Vi har aldri lagt skjul på at dette flyet er en katastrofe for alle parter bortsett fra Lockheed Martin, altså flyprodusenten. Vi har tidligere publisert et utall rapporter som peker på dette, ikke minst Pentagons egne.
Men vi har nå kommet dit hen at det er brukt så mye penger på denne maskinen at en ikke kan eller tør stoppe produksjonen av det. Saken berører så mange beslutningstakere som i så fall vil sitte med skjegget i postkassen og sannsynligvis vil måtte forklare seg politisk om det enorme pengesluket dette flyet representerer.
I Norge vil det også måtte reises spørsmål for vi er det landet som har kjøpt flest fly pr. innbygger i hele verden, hele 52 stk. Hva har de tenkt, skal alle andre forsvargreiner sultefores på grunn av denne «kalkunen», osv?
Ikke bare har flyene vært et pengesluk uten sin like (verdens dyreste produksjons- og innkjøps-program) men de fungerer ikke heller slik det er tenkt. Det er så mye feil og mangler på maskinene at det ikke finnes nok reparasjonskapasitet til å fikse dem. Dermed blir de stående i månedsvis på bakken.

I praksis betyr det at antallet operative fly er permanent og vesentlig redusert. Og Russland (den tenkte fienden) har nå sine egne og langt billigere fly som matcher F-35 ( og vel så det, sier noen).
F-35 er dessuten dårlig egnet til å forsvare Norge, men bedre som USAs angrepsfly mot Russland. De gir derfor ikke Norge noen militær trygghet, snarere det motsatte for nå vil Russland rette sine våpen mot de norske flyplassene hvor disse er plassert.
Noen har kalt flyene flygende datamaskiner. De er full av dataprogrammer det stadig er feil på. Når disse skal repareres eller justeres må ekspertene hentes fra USA for disse programmene regnes som Lockheed Martin eiendom.
Oppgraderingen av dataprogrammene skal rette på feilene, men i kjølvannet av disse oppstår nye feil. Det er det denne artikkelen forteller om.
Bestillingen av disse flyene skulle vært hevet. De leverer ikke det som er lovet. Regjeringen har brukt penger som en mann på fylla, men ingen tør å si stopp. Sansynligvis har USA i tillegg vrengt armen på ryggen til norske politikere da flyene skulle kjøpes i konkurranse med Eurofighter og Gripen. Og når en mangler politisk mot fortsetter bare skandalen.
Knut Lindtner
Redaktør
USAs oppgradering av F-35 er «ufullkommen og mangelfull» heter det i en rapport.
Software oppgradering til 14 milliarder dollar har ført til «mangelfull og kritisk krigføring» i flyene. Men de blir fortsatt sendt ut.
Pentagon fortsetter å installere ny software i sine F-35 kampfly, selv om programmeringen har vist seg å være spekket med feil.
Dette rapporterer Bloomberg, som siterer en militær testrapport som snart vil bli publisert.
De som opererer dette flyet har oppdaget mangler «når det gjelder «våpen, samordning, kommunikasjon og navigasjon, cybersikkerhet og målstyring» som følge av oppgradering.
Dette sier en 13 siders evaluering som medier har fått tak i.
Rapporten legger til at det trenges mer software «justeringer og mer tid og ressurser, noe som fører til forsinkelser».
Dette Lockheed Martin- flyet er svært avhengig av den software som finnes i flyet og som inkluderer mer enn åtte millioner koder.
Oppgraderingen «bør ikke bli publisert», og den har konstant mislykkes i å levere den kapasiteten som var planlagt» sier evalueringen.
Oppgraderingen var ment å utstyre flyet med nye egenskaper og styrke datautstyret og hukommelsen.
Den skulle også utstyre flyet til å ha ombord nye våpentyper, som AIMM-9X Block II luft-til-luft missiler, allværs Small Diameter Bomb II ammunisjon eller de radar-drpende AARGM-ER missiler, og til og med B-61 atombomber.
Men disse nye prosessene «førte ofte til stabilitets-problemer og/eller negativ virkning», – andre funksjoner som ble oppdaget av de militære enhetene som brukte flyet.

De rapporterte ofte om «kritisk mangelfull mulighet for krigføring», sier dette dokumentet.
Rapporten skylder på mengder av problemer i utilstrekkelig finansiering, noe som har resultert i at testing ikke var omfattende nok til å sikre at «utilsiktede svakheter ikke ble oppdaget i software-utstyret før det ble levert».
Kostnadene til oppgradering har allerede nådd 14 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.
Forsvarsdepartementet i USA sitt F-35-program har så langt nektet å kommentere denne informasjonen. De sier de vil komme med en kommentar når denne rapporten blir offentlig publisert.
F-35 ble lansert av Lockheed Martin som et av de mest avanserte kampfly som noen gang er utviklet. Men de har vært plaget av tekniske problemer og en serie forsinkelser i utviklingen, av kostnadsoverskridelser og funksjonsfeil.
Noe av det siste er at et F-35 Lightning hadde en «landingsulykke» under en drill i Sør-Kina-Havet. Under denne hendelsen ble syv marine-personell skadet.
Tidlig i januar satte Sør-Korea alle sine F-35-fly på bakken, fly som de hadde kjøpt fra USA. Dette skjedde etter at feil på landingsutstyret tvang en pilot til i gjennomføre en risikofylt kræsj-landing nær en militærbase vest i landet.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 336 ganger.
11 kommentarer. Leave new
F35 kjøpet er en ren korrupsjons skandale akkurat som kjøpet av Starfighter flyene i sin tid…
Harald Angerson skrev:
«F35 kjøpet er en ren korrupsjons skandale akkurat som kjøpet av Starfighter flyene i sin tid…»
Om vi kikker på historien: De norske Starfigherene, produsert av Lochkeed, ble levert som en del av det amerikanske våpenhjelpprogrammet og var dermed verderlagsfritt. Altså: Vi betalte ikke noe for flyene. Med andre ord kan det heller ikke ha forekommet noen korrupsjonsskandale.
Kanskje du kan vise til noen kilder som mener noe annet?
Det enkle er ofte det beste.
Hilsen Rema 1000
Det ble, så vidt jeg husker, i sin tid da alt «bråket» startet med progranvare og oppgradering, hevdet at flyene kunne «fjernstyres» fra USA … snapper opp småting rundt om uten å vektlegge dem noe særlig, derfor har jeg dessverre ikke noe å refere til.
Jag kan förstå Norge och Danmark blev tvingade/lurade av USA att köpa F35 (Nato), men jag kan inte förstå att Finland och Schweiz kan vara så otroligt dumma att köpa dessa skitplan!
Hyggjeleg med svensk støtte til F35-motstandarar her i landet! USA har balletak på mange land. Kva er forklaringa på at Finland og Sveits dummar seg ut? Kor hardt har presset vore?
Kanskje de ble skremt av skandalene omkring Gripen-korrupsjon?
«In connection to the Gripen’s marketing efforts to multiple countries, including South Africa, Austria, the Czech Republic and Hungary, there were reports of widespread bribery and corruption by BAE Systems and Saab. In 2007, Swedish journalists reported that BAE had paid bribes equivalent to millions of dollars. Following criminal investigations in eight countries, only one individual in Austria, Alfons Mensdorf-Pouilly, was prosecuted for bribery. The scandal tarnished the international reputation of the Gripen, BAE Systems, Saab, and Sweden.»
https://en.wikipedia.org/wiki/Saab_JAS_39_Gripen
Eller kanskje de bare rett og slett fant ut at F-35 er bedre enn Gripen, Eurofighter, Rafale og Super Hornet.
Denne kampanjen mot F-35 begynner å bli noe utdatert. Hvilket kampfly har ikke hatt behov for endringer og oppgraderinger, eller har hatt problemer? Var F-16 noe annerledes? (Norge mistet 17 fly) Dersom tilstanden er så katastrofalt dårlig som artikkelen antyder, hvorfor skaffer stadig flere nasjoner seg dette? Det blir for tynt å hevde at det er på grunn av press fra USA. Er det noen land som har trukket seg fra anskaffelses-prosessen på grunn av problemer med flyet?
Nå nylig er Sveits og Finland kommet med i F-35 familien. Dette er nøytrale nasjoner, ikke NATO-medlemmer. Hvorfor har de ikke sagt nei takk til dette skandaleflyet? Kampfly er en ekstremt kostbar investering, det virker søkt å tro at nasjoner ikke velger på annet grunnlag enn kvalitet og pris. Det holder bare ikke med påstander om korrupsjon. En kommentator her skriver om dette i forbindelse med F-104 Starfighter, men Norge betalte ikke noe til USA for disse flyene, de var en del av den amerikanske våpenhjelpen. De som ble levert senere, var kjøpt fra Canada.
Man skal være forsiktig med å bruke «refer to authority» eller konsensus-argumentet, men ærlig talt, F-35 er nå kjøpt eller under bestilling av Norge, Finland, Danmark, Polen, UK, Belgia, Nederland, Sveits, Italia, Israel, Japan, Sør-Korea, Australia, USA, Singapore. Hellas vil gjerne kjøpe, men har foreløpig ikke råd. Tyrkia var en tidlig samarbeidspartner i prosjektet, med 100 fly planlagt anskaffet, men er nektet levering pga kjøp av russisk luftvernvåpen. Alle er blitt lurt trill rundt?
Er det noen som tror at land som Israel og Japan lar seg presse til å kjøpe et mindreverdig produkt? Dette blir altfor mye konspirasjonsteori.
Henning Nielsen skrev:
«Denne kampanjen mot F-35 begynner å bli noe utdatert. […] Dersom tilstanden er så katastrofalt dårlig som artikkelen antyder, hvorfor skaffer stadig flere nasjoner seg dette?»
Der treffer du spikeren på hodet. På tross av mange skjær i sjøen (som gjelder de fleste kampfly) har F-35 likefullt vunnet samtlige konkurranser den har deltatt i til nå. F-35 dominerer eksportmarkedet i øyeblikket.
Når nøytrale land som Finland og Sveits, etter de desidert grundigste kampflyevalueringene til nå, har valgt F-35 fremfor Gripen, Super Hornet, Eurofighter, Rafale osv. så er det en erkjennelse av de vurderingene det norske Kampflyprosjektet gjorde i 2008.
😉
‘F-35-trøbbel i USA – uvisst om Norge får fly levert som avtalt
Like før jul krasjet et F-35 under landing i Texas. Samtidig har flyprodusenten Lockheed Martin midlertidig stanset all testflyging.’
nrk.no/trondelag/f-35-trobbel-i-usa-_-uvisst-om-norge-far-levert-fly-som-avtalt-i-ar-1.16243141
«Sukhoj Su-57 er et femte generasjons jagerfly under utvikling i Russland for det russiske flyvåpenet. (Fra Wikipedia)
I praksis betyr det at antallet operative fly er permanent og vesentlig redusert. Og Russland (den tenkte fienden) har nå sine egne og langt billigere fly som matcher F-35 ( og vel så det, sier noen).»
Det er på sin plass å påpeke at russernes SU-57 har slitt med betraktlige tekniske problemer og årevis med forsinkelser. Og enda – etter 12 år – kun har produsert et par produksjonsreprasentative flymaskiner. SU-57 er altså langt fra operativt. Den har i øyeblikket ikke engang riktig motor, men flyr rundt med en eldre motor som ikke gir flymaskinen nødvendige ytelser.
Russerne har en plan (tiden vil vise) om å produsere ca. 76 SU-57 fly innen ca. 2028, men på dette tidspunktet har amerikanerne produsert over 1000 F-35 fly i tillegg til vel 180 F-22, som SU-57 kun delvis matcher.
Russerne ligger altså 10-20 år etter amerikanerne på dette feltet. Både teknologisk og i produksjonskapasitet.