsa i et problem-reaksjon-løsning hvor eliten knuser europeisk middelklase. Eliten er ikke dumme, men onde.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Luftmissil-systemene til USA vil mislykkes i Ukraina.

De russiske er fullstendig overlegne.

Previous Post

Pfizer bringer tallene og dermed sannheten.

Åpent brev til assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.