POSTED IN Frankrike

Frankrike klarer ikke krigene sine lenger.

Ber om økt krigsinnsats fra USAs side.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Dette dreier seg nok ikke bare mot kamp mot islamsk ekstremisme. Det dreier seg om det gamle franske kolonisystemet. Det dreier seg om at bl.a. i Sahel-statene befinner det seg mange verdifulle ressurser. Og det dreier seg om at det koster å drive kriger, både i penger og lidelser.

Kyllinghauker har ikke den samme kraften storhauker.

Som kylling-hauk er ikke Frankrike den samme som i de koloniale velmaktsdagene. Og landet sliter som alle andre vestlige land nå med økonomien. Disse problemene er godt hjulpet til og forsterket av ødeleggende tiltak for å begrense og kontrollere et virus som er ufarlig for stort sett alle under 50 år. 

Disse Anti-virus-tiltakene ødelegger mange mennesker og næringer. De vil føre til langt med død og elendighet enn viruset. Kort og godt: Frankrike har ikke lenger de økonomiske og militære musklene som må til.

Sahel-beltet i rødbrunt.

USA har store militære muskler, men disse drives nå på ødeleggende «anabole økonomiske steroider». USA har heller ikke økonomi til kriger, men trykker og låner penger for å drive dem.

Det er ingen grunn til at ikke Biden-regjeringen vil delta i nye kriger. Alle folkene han har utnevnt til slikt er krigskåte. Spørsmålet er om de kan det.

Knut Lindtner

Frankrikes Macron ber Biden øke USAs militære innblandinger.

Frankrike vurderer å trekke tropper tilbake fra Mali.

Av Dave DeCamp

På tirsdag henvendte den franske president Emmanuel Macron seg til den nye Biden-administrasjonen og ba USA øke sin militære intervensjon i Afrika og Midt-Østen, spesielt i Irak og Syria.

Macron sier: «Jeg er sikker på at i de kommende ukene vil den nye administrasjonen bli nødt til å ta noen nøkkel-beslutninger som vil bety en større forpliktelse og årvåkenhet i kampen mot terrorister i Irak og Syria».

Frankrike er en del av den internasjonale anti-IS-koalisjonen som opererer i Irak og Syria. De franske har også kjørt seg fast i Mali, hvor de har kjempet mot islamske militante siden 2013.

Landskap i Mali

Åtte år inn i Mali-kampanjen ser Frankrike ut til å prøve å komme seg ut derfra. I øyeblikket er det rundt 5100 franske soldater Afrikas Sahel-region.

I sin tale hintet Macron om en mulig tilbaketrekking av sin tropper, en kunngjøring han er ventet å komme med neste måned.

Tidligere rapporter sier at Frankrike er ventet å trekke 600 soldater ut av Mali. Noen analytikere mistenker at en fransk tilbaketrekking fra regionen vil føre til at styrker fra USA må fylle inn tomrommet.

Frankrike har tidligere frarådet USA fra å trekke sine styrker fra denne tiårig lange konflikten. 

I november 2020 da Trump-administrasjonen annonserte at de ville trekke sine styrker tilbake, gjorde den franske utenriksministeren det klart overfor USAs utenriksminister Mike Pompeo at Paris motsetter seg USAs tilbaketrekking fra Afghanistan og Irak.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Doğukan Şahin

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Er influensaen utryddet?

Eller kalles den nå covid-19?

Forrige innlegg

Den nye USA-utenriksministeren:

Kina skal taes!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.