POSTED IN Jemen, Krig-fred

Fortsatte kamper i Jemen.

Houthiene er på offensiven.

0
Print Friendly, PDF & Email

Som vanlig holder nettstedet Antiwar.com en meget nøktern analyse og sier ikke mer enn det som fremgår av de refererte meldingene. Men tendensen er egentlig klar slik den lenge har vært. Houthi-bevegelsen (den Iran støtter) er på offensiven og Saudiene har problemer med å holde det siste brohodet i Jemen.

Vi må få føye til at det meldes om houthi-angrep med droner mot flere saudiske flyplasser (inne i Saudi-Arabia) nær grensen til Jemen selv om skadeomfanget er uklart. Men tendensen er slik den har vært i snart to år. Saudiene drives tilbake til tross for overlegne våpen, store ressurser i form av bl.a. etterretnings-støtte fra allierte (USA/Israel etc.) og en vedvarende blokade av Jemen.

brown concrete building under blue sky during daytime
Jemen har en gammel, rik kultur og ble tidligere kalt «Det lykkelige Arabia». Men det gjelder nok ikke i dag.

Jeg har tidligere antydet at jeg tror et militært nederlag i Jemen vil bidra til en mulig fremtidig oppløsning av Saudi-Arabia som sliter med store indre politiske spenninger. Khashoggi-saken (den saudiske journalisten som ble drept i det saudiske konsulatet i Istanbul) er bare toppen av isfjellet.

Utfallet av Jemenkrigen vil derfor kunne få store ringvirkninger, ikke bare lokalt men også regionalt og globalt. Saudi-Arabia er ikke bare et land i Midt-Østen, men verdens største oljeeksportør. Landet har dessuten garantert for dollarens overlegne posisjon gjennom kravet om at landets olje bare kan kjøpes i dollar. (Noe som også ble OPECs politikk).

Knut Lindtner

Minst 70 drept i kamper i Jemen rundt Maarib og Taiz

Houtiene prøver seg på to større fronter i krigen.

Av Jason Ditz.

Kampene fortsetter å rase i Jemen.

Houtibevegelsen prøver både å konsolidere seg rundt det de har vunnet nær Maarib, og de prøver seg på nye muligheter rundt den omstridte byen Taiz. Dette fører til større sammenstøt.

Taiz eller Ta’izz er en by i høylandet i Jemen. Taiz er den administrative hovedstaden i guvernementet Taizz. I 2005 hadde byen et folketall på 600 000 innbyggere. Wikipedia

I de siste få dagene rapporteres det at houtiene har hatt framgang nær Maarib langs den omstridte nordvestlige ruten. Minst 42 ble drept i kampene der sist weekend, men uten noen tilsynelatende framgang.

I mellomtiden tester houtiene forsvaret i en by som har vært splittet mellom de to sidene helt siden den saudiske invasjonen. Som vanlig er kampene intense, men det ser ikke ut til at noen av sidene har framgang der. Minst 28 krigere ble drept.

I Taiz har det vært mange kamper, men det er lite som tyder på at den fastlåste situasjonen vil bli brutt opp. På den andre siden representerer Maarib den siste byen den saudisk-støttede regjeringen fortsatt holder nord i Jemen. Og houtiene ser ut til å vinne etter hvert som de nærmer seg. Dette kan være en by som faller i dere hender.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Bilder m/tekst er lagt til av Knut Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Sverige:

I praksis et Natomedlem?

Forrige innlegg

Russland i fokus:

Antirussisk lørdag.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.