Pårørende bør kreve D-vitamin-test
Innlegget er hentet fra Mer D-vitamin!
Ved et sykehjem i en liten kommune i Norge er kommunelegen nå igang med å kurere D-vitaminmangel. Pårørende krevde at han sjekka D-vitaminnivået hos bestemor, som viste seg å D-vitaminnivå langt nede på ti-tallet. Da tok kommunelegen grep.
Ved et sykehjem i en liten kommune i Norge er kommunelegen nå igang med å kurere D-vitaminmangel. Pårørende krevde at han sjekka D-vitaminnivået hos bestemor, som viste seg å ha et D-vitaminnivå langt nede på ti-tallet. Da tok kommunelegen grep.
Legen vil absolutt ikke ha noe fokus på D-vitaminprosjektet sitt og vil ikke at vi avslører navnet på kommunen. Massetesting av D-vitaminnivå er ikke anbefalt, så han beveger seg i gråsone i forhold til regelverket. Hen er likevel glad for at pårørende bidro til å avsløre at de beboere på hjemmet har alvorlig D-vitaminmangel.
Vi har skrevet mange ganger før at D-vitamin styrer celledeling i immunceller. Den danske professoren Carsten Geisler illustrerer det med at vitamin D er immunforsvarets startbatteri. Derfor ligger beboerne på sykehjem syltynt an når de blir infisert av virus, enten det er influensa- noro- eller sars-virus.
Pårørende bør ta ansvar
Helsevesenet «tror ikke» på vitamin D og det har de formidlet til befolkningen i tiår. Derfor er det også svært få sykehjem som forsyner beboerne med vitamin D. Det kan pårørende selv gjøre noe med. Ta med en pakke D-vitamintilskudd og spander, som drops, neste gang du er på besøk.
D-vitamintilskudd blir bare lagret i kroppen, så det er ikke nødvendig å ta det hver dag. Å samle opp sju daglige doser og ta dem en gang i uka holder i massevis. Hvis det kniper, er det ikke noe problem å gi D-vitamintilskudd en gang i måneden heller. Ulempen er bare at det blir flere tabletter å svelge på en gang, siden vi ikke får kjøpt større tilskudd enn 3.200 IE vitamin D her i Norge.

Anbefaler 50.000 IE vitamin D pr. uke
Legeforeningen Endocrine Society anbefaler 50.000 IE vitamin D en gang i uka i åtte uker for å korrigere D-vitaminmangel. 100.000 IE vitamin D hver fjortende dag fungerer like bra. Da vil nivået etter åtte uker ha kommet over bunnlinja på det som Helsedirektoratet kaller optimalt nivå.
Vi trenger ikke å spise D-vitamintilskudd daglig. Kroppen gjør ikke noe annet med stoffet enn å lagre det til senere bruk. D-vitamintilskudd blir lagra i levra og fettvevet i kroppen og aktiveres av enzymer i levra før det settes i omløp i blodet. Den aktiveringa skjer sakte og er avhengig av at det er D-vitamintilskudd på lager.
Om vi fyller opp lageret med en liten dose hver dag eller en større dose hver uke spiller ingen rolle. En enkel megadose på 250.000 IE vitamin D gir optimalt D-vitaminnivå i blodet i to til tre måneder.
2.000 IE vitamin D er for lite
For å kurere D-vitaminmangelen til de eldre gir legen tilskudd på 2.000 IE vitamin D hver dag. Mye forskning viser at 2.000 IE vitamin D er alt for lite til å kunne kurere alvorlig D-vitaminmangel. Da romfartsorganisasjonen NASA testa 2.000 IE vitamin D for å finne ut hvor mye D-vitamintilskudd de må sende med astronautene ut i rommet, fant de ut at det tok fem måneder å øke nivået opp til bunnlinja på optimalt nivå.
Resultater: Ca 5 måneder etter tilskudd startet, økte nivået av vitamin D i blodet til 71 nmol/L i gruppen som fikk 2000-IU. Gruppen som fikk 1.000 IE økte til 63 nmol/L og gruppen som fikk 400 IE vitamin D i tilskudd økte til 57 nmol/L. For kontrollgruppen som ikke fikk tilskudd av vitamin D sank nivået til 34 nmol/L.
Rapport fra NASA
Likevel er 2.000 IE vitamin D bedre enn ingenting.
Helsedirektoratet fraråder leger å teste nivået av vitamin D hvis det ikke er «uttalt mangel». Det betyr at folk må bli syke før det er OK å teste D-vitaminnivå.
Pårørende kan kreve test
Hvis du har en nær og kjær på institusjon, kan du be om å få vedkommende testa for D-vitaminmangel. Vi skal ikke bo mange måneder på en institusjon uten å se snurten av verken dagslys eller næringsrik kost, før D-vitaminnivået raser.
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 309 ganger.
4 kommentarer. Leave new
Som helsefagarbeidar på sjukeheim kan eg bekrefte at pasientane faktisk får D-vitamintilskot for å behandle eller førebyggje D-vitaminmangel. Dei får derimot det reseptbelagte legemiddelet Divisun, som det blir betalt i dyre dommar for. Vanleg D-vitamin frå butikken er so å seie bannlyst.
Her er eit utdrag frå ein Hemali-artikkel om Divisun.
«Når pasienter blir syke av D-vitaminmangel og leger ikke kan behandle symptomene på andre måter, får pasientene resept på et «legemiddel» som kalles Divisun. Innholdet i Divisun er nøyaktig det samme som kroppen produserer selv i huden av kolesterol når vi soler oss. Stoffet heter kolekalsiferol, eller vitamin D3, og selges som kosttilskudd i dagligvareforretninger.»
Link til artikkelen: https://hemali.no/siste/tilskudd-selges-som-reseptbelagt-legemiddel-til-tredobbel-pris/
Vet du hvor store doser D-vitamin pasientene på sykehjem får?
Dei får Divisun-tablettar med ein styrke på 800 internasjonale einingar (IE). Til samanlikning har dei generiske D-vitaminane på apotek og i butikkar ein styrke på opp til 3200 IE. Ikkje berre er Divisun mykje dyrare, men òg mykje svakere.
Poenget er at ingen sjekker om beboerne på sykehjem har D-vitaminmangel.
800 IE vitamin D brukes som placebo i vitenskapelige undersøkelser fordi dosen er betydningsløs.
Beboere på sykehjem bor i skyggen og spiser lite. Dermed blir produksjonen av D-vitamin i huden (fra sola) lik null og inntaket gjennom mat minimalt.
Det er bare tull å gi D-vitamintilskudd hvis ingen sjekker om det har virkning.
Den siste erfaringen som ble delt med meg var en beboer som fikk målt D-vitaminnivå til 86 nmol/L etter seks måneder med 10.000 IE vitamin D daglig.
En ung og frisk person ville trolig hatt to-tre ganger så høyt nivå med samme dose.
Eldre utnytter D-vitamin dårligere enn unge og trenger større doser.
Som min gode venn kommuneoverlegen bruker å sukke:
– Jeg skulle ønske at pasientene kunne spise 10.000 IE vitamin D hver dag. Da ville det ha blitt mye roligere på legekontoret.